Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Inundații în Moldova. IGSU: A fost instituită stare de alertă pentru judeţele Galaţi şi Vaslui. Raed Arafat: „Au fost mobilizate 250 de containere de locuit”

Inundațiile provocate de ciclonul Boris, care a lovit România în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, au lăsat în urma lor imagini apocaliptice. Multe localități din județele Galați, Vaslui, Bacău sau Iași au fost sever afectate, iar în unele locuri, nivelul apei a atins chiar și doi metri, după cum a spus Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență.

16/09/2024 , 22:17

Arafat: 250 de containere de locuit, mobilizate în judeţele Galaţi şi Vaslui pentru oamenii rămaşi fără case

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat luni, la Digi 24, că în zonele afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui au fost mobilizate 250 de containere ce vor servi drept locuinţe temporare, fiecare cu o capacitate de până la patru persoane.

"Locuinţe temporare au fost mobilizate acolo - 250 de containere, care se distribuie de către Prefectură, Consiliul Judeţean, către localităţile unde avem oameni care nu se mai pot întoarce acasă curând - fiecare poate adăposti o familie cu trei-patru persoane. Dacă este nevoie de suplimentare, există această posibilitate", a spus Arafat.

Şeful DSU a precizat că la Galaţi s-a stabilit că partea umanitară, de ajutor, se face prin Consiliul Judeţean - care se ocupă de gestionarea ajutoarelor, inclusiv a celor care vin de la stat.

"Apoi primăriile trebuie să se ocupe de distribuirea ajutoarelor către oameni - asta e partea de alimente şi de apă. Iar sprijinul pe materiale de construcţii şi pe lucruri pentru reconstrucţie, asta iarăşi se rezolvă prin autorităţile judeţene, locale, împreună cu prefectul", a mai spus şeful DSU.

El s-a referit şi la situaţii în care oamenii au refuzat să plece din casele afectate de inundaţii, s-au baricadat în pod şi au cerut apă şi mâncare pompierilor, pentru a rămâne acolo în continuare.

"Am avut oameni în pod cu care s-a dus o negociere întreagă, cu apele în casă, ca să-i evacueze, erau 24 persoane într-un pod. Într-un final, au reuşit pompierii să evacueze 14 dintre ei. Deci o parte au spus 'nouă ne daţi apă şi mâncare, noi rămânem în pod'. Ce să faci, te duci cu jandarmii, te cerţi cu ei?", a arătat Arafat.

Potrivit şefului DSU, starea de alertă declarată în judeţele afectate de inundaţii prevede să poată fi achiziţionate urgent anumite bunuri, cum ar fi materiale pentru reconstrucţia unor structuri afectate de apă.

16/09/2024 , 21:48

A fost instituită stare de alertă pentru judeţele Galaţi şi Vaslui

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat luni seara că a fost aprobată starea de alertă pentru judeţele Galaţi şi Vaslui, ca urmare a inundaţiilor din ultimele zile.

"Urmare a hotărârilor Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă constituite în judeţele Galaţi şi Vaslui, prin intermediul cărora s-a solicitat declararea stării de alertă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a aprobat instituirea stării de alertă la nivelul celor două judeţe", a informat IGSU.

Conform sursei citate, de la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost trimisă informarea către Instituţiile Prefectului Galaţi şi Vaslui, urmând să fie emise noi hotărâri ale Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă care să cuprindă măsuri punctuale ce trebuie întreprinse în sprijinul comunităţilor afectate de inundaţii.

16/09/2024 , 15:41

Încă o persoană a fost identificată decedată

Încă o persoană a fost găsită decedată, luni, în urma inundațiilor în localitatea Grivița din județul Galați, a anunțat IGSU.

În total, bilanțul deceslor se ridică la șapte persoane.

16/09/2024 , 11:17

O persoană este căutată în continuare, în urma inundaţiilor din localitatea Costache Negri

O persoană este căutată în continuare de autorităţi, în urma inundaţiilor ce au afectat localitatea Costache Negri din judeţul Galaţi.

„În ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 21 localităţi din patru judeţe (Iaşi, Galaţi, Timiş şi Vaslui), unde se efectuează misiuni de recunoaştere şi identificare a posibilelor persoane care necesită sprijin, concomitent cu evacuarea apei, curăţarea gospodăriilor afectate şi degajarea căilor de acces în locuinţe şi a autoturismelor surprinse de viitură”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, în două localităţi din judeţul Iaşi se intervine pentru evacuarea apei din două case, opt curţi, o parcare, un pasaj rutier, fiind afectate două autoturisme. „

„Pe parcursul zilei de duminică, un număr de 34 persoane au fost salvate/evacuate din 4 localităţi (Pechea, Slobozia Conachi, Vameş şi Stoicani) din judeţul Galaţi. De asemenea, în cursul zilei de duminică, două persoane au fost găsite decedate pe raza a două localităţi (Slobozia Conachi şi Suhurlui) din judeţul Galaţi, iar o persoană din localitatea Costache Negri, judeţul Galaţi, este în continuare dată dispărută de la domiciliu”, arată sursa citată.

Tot duminică, s-au efectuat transporturi de materiale şi produse scoase de la rezervele de stat cu ajutorul a 16 autocamioane din dotarea IGSU.

16/09/2024 , 07:56

Prefectul județului Vaslui: Aproape 250 de locuințe și 3.000 de hectare de teren, afectate din cauza inundațiilor

Aproape 3.000 de hectare de terenuri agricole și 250 de locuințe au fost afectate din cauza inundațiilor provocate de ploile torențiale din ultimele trei zile. Prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, a declarat, la Euronews România, că autoritățile locale au început evaluarea pagubelor pentru a putea solicita ajutoare de la Guvern.

„Urmează ca Prefectura să instituie comisiile de evaluare, după care vom avea rezultate concrete pe care le vom trimite către Guvernul României pentru a încerca să sprijinim reluarea activității și refacerea pagubelor materiale.

După raportatea autorităților locale, avem în jur de 250 de persoane, 250 de case, de fapt. Mai mult, avem în jur de 3000 de hectare de teren afectat, cu culturi. Înregistrăm în jur de 2.500 kilometri de drumuri naționale, județene sau străzi (afectate, n.red).

Chiar acum avem o problemă în localitatea Mușata cu o acumulare pe Dj244A. Este acoperit pe o porțiune de 300 de metri și lucrăm cu aproximativ 60 de persoane, de colegi de la ISU pentru instalarea de saci și încercarea de a opri acest torent”, a declarat prefectul județului Vaslui, la Euronews România.

De asemenea, Onofrei a afirmat că elevii din localitatea Vinderei nu vor face cursuri, deoarece există în continuare pericol din cauza inundațiilor.

„În ceea ce privește școlile, vă pot spune că avem o singură comună. Am discutat cu primarul acestei comune și am hotărât împreună să nu mai efectuăm transport pentru elevii care trebuie să ajungă la școli pentru că erau într-un real pericol și am considerat împreună că astăzi este mai bine să nu se efectueze cursuri.

Vorbim de o singură localitate - comuna Vinderei. Se află în sud-estul județului, învecinat cu județul Galați, unde au fost probleme deosebite”, a mai precizat prefectul județului Vaslui.

15/09/2024 , 19:18

Încă o persoană a fost găsită decedată / Șase victime, în total

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi a fost identificată o victimă decedată”, a informat IGSU.

Conform sursei citate, numărul total al persoanelor decedate în urma inundaţiilor de zilele trecute a ajuns la şase.

15/09/2024 , 18:30

Două persoane, date dispărute

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza loc. Suhurlui din județul Galați, a fost raportată încă o persoană dispărută, numărul total al persoanelor dispărute fiind două”, au transmis autoritățile.

15/09/2024 , 14:28

MAI spune că numărul gospodăriilor afectate a crescut la 6.000

Operațiunile continuă în zonele lovite de inundații. În prezent se intervine în nouă localități din Galați și în două din Vaslui, iar Ministerul Afacerilor Interne susține că numărul gospodăriilor afectate a crescut de la 5.000 la 6.000. Și numărul total al pamenilor evacuați a crescut de la 270 la 300.

Angajații Ministerului de Interne și cei din IGSU centralizează stocurile de alimente și apă pentru a fi distribuite către oamenii afectați de inundații. De asemenea, au început să evalueze pagubele din gospodării.

15/09/2024 , 13:23

Numărul victimelor a ajuns la cinci

Comunicat IGSU: „Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza loc. Slobozia Conachi din județul Galați, a fost identificată încă 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 5."

Este vorba de un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a fost adus de ape și găsit în apropiere de localitatea Slobozia Conachi.


Știrea inițială:

Potopul a distrus case și gospodării întregi și au lăsat pe drum miii de familii. Au existat și patru victime, peste 270 au fost evacuați în ultimul moment, iar câteva mii au devenit sinistrați. Pentru ei au fost trimise în zonă zeci de locuințe modulare și alimente.

Cum arată localitățile din Moldova, după ce a plouat în câteva ore cât în trei luni

O echipă Euronews România este prezentă la fața locului și a filmat dezastrul care a fost lăsat în urmă de furia apelor. După imaginile prezentate din dronă, a doua zi vedem cum arată zonele cele mai afectate, în special în localitatea gălățeană Slobozia Conachi.

  • În județul Galați, sunt afectate 12 localități, iar cele mai grave pagube sunt în comunele Pechea, Codalbi și Slobozia Conachi.
  • În județul Vaslui, sunt afectate zece localități.
  • În total, peste 15 mii de persoane au fost afectate de ploaia puternică.

Cristian Popa, jurnalist Euronews: „Lucrurile par să intre în normal. Și în momentul de față apa curge cu putere, dar e un pic mai mică decât aseară, când am trecut pe aici. Am văzut că oamenii au început să scoată apa din gospodării, acolo unde se poate.

A fost o noapte albă, lungă și pentru localnici, dar și pentru forțele de ordine. Unii localnici au preferat să rămână în locuințele lor, chiar dacă au fost afectate de ape. Forțele de ordine au încercat să-i convingă să nu riște, dar unii au înțeles, iar alții nu. Au fost misiuni de salvare și pe timpul nopții. Pompierii au plecat cu bărcile către zonele afectate."

VEZI GALERIA
5 imagini

Mii de sinistrați după inundații

În unele zone, cantitățile de apă au depășit 178 de litri pe metru pătrat, au fost distruse drumuri si unele poduri au fost dislocate.

La fața locului a fost și directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Mediului, Mircea Fechet și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Cristian Popa, jurnalist Euronews: "Sunt pagube materale uriașe, care ar trebui să fie evaluate în perioada următoare. Meteorologii spuneau că avertizările sunt în vigoare până spre amiază, există în continuare risc de inundații. Oamenii au primit și pe timpul nopții mesaje RO-Alert, să meargă spre locuri sigure. A fost trimis și un elicopter Black Hawk de la București, care a survolat și pe timpul nopții și autoritățile au monitorizat nivelul apei.

Au fost deblocate fonduri, vorbim de peste 400 de tone de alimente și apă, care au plecat încă din timpul nopții către zonele sinistrate. Pe de altă parte, pe timpul nopții, salvatorii au ridicat corturi și alte structuri ușoare pentru adăposturi. Unii oameni nu se mai pot întoarce în locuințele lor, pentru că o bună parte din aceste locuințe sunt foarte afectate și unii spuneau că cel mai probabil vor trebui dărâmate casele.

Există o mare supărare pentru oamenii de aici, pentru că, în 2013, aici au fost inundații foarte mari, nivelul apelor a crescut ca și acum, dar oamenii spuneau că acest scenariu nu se va mai repeta. Dar acum oamenii spuneau că, în această perioadă de 11 ani, au așteptat ca autoritățile să investească în zonîă, să găsească soluții tehnice în așa fel încât un astfel de scenariu să nu se mai întâmple. Dar ei trec din nou prin același film.

Unii se întreabă dacă nu cumva ar trebui să plece din zonă. Dar semnalau că nu au fost făcute decolmatările necesare, astfel încât cursul apei să nu mai afecteze zonele cu locuințe. Și spuneau că măcar de această dată aceste inundații să fie un semnal de alarmă și autoritățile să vină cu proiecte și investiții, pentru ca locuitorii să nu mai treacă prin așa ceva. Unii spuneau că apa a ajuns și la doi metri în unele locuri și de un interval scurt în care nivelul a crescut.

Meteorologii spuneau că au fost precipitații similare cantității care se acumulează în acest loc în trei luni. Mulți dintre oameni spuneau că au plecat în ultima clipă, cu mâinile goale, iar alții spuneau că au avut timp să-și mai recupereze măcar actele. Cei mai mulți au apelat la soluții de urgență, s-au urcat pe acoperișurile caselor și i-au așteptat pe salvatori."

Peste noapte, pompierii au adus generatoare de curent în taberele de refugiați instalate și tot ce este necesar pentru ca persoanele să poată sta în acele corturi o perioadă. Unele structuri au chiar și aer condiționat și căldură, saltele speciale și saci de dormit. Există și o zonă de cantină, unde oamenii pot lua masa, dar și zone medicale sau zone de toalete și dușuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE