Ștefănuț Doru, un locuitor al comunei Pechea, a povestit cum s-a trezit peste noapte cu apa până la genunchi, după ce un zgomot surd l-a avertizat că ceva nu este în regulă. "Am deschis ușa și apa era deja în casă. A fost groaznic. În câteva minute, nu am mai putut salva nimic," mărturisește el cu tristețe.
Doru și bunica lui, de 73 de ani, au fost evacuați într-o sală de sport din Slobozia Conachi, unde, împreună cu alte zeci de oameni, încearcă să se recupereze după dezastru.
Discuție Claudiu Popa, jurnalist Euronews și Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea:
Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „Unde vă petreceți noaptea?”
Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea: „La Slobozia Conachi, într-o sală de sport.”
Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „Alături de câți alți oameni, atât cât ați putut să estimați?”
Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea: „Sunt cam 20 de persoane.”
Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „Pentru câtă vreme știți că veți dormi acolo?”
Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea: „Chiar nu știu, sincer. Nu știu. Până când o să se retragă apele, o să încercăm să facem ceva, dacă mai reușim. Chiar nu știu, sincer.”
Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „Ce s-a întâmplat cu casa dumneavoastră. Care este ultima imagine pe care v-o amintiți cu ce era odată gospodăria dumneavoastră?”
Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea: „Am ajuns acasă, pe la 11:30, în 20 de minute când mi-a zis bunică-mea că se aude apă sau ceva de genul, am deschis ușa și apa era până la genunchi, chiar și mai sus. Și... aia a fost ultima imagine care mi-a venit în ochi. Și a fost foarte groaznic, mi s-au tăiat picioarele, m-am speriat foarte rău. Eu și bunica mea, doar noi am fost în casă.”
Multe dintre familiile afectate au pierdut totul
"Vecinii mei nu au reușit să salveze nimic. Am pierdut toate bunurile," adaugă Doru, exprimându-și temerea că nici anul acesta autoritățile nu vor putea să le ofere un sprijin adecvat, așa cum s-a întâmplat și în trecut.
Discuție Claudiu Popa, jurnalist Euronews și Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea:
Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „Ce v-au promis autoritățile după acest moment?
Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea: „Ni s-a promis că o să se rezolve cu barajele. Ni s-a promis că o să ne ducă undeva și că o să fie condiții foarte bune. Și se va rezolva totul, dar nu o să cred chestia asta, pentru că s-a mai întâmplat în anii trecuți și aproape nu a fost nimic... Ajutoare au fost. Ne-au ajutat cu o pâine, cu o apă, dar în rest cu nimic.”
Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „E mai rău acum decât în trecut?”
Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea: „Este o comparație foarte grea. Adică în cei doi ani, în 2013 și în 2016 au fost ambele la un loc, în 2024.”
Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „Amploarea dezastrului a fost mult mai mare. Este ceva ce ați putut salva?”
Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea: „Absolut nimic.”
Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „La ce credeți că vă întoarceți? Noi nu putem știi cât poate să reziste o casă cu pereții care se înmoaie din cauza apelor.”
Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea: „Noi o să încercăm, pentru că o să vină iarna și o să ne fie foarte greu. Asta ne întoarce înapoi pentru că nu avem unde să ne ducem. Noi încercăm tot posibilul să rezistăm iarna asta Să facem tot posibilul să căutăm ceva sau nu știu, chiar nu știu... Pe bunica am luat-o de mână, am încercat să scot cât mai rapid, el fiind în vârstă a mers puțin mai ușor, dar tot am scos. Iertați-mă, de ea mă interesează.”
Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „Puteți spune ce anume urmează să facă? Poate primarul, poate autoritățile în privința casei dumneavoastră.”
Doru Valentin Ștefănuță, localnic din Pechea: „Sincer, chiar nu știu. Sincer, nu am nicio speranță să zic din privința primarului sau nu am nicio speranță cum au fost și în anii trecuți. Au dus containerele respective, dar în alea n-aveai cum să locuiesc, pentru că erau foarte, nu știu cum să vă spun, foarte subțiri, frig, foarte neobișnuit și n-aveai cum să locuiești în ele. Și nu, e imposibil.”
Cum s-au mobilizat autoritățile locale
În fața dezastrului, primarii localităților afectate au încercat să mobilizeze toate resursele disponibile. Primarul din Slobozia Conachi a confirmat că, deși nivelul apei a scăzut, casele oamenilor sunt încă pline de noroi și mâl.
„Toate străzile sunt practicabile, dar locuințele sunt pline de noroi. Oamenii nu mai pot folosi nimic din ceea ce au avut în case," a explicat primarul, care a primit sprijin substanțial din partea Ministerului Apărării Naționale și a altor instituții de stat.
Pentru cei evacuați din Pechea, primarul Sloboziei a deschis ușile comunității sale.
„28 de persoane au fost cazate la familii locale, iar unii se află în sala de sport din localitate. Mulțumesc cetățenilor noștri care au răspuns prompt apelului,” a spus edilul.
O mare parte din locuințele afectate au fost ridicate în urma unor inundații anterioare, în special cele din 2013 și 2016, dar mulți localnici se tem că daunele de anul acesta vor fi și mai severe.
„Cei care și-au refăcut casele după 2013 sunt acum disperați. O familie cu cinci copii mi-a spus că nu mai pot să rămână. Pleacă din Slobozia Conachi,” a dezvăluit primarul.
Specialiștii avertizează că, pe măsură ce pereții caselor continuă să se înmoaie din cauza umidității, riscul prăbușirii este tot mai mare.
„Este doar o chestiune de timp. Vorbim de săptămâni până când vor începe să cadă casele afectate,” a adăugat edilul.
În timp ce eforturile de reconstrucție sunt abia la început, autoritățile încearcă să ofere sprijin familiilor, în special copiilor.
„Avem 87 de copii care nu mai au nimic. Ne străduim să le oferim îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, astfel încât să poată reveni la școală cât mai curând posibil,” a spus primarul din Slobozia Conachi.