Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pescuitul sportiv, turism la malul bălții. Sute de heleșteie sunt folosite exclusiv în acest scop

Pe lângă activitatea economică piscicultura are și o ramură recreativă - pescuitul sportiv. E despre relaxare, liniște, destresare și mai puțin despre cât de mulți pești sunt capturați și vânduți. În România, sute de heleșteie sunt folosite doar pentru pescuitul sportiv.  Fiecare bazin are regulile și taxele lui, cu o anumită cantitate impusă. Pentru că le place domeniul, unii au creat spații de joacă pentru copii, pensiuni in mijlocul apelor și bineînțeles, bucătării cu preparate din pește. Urmăriți un nou episod din campania Euronews România ”Pescuitul, în coadă de pește”.

Pescar: ”Mai încerc. Iaca, mai prindem un peștișor. Nu e prea mare, dar e pește”.

Gheorghe Paulescu are 70 de ani. L-am găsit la marginea iazului din satul Cornești, județul Iași. S-a așezat pe scaun de la 6 dimineața, cum de altfel o fac mai toți pescarii. Avea doar nouă ani când a pus mâna pe undiță prima dată. Au fost zile când nu a prins nimic, însă nu doar asta contează.

Gheorghe Paulescu, pescar: ”Parcă aș face un serviciu. Știu ca trebuie să vin, pun bețele în apă, momeală și aștept. Așteptarea asta e frumoasă, nu e frumoasă, dar stai sa te uiți. Odihna care apare și nu mai ai stres. Te simți foarte bine. Dormi frumos noaptea, liniștit”.

Ademenește peștii cu viermi, râme, mămăligă sau porumb dulce. E nevoie, însă, de îndemânare și de multă, multă răbdare.

Discuție reporter – pescar:

”Ușor! Să știți că e prima dată când pescuiesc. Am prins un peștișor mic, mic, mic. Cam cât poate să aibă, câte grame? Primul meu pește pescuit. Cam 90 de grame are”.

Sebastian, pescar: ”E un joc de așteptare mai mult. Eu am spus că vin la pește, prind pește, dar e un pic mai greluț decât ne-am așteptat, dar e un mod de relaxare în care poți să lași toate gândurile care nu sunt așa plăcute, să le lași deoparte”.

Liniște, relaxare iar, pentru unii dintre pescari, și perspectiva unei mese delicioase din ce-au capturat.

Sebastian, pescar: ”E o vreme frumoasă și am zis să ieșim și noi să ne mai destindem un pic. Stăm în oraș și e bine să mai tragem un pic de aer curat. Eu nu am mai pescuit. Acum e prima dată când încerc acest sport, plăcere, să spun”.

Discuție reporter - pescar:

”Am pescuit și prin Europa și pe aici.

În Europa pe unde?

Franța, Danemarca, Germania. De fost am fost in mai multe, dar de pescuit m-aș mai duce în Danemarca, încă o dată”.

Pentru o captură bună, pescarul vine la baltă cu noaptea-n cap

E o artă în toate, așa că pescuitul sportiv presupune și unele sacrificii. Ca să fie sigur că are un loc bun și că va prinde un pește frumos, Daniel s-a trezit la 3 jumătate, în creierii nopții.

Daniel Dumitru, pescar: ”Înainte eram cu fotbalul mai mult, dar acum mă mai doare spinarea, mai îmbătrânim și noi. Tot sport e și ăsta, nu? Numai că e mai lejer”.

Fiecare bazin are propriile taxe și reguli. Spre exemplu, cei care vin la iazul din imagini, care are aproximativ 7 hectare de luciu de apă, pleacă acasă cu măcar 3-4 kilograme de caras.

Șerban Dinu, administrator zonă agrement și pescuit, Iași: ”Obiectul de activitate pe această locație este pescuit sportiv - divertisment recreativ. Noi am preluat aceasta locație. Avem pescuitul recreativ la 12 ore. Este o taxă de 60 de lei”.

Există și pescuitul la 24 de ore care costă 100 de lei cu posibilitatea închirierii unei căsuțe. La 25 de kilometri de municipiul Iași, în Larga Jijia, se ascunde după dealuri Delta Moldovei, cunoscută astfel datorită biodiversității. Aici sunt heleșteie cu peste 400 de hectare de apă cu destinația pescuit sportiv.

Radu Huian, administrator complex de agrement și pescuit: ”Avem pensiune, avem restaurant, avem locuri de pescuit, avem trei bazine de pescuit. E aproape de Iași. Avem toate păsările din Deltă. Avem atmosfera din Deltă, avem mâncarea din Deltă. Avem apa din Deltă, cât mai  avem și apă. Anul ăsta mai puțină. Încercăm să o ținem frumoasa zona, încercăm să mai păstrăm din sălbăticia Deltei”.

Vlad Bleanca, inginer piscicol: ”Există potențial. Sunt anumite lacuri care folosesc din plin. În special, sunt baraje piscicole care folosesc pescuitul sportiv. Mai sunt și ceva ferme”.

Aproximativ 60 de locuri sunt amenajate aici pentru pescari. Adrian Asaftei pescuiește cam de 2-3 ori pe lună. De aproape 40 de ani are această pasiune pe care a insuflat-o și celor doi băieți, care merg inclusiv la competițiile organizate aici.

Adrian Asaftei, pescar: ”Când e vorba să vin la pescuit dimineața, nu dorm toată noaptea aproape. De abia aștept sa ajung pe baltă”.

Pescarii au voie cu cel mult patru undițe, iar în zona de trofee, unde sunt exemplare de peste șase kilograme, doar două undițe.

Adrian Asaftei, pescar: ”De exemplu, crapul sub un kilogram, ăla nu am voie să îl iau, îl dau înapoi în baltă. Indiferent, somnul, știucă, șalău sau ce mai este. Dar carasul nu are limită”.

Iar dacă tot ai făcut efortul de a veni la pescuit cu noaptea-n cap, ar fi păcat să nu guști din toate bunătățile din pește pregătite aici.

Carmen Ciocan, jurnalist Euronews: ”La complexul în care mă aflu, cei care ajung aici se pot răsfăța cu preparate din pește. Aici am un platou cu icre, pastă de pește, pârjoluțe, dar bineînțeles fel principal: novac de casă, saramură de crap și bineințeles crap prăjit”.

Radu Huian, administrator complex de agrement și pescuit: ”Rețetele sunt de la mama mea. Marea majoritate sunt de la mama mea. Și chiar și la preparatele din pește sunt rețetele făcute de mama mea acasă pe care doamnele doar le aplică, bucătăreasa le aplică”.

E un domeniu pe care cei pasionați încearcă, cu destule eforturi, să-l păstreze pe linia de plutire.

Șerban Dinu, administrator complex agrement și pescuit, Iași: ”Este foarte greu, dar, în schimb, în același timp, o facem și cu plăcere pentru că nu putem lăsa să piară această ramura care se numește piscicultura, acvacultura, pescuitul sportiv”.

Radu Huian, administrator complex: ”Activitatea asta am împărțit-o și noi pe trei direcții: pe vânzare, pe producție, pe distracție, horeca, sa spunem așa și încercăm, cumva, să le îmbinăm. De fapt, toate cred că se leagă una de alta. Toate se leagă de apă, toate se leagă de pește”.

De obicei, pescuitul sportiv începe primăvara, odată cu creșterea temperaturilor și ține până în noiembrie. În unele locuri se poate face chiar și iarna, la copcă.

Reporter: Carmen Ciocan

Editor montaj: Cosmin Buță

Editor: Amalia Dascălu

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE