Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se scaldă politicienii în promisiuni, după inundațiile din Moldova. Analist politic: ”Urgențele nu pot fi exprimate doar în campanie electorală”

Politicienii s-au grăbit să meargă în zonele afectate de inundații și să anunțe măsuri de sprijin. De ce nu s-a făcut nimic în ultimii 20 de ani pentru a preveni astfel de dezastre, este o întrebare la care nu se grăbește însă nimeni să răspundă.

Singurele măsuri luate până acum la nivel legislativ vizează atenuarea efectelor inundațiilor, nu prevenirea lor.

Într-un an electoral, mobilizarea politicienilor în fața dezastrelor devine tot mai vizibilă, iar acest tip de implicare poate avea multiple fațete. Remus Ștefureac, analist politic, subliniază că deși prezența liderilor este necesară pentru a mobiliza autoritățile locale, această activitate nu trebuie să fie doar un prilej de campanie electorală.

Analist politic: Prezența liderilor politici în momente importante, vizibilă și când nu e an electoral

”Nu e o surpriză să vedem, mai ales în an electoral, acest tip de mobilizare pe care o constatăm și acum. Poate că în an nelectoral nu vedem aceeași energie, dar e bine că este. Subscriu la ideea că oamenii politici trebuie să fie în mijlocul dezastrelor atunci când se întâmplă, inclusiv pentru a mobiliza autoritățile, reprezentanții autorităților locale. În ce măsură acest tip de mobilizare e și valorificată? E o chestiune pe care o vom vedea săptămânile viitoare.

Schimbările climatice afectează întreaga țară, astfel vorbim și despre niște politici naționale care ar trebui să fie urgențe. Iar urgențele nu pot fi exprimate doar în campanie electorală, uneori efectele pot fi contrare. Pot fi și avantaje, cum este în cazul lui Marcel Ciolacu. E premier în funcție și dincolo de faptul că trebuie să ducă în această campanie povara guvernării cu o grămadă de nemulțumiri ale populației, în astfel de momente poate găsi și niște oportunități de comunicare, de interacționare cu opinia publică. E mai impoartantă mobilizarea autorităților locale, față de campania electorală.

Prezența liderilor politici ai țării în astfel de momente e importantă, ne-am dori să fie vizibilă în toate momentele. Faptul că e o neîncredere la nivelul populației o vom vedea și la aceste alegeri”, a declarat Remus Ștefureac, analist politic, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE