Pentru că românii consumă tot mai multe fructe de pădure, oferta a crescut. Dar nu cu fructe culese din codrii, ci mai degrabă cu zmeură, afine și mure crescute la câmpie, în solarii.
Aceste fructe au creat, în ultimii ani, o nouă generație de antreprenori, care dezvoltă acum afaceri și de zeci de milioane de euro.
Ionuț a început să cultive fructe de pădure în urmă cu aproape 10 ani. Mai întâi a încercat pe o suprafață de 5.000 mp. Acum are de 5 ori mai mult teren cultivat – adică două hectare și jumătate, din care scoate aproximativ 10 tone de fructe.
Plantele produc multe fructe, așa că jumătate de an se tot recoltează. Însă experiența și răbdarea își spun cuvântul, în calculul profitului, spune antreprenorul.
”Chestiile astea cu fructele de pădure le-am învățat în Spania. Am lucrat vreo 7-8 ani aproape acolo și am avut și norocul să fiu în punctul în care mă ocupa de absolut tot. Adică, ceea ce fac și la mine. Aș putea să fac mai multe: și afine și astea..., dar rămânem la ceea ce este datorită forței de muncă.”, a declarat Ionuț Dan, fermier din Dolj.
Protejarea culturilor este extrem de importantă, spun fermierii. E nevoie de structuri bune de solarii, sistem de irigare, plase împotriva ierbii și plase de umbrire cât mai performante.
Însă toate acestea costă, iar investițiile se reflectă în costul fructelor. Un kilogram de mure se vinde cu 20 sau 25 de lei, iar la zmeură prețul poate ajunge și până la 30 de lei. Cu toate acestea, cerere există.
Nutriționiștii văd diferențele dintre fructele de la solarii și cele din pădure
Nutriționiștii spun că există diferențe între fructele recoltate din solarii și cele culese din pădure. Și anume procentul de antioxidanți pe care îi conțin. În plus, în solarii zmeura, afinele sau murele pot fi stimulate sau tratate cu pesticide.
Fructele crescute în natură sunt expuse la un medium ai stresant, adică au nevoie să se adapteze mai mult, iar acești antioxidanți se dezvoltă în planta ca o necesitate de adaptare a plantei la condițiile stresante.
Frumusețea este că apoi după ce noi consumăm antioxidanții ne ajută pe noi să ne adaptăm la stres sau mai exact să reducă stresul oxidativ la nivelul celulelor noastre. Știm că sunt principalul factor care împiedică îmbătrânirea, crește imunitatea, ajută pielea.
În ceea ce privește afinele, piața europeană s-a extins rapid în ultimul timp. Pe parcursul a cinci ani, comerțul cu afine din Europa a crescut cu 1 miliard de euro, ajungând la 2,1 miliarde de euro în 2021.
Regatul Unit este liderul consumului în Europa, cu o cantitate estimată de 1 kg pe cap de locuitor, ceea ce este mult mai mult decât media europeană de 0,6 kg. Anual în ţara noastră se recoltează peste 6.000 tone de fructe de pădure.
România chiar exportă afine și zmeură obținute în ferme specializate. Circa 85% din cantitatea cultivată anual pleacă spre piețele din alte țări.