Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„E strigător la cer”. Preotul Damaschin ajută sinistrații din județul Galați, unde unii și-au pierdut a doua oară casa

Impresionați de nenorocirea prin care trec mii de oameni, voluntari de la Iași - printre care și preotul Damaschin - au mers și localitățile din județul Galați, afectate de inundații, precum Mândrești, Cudalbi, Pechea, Slobozia Conachi.

Localnică din Cudalbi: „Apa a fost până aproape de acoperiș. Zici că eram pe malul Dunării”

Pe stradă din Cudalbi, pe o parte și pe alta, au fost scoase lucrurile din casă. Nimic nu mai poate fi recuperat. După câteva nopți de dormit prin vecini, Gabriela a decis să se întoarcă acasă. La ceea ce i-a mai rămas.

Gabriela Carp, localnică din Cudalbi, jud. Galați: Nu mai vreau să părăsesc ăștia patru pereți care ne-au rămas. Nu mai vreau să plec de aici. Apa a fost până aproape de acoperiș. Nu mai vedeai nimic. Ziceam că suntem pe malul Dunării și ne uităm undeva, dar au rămas doar pereții, atât, și aștia plini de mâl și de un miros incredibil, de nu pot să respir”.

E a doua oară când apa o lasă fără casă. La inundațiile din 2013, daunele au fost sută la sută.

Gabriela Carp, localnică din Cudalbi, jud. Galați: Până la 35 de ani să ridicăm două case și pe ambele să le pierdem, nu e ușor. Nu e deloc ușor. Și într-o clipă să ne ia totul... E strigător la cer. Nu am pe cine să acuz, să zic că cineva trebuia să facă ceva. Au făcut ce s-a putut autoritățile. Au săpăt râpe, au făcut ce au putut, dar a fost ceva parcă de sus dat, să rupă tot, să distrugă tot.

Ștefania Hâncu, localnică din Cudalbi, jud. Galați: Pagubele sunt multe. Mult. Nu pot să... Am pierdut mult. Mult am pierdut. Aproape de miliard ajunge. Am avut solarii cu toate cele, cu toate pline cu legume. Zahăr, ulei, tot a luat. Nici chibrit nu aveam ca să aprind aragazul. Am avut patru paturi, nu am unde dormi, le-am dat afară. Mobilă, tot. Mâl pe jos.

11 persoane s-au adăpostit într-o casă veche fără lumină, dar care măcar nu e cu mâl. Asta, după ce casele în care stăteau până sâmbătă au fost distruse.

Reporter: Mai aveți ceva de recuperat?

Ilinca, localnică din Slobozia Conachi, jud. Galați: Nu, nu mai este nimic de recuperat. Au mai venit niște oameni ca să ne ajute. Eu aș avea nevoie de o lumină aici. Cel mai mare ajutor.

Dan Damaschin, preot misionar: Rog oamenii să se solidarizeze pentru că am văzut tare mulți oameni în zona aceasta. O să fac apel, dacă este cu putință, la producătorii de mobilier. Acolo e mare problemă. Mă gândesc la canapele, la saltele, la paturi, la dulapuri...

Peste 5.000 de gospodării au fost afectate de inundații în județele Galați și Vaslui. Fiecare familie afectată o să primească un ajutor de urgenţă de cel mult 10.000 lei și la fel și în cazul acelora care şi-au pierdut pe cineva drag.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE