Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BNR dă un nou semnal pentru ieftinirea creditelor. Banca Națională a redus dobânda-cheie la 6,50% pe an, pe fondul scăderii inflației

Românii cu credite în lei primesc o veste bună de la Banca Națională a României. Oficialii BNR au anunțat reducerea dobânzii-cheie de la 6,75% la 6,50% pe an, pe fondul scăderii inflației.

O decizie importantă, care va atrage după sine ieftinirea împrumuturilor în lei în perioada următoare. În prezent, populația și firmele au în derulare credite de aproape 280 de miliarde de lei.

Scăderea de astăzi este a doua din ultimele două luni: în iulie, banca centrală a decis să reducă dobânda de politică monetară pentru prima oară după trei ani și jumătate.

Expert: S-ar putea ca majorările de pensii să atragă un puseu inflaționist

”Pentru noi persoane fizice și pentru antreprenori va fi un balon de oxigen, economia va aprinde forță. Dar să nu uităm că suntem în august, în septembrie, urmează a 2-a etapă de majorare a pensiilor. Da, l-am auzit pe domnul ministru de finanțe ei spunând doamne, nicio grijă, totul este bugetat, totul e sub control.

S-ar putea ca majorările de pensii să atragă un puseu inflaționist. Dar eu sunt convins că Banca Națională știe să măsoare și cu siguranță măsoară aceste influențe. Ceea ce însă s-ar putea să ne afecteze destul de serios este ceea ce va urma după ianuarie.”, a declarat Daniel Sandu, consultant fiscal pentru Euronews România.

Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat s-a mărit la 6,7% în iunie, de la 5,7% în luna mai, în condiţiile în care componenta în lei a continuat să-şi accelereze creşterea, în principal pe seama evoluţiilor de pe segmentul societăţilor nefinanciare, iar ritmul celei în valută şi-a prelungit traiectoria uşor ascendentă, dar fluctuantă.

Pe acest fond, ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat a crescut la 69,1% în iunie, de la 68,8% în mai.

BNR a decis în iulie să reducă rata dobânzii de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7% pe an. Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie a anului trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE