Comisia Europeană urmează să amendeze Apple și Meta, pentru încălcarea normelor UE în ceea ce privește concurența digitală.
Apple, amendă de 150 milioane euro
Apple a primit luni o amendă de 150 de milioane de euro din partea autorităților franceze de reglementare antitrust pentru „abuz de poziție dominantă” în ceea ce privește publicitatea direcționată pe dispozitivele sale între anii 2021 și 2023, notează Le Monde și CNBC.
Amenda este prima aplicată de o autoritate de reglementare antitrust împotriva Apple din cauza instrumentului său App Tracking Transparency (ATT).
ATT permite utilizatorilor de iPhone și iPad să decidă ce aplicații pot urmări activitatea utilizatorilor, dar a fost criticată de agenții de publicitate și de rivalii care depind de publicitatea online.
Cazul francez a fost declanșat de plângerile mai multor asociații pentru agenții de publicitate online care acuză Apple că ar fi abuzat de poziția sa dominantă de pe piață.
„Deși obiectivul urmărit de ATT nu este criticabil în sine, modul în care acesta este pus în aplicare nu este proporțional cu obiectivul declarat al Apple de a proteja datele cu caracter personal”, a declarat autoritatea de reglementare.
Pentru a-și justifica decizia, Autoritatea pentru concurență menționează că acest sistem „duce la o multiplicare a ferestrelor de colectare a consimțământului, complicând excesiv parcursul utilizatorilor de aplicații terțe” pe iPhone și iPad.
În plus, faptul că utilizatorul trebuie să refuze de două ori în loc de o singură dată urmărirea publicității pe aplicațiile terțe „subminează neutralitatea dispozitivului, cauzând anumite prejudicii economice furnizorilor de servicii de publicitate . ”
De asemenea, autoritatea franceză de supraveghere a ordonat Apple să publice decizia pe site-ul său timp de șapte zile.
Amintim că Apple a fost amendată în 2024 cu 1,84 miliarde de euro de autoritățile de reglementare antitrust din Uniunea Europeană din cauza regulilor din magazinul de aplicații App Store. Companiei americană i s-a transmis că nu poate împiedica serviciile muzicale să facă publicitate unor oferte de abonamente mai ieftine în afara magazinului Apple.
Primele amenzi
Primele amenzi aplicate de Comisie, în temeiul Legii privind piețele digitale (DMA), sunt așteptate în această săptămână.
Executivul Uniunii Europene urmează să anunțe rezultatele a trei anchete care au durat un an, privind încălcarea Legii piețelor digitale din blocul comunitar. Două dintre ele vizează Apple, iar alta vizează compania Meta, cea care deține Facebook, Threads, Instagram și WhatsApp.
Comisia Europeană pregătește amenzi pentru Apple și Meta
Luna trecută, președintele american Donald Trump a declarat că legea privind piețele digitale (DMA), care stabilește reguli pentru modul în care companiile de tehnologie ar trebui să opereze pe piața europeană, ar fi supusă unei examinări și ar putea duce la tarife reciproce.
„Nu este vorba doar despre amenzi, este vorba despre faptul că Comisia îngenunchează întreprinderile americane de succes doar pentru că sunt americane, în timp ce le permite rivalilor chinezi și europeni să scape”, a declarat o persoană familiarizată cu ancheta asupra Meta, sub protecția anonimatului, citată de Politico.
Reacția UE vine după ce Statele Unite vor trece la următorul val de tarife comerciale începând cu 2 aprilie și ar putea viza și reglementările UE pe care le consideră „bariere netarifare”, inclusiv DMA.
Decizia privind DMA este supravegheată din punct de vedere tehnic de Direcția de Concurență a Comisiei Europene.
- În noiembrie 2024, compania Meta, cea care deține Facebook, a mai fost amendată cu aproape un miliard de euro de către Comisia Europeană.
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a fost la Washington, săptămâna trecută, împreună cu Bjorn Seibert, un consilier de rang înalt al președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a purta discuții cu privire la escaladarea disputei dintre SUA și UE.
Reprezentanții Apple s-au întâlnit cu șeful de cabinet al lui Sefcovic, Bernd Biervert, la începutul acestei luni, pentru a face lobby pe lângă Comisie, cu privire la punctele de vedere ale companiei și pentru a discuta despre DMA.
Și reprezentanții Spotify - unul dintre principalii militanți împotriva regulilor Apple care fac obiectul anchetei - s-au întâlnit cu oficialii DG TRADE la începutul acestei luni, pentru a discuta despre legea digitală. Cu toate acestea, amenințările din partea Washingtonului nu sunt cel mai important factor luat în considerare la stabilirea amenzilor, potrivit unei persoane familiarizate cu direcțiile Comisiei, citată de sursa menționată. Alți factori, în special noutatea regulamentului, sunt mai importanți, au spus aceștia.
Meta va primi o amendă în ceea ce privește impunerea de termeni și condiții utilizatorilor pentru utilizarea datelor lor personale, ceea ce încalcă DMA.
Comisarul Teresa Ribera, care se ocupă de departamentul de concurență al Comisiei Europene, se va deplasa la Washington în această săptămână, pentru a participa la o reuniune globală anuală a avocaților specializați în legile UE anticoncurență (antitrust). Ribera se va întâlni miercuri cu omologii ei din Departamentul de Justiție al SUA și de la Comisia Federală pentru Comerț.
În ciuda tensiunilor comerciale, oficialii UE au subliniat faptul că există în continuare un consens larg între guvernul SUA și UE cu privire la necesitatea de a continua aplicarea legislației împotriva Big Tech.
- Comisia Federală pentru Comerț din SUA va merge la proces luna viitoare, într-un caz care privește Meta.
Se așteaptă ca executivul UE să aplice o amendă companiei Apple pentru normele sale privind dezvoltatorii, ceea ce îi împiedică să comunice oferte utilizatorilor de iPhone, potrivit unor persoane care cunosc acest subiect.
În paralel, se așteaptă să fie finalizată o investigație separată privind setările implicite ale browserului Apple, pentru că modificările făcute de producătorul iPhone, anul trecut, au primit un aviz pozitiv din partea dezvoltatorilor de browsere concurente.