Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturiile localnicilor loviți de inundații. O bătrână a mâncat doar două bomboane în două zile: „Am căzut aici, am mers pe brânci, m-am agățat de uși"

Mărturiile localnicilor din Galați sunt cutremurătoare, după inundațiile catastrofale, care au dus la decesul a cinci persoane.

Un bărbat își pregătise o scara să se urce... în copac. O bătrână ar fi mâncat în ultimele două zile doar două bomboane, pentru că a primit de la autorități doar apă. Oamenii scot mâlul și apa din locuințe cu gălețile sau cu lopețile, aruncă la gunoi mobila și electrocasnicele pe care nu le mai pot folosi.

Asta în timp ce, acuză ei, politicienii cutreieră prin zonele afectate și pare că vor doar să câștige electorat. Guvernul a anunțat deblocarea unor bani din fondul de rezervă, după evaluare.

Mărturiile localnicilor loviți de inundații

Oamenii din Slobozia Conachi, afectați de inundații, au început să strângă cantitatea uriașă de mâl din case, curți și gospodării. Rudele, colegii de serviciu și apropiații le-au sărit în ajutor.

Reporter: „Cu mobila asta ce faceți?”

Costică Dima, localnic din Slobozia Conachi: „Ce să fac? Le dau afară, le bag în sac și le duc la gunoi. E un pal, se umflă și ce să mai fac cu el? Înăuntru, tot mi-a stricat și aici. Deci parchet, mobilă, pat, fotoliu, electrocasnice. Frigiderul mi l-a trântit jos. N-am nici ce să mănânc."

Costică Dima a povestit cum a fost momentul când apa a năvălit peste el în casă. El spune că s-a urcat repede în copac. Apa de mai bine de jumătate de metru i-a distrus și mașina pe care o avea în curte.

Costică Dima, localnic din Slobozia Conachi: „Am stat și m-am uitat. Și ce să fac la apă? Mă pregăteam să mă urc în pom. Ce să oprești? Când a venit asta, te dă jos, cu furie... Mașina a împins-o în perete și acum cred că e înfundată."

Vasilica Stroiu are 68 de ani și spune că nu a trecut prin așa ceva niciodată. Femeia se simte neputincioasă. Bătrâna merge în baston, are casa invadată de mâl și abia poate să se deplaseze.

Vasilica Stroiu, localnică din Slobozia Conachi: „Sunt de una singură și n-am nicio putere, am nevoie de ajutorul cuiva. A fost și premierul, șeful senatului...ați venit, ați văzut, dar.... Mi-a dărâmat un perete, mi-a luat orice din bucătărie. Aveam și eu alimente. Casa e crăpată. Da, mi-a dărâmat și un perete din sală. De atâtea zile, de când a venit apa și până acum, eu două bomboane am băgat în gură, atât. A venit și mi-a adus apă în fața casei. Încolo nu, nimeni. Am căzut aici și am stat o oră, nu puteam de mâl. Am mers pe brânci, am mers pe brânci, până m-am agățat de uși și am crezut că le scot din balamale, am intrat în casă. Nici apă nu aveam, să mă spăl măcar un pic."

VEZI GALERIA
11 imagini

Inundațiile au afectat puternic și fântânile.

Florea Ion, localnic din Slobozia Conachi: „A intrat și în fântână, trebuie curățată. Ia uite ce e aici! Are capace bune, dar uite ce e acolo! Trebuie să scoatem toată apa, până la mâl, până la fund. E boală curată, normal. N-ai ce să faci. A intrat și în curte, mi-a spart gardul."

Pentru a nu se îmbolnăvi, Ministerul Sănătății recomandă populației să fiarbă apa din rețea și să o răcească, înainte să o consume. Dacă nu este posibil, apa trebuie tratată chimic, cu produse din clor, pentru a elimina bacteriile și virusurile. Iar dacă apa din zonele rurale nu este bună de băut, oamenii trebuie să o consume doar pe cea îmbuteliată.

Florea Ion, localnic din Slobozia Conachi: „Numai mâl. Trebuie să cărăm vreo două săptămâni cu roaba. Să vedem unde l-om pune, dar să se mai usuce un pic. Cele mai puternice inundații. Eu am 59 de ani și n-am văzut până acum."

Autoritățile au survolat zonele inundate cu un elicopter. Astfel, au realizat că există un anumit punct dintr-un baraj, care poate fi străpuns. Apa a fost dirijată către râul Siret, iar șuvoaiele s-au mai retras. Însă, veștile nu sunt deloc bune. Trei avertizări hidrologice sunt în vigoare.

Un cod roșu vizează râurile: Siret, Bârlad și Prut, iar astfel, ar putea apărea, din nou, inundații în zona de est a țării. Totodată, mai multe județe sunt vizate de un cod galben de ploi. Mai mult, în Delta Dunării va ploua torențial, cantitățile de apă ajungând chiar și până la 60 de litri pe metru pătrat. Atenționările sunt valabile până luni, la ora 10.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE