Israelul și Hamas au transmis mai multe semnale la sfârșitul săptămânii potrivit cărora ar negocia o nouă încetare a focului în Gaza, la mai puțin de două săptămâni după ruperea armistițiului. Hamas a declarat sâmbătă că a acceptat o propunere pentru o nouă încetare a focului, care ar prevede eliberarea unor ostatici. Israelul a declarat că a primit o propunere prin intermediul mediatorilor terți și a răspuns cu o contrapropunere în coordonare cu Statele Unite.
„Presiunea militară funcționează”, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu la începutul reuniunii săptămânale a cabinetului său. De când Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza, la 18 martie, peste 900 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă. Ministerul nu face distincție între civili și combatanți.
Ce spune Hamas?
Khalil al-Hayya, un înalt oficial și negociator Hamas, a declarat sâmbătă că gruparea a primit cu două zile înainte o propunere din partea mediatorilor egipteni pentru o nouă încetare a focului, adăugând că Hamas „a răspuns pozitiv și a aprobat-o”.
El nu a detaliat termenii, dar negocierile recente s-au concentrat pe asigurarea eliberării lui Edan Alexander, singurul ostatic americano-israelian despre care se crede că este încă în viață, precum și a trupurilor altor patru ostatici.
Israelul a cerut însă eliberarea a 10 sau 11 ostatici în viață pentru o prelungire cu șapte săptămâni a încetării temporare a focului, pe baza unei propuneri anterioare pe care a atribuit-o emisarului Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
Ce spune Israelul?
După discursul lui al-Hayya de sâmbătă, Netanyahu a declarat că a organizat o serie de consultări. Israelul a trimis ulterior o contrapropunere mediatorilor.
Publicația The New York Times scrie că Israelul a cerut în continuare eliberarea a 10 ostatici în viață pentru reluarea încetării focului și că Egiptul a fost în spatele ultimei propuneri.
Israelul consideră că în Gaza mai sunt 24 de ostatici în viață rămân în Gaza, împreună cu rămășițele altor 35 de persoane. Aceștia se numără printre cele aproximativ 250 de persoane luate prizoniere în timpul atacului Hamas asupra Israelului în octombrie 2023, care a declanșat războiul.
Care sunt principalele puncte de divergență?
Dincolo de acordul asupra numărului de ostatici și prizonieri palestinieni care urmează să fie eliberați, orice reînnoire a încetării focului va fi, cel mai probabil de scurtă durată atâta timp cât cele două părți rămân în dezacord cu privire la aspecte mai fundamentale - inclusiv cererile ireconciliabile privind viitorul Fâșiei Gaza.
Khalil al-Hayya a declarat că Hamas s-a angajat să ajungă la un acord care să garanteze o încetare permanentă a focului și retragerea completă a forțelor israeliene din Fâșia Gaza. „Nu vrem nimic nou”, a declarat sâmbătă al-Hayya. „Vrem să respectăm ceea ce a fost semnat, ceea ce au garantat și ceea ce a aprobat comunitatea internațională”.
Israelul a condiționat încheierea războiului de dezarmarea Hamas și de renunțarea la putere în Gaza. Reprezentanții Hamas spun însă că nu sunt dispuși să se dezarmeze atât timp cât Israelul ocupă teritorii palestiniene.