Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viață de antreprenor fără sediu în clădire de sticlă: „Comunitatea extinsă este un avantaj”

Ștefan Szakal a dezvoltat o aplicație care îți permite să donezi timp, bani sau obiecte pentru a susține o organizație caritabilă, iar apoi sa vezi impactul pe care îl ai, singur sau împreună cu comunitatea. Câinii Ezra și Zelda au grijă ca Ștefan să fie un antreprenor model, chiar dacă compania lui nu are un sediu cu multe etaje, ci funcționează – la fel ca multe alte business-uri –  într-un hub de coworking. 

Astfel de spații sunt tot mai căutate în mediul de business din întreaga lume. Datele platformei Pluria arată că, la nivel mondial, în 2024, au fost contabilizate peste 10.000 de zile lucrate din astfel de spații în care plătești spațiul ocupat, nu tot etajul. 

Clujul are peste 20.000 de IT-iști, iar dacă vorbim despre antreprenori care și-au dezvoltat start-up-uri în diverse domenii, descoperim un mic oraș în mijlocul orașului. Cei mai mulți dintre ei, printre care Ștefan și echipa lui, vor flexibilitate: să lucreze de acasă, dar să se și vadă. Să aibă un loc în care să facă asta, dar să investească în business, nu în ziduri. Un astfel de hub bifează toate cerințele. În plus, pentru Ezra și Zelda este spațiul perfect de joacă în timp ce „părinții” intră în call-uri, scriu mailuri sau fac ședințe. 

Dar mai presus de avantajele logistice e faptul că astfel de spații devin rapid o comunitate. Aici lucrează programatori, specialiști în social media, specialiști în comunicare sau în analiză de date. Magia se întâmplă când, la cafea, cu toții fac schimb de idei.

„Un mare avantaj e comunitatea extinsă. Sunt oameni care construiesc la fel ca noi, chiar în jurul nostru, e plin de oameni care au idei pe care le construiesc ei și putem să testăm cu ei, să îi întrebăm, ceea ce e super important să existe”, spune Ștefan.

Avantajele incubatoarelor de afaceri: „Avem cazuri de antreprenori care s-au cunoscut aici și au hotărât împreună să dezvolte un alt business”

La fel funcționează și incubatoarele de afaceri, care încurajează business-urile aflate la început de drum să înceapă din același spațiu. Aici găsesc inclusiv mentori și oameni de afaceri cu experiență, cărora să le prezinte idei și, poate, să le câștige încrederea pentru viitoare investiții.

„Căutăm să venim în întâmpinarea nevoilor lor oferind flexibilitate. Dispunem de posturi în open space, birouri private, așa că la început pot lua un birou și pe măsură ce se dezvoltă pot opta pentru un birou privat. Chiar avem cazuri de antreprenori care s-au cunoscut aici și au hotărât împreună să dezvolte un alt business”, explică Mihaela Moldovan, manager financiar în cadrul ABC INCUBATOR.

Potrivit datelor Pluria, spațiile de coworking îi fac pe angajați să lucreze mai bine împreună, iar datele arată o concluzie cât se poate de simplă: oamenii vor în continuare să lucreze împreună, dar vor să aleagă unde și cum fac asta. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE