Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce sunt libere doctorițele de la Spitalul Pantelimon, deși procurorii le acuză de omor calificat

Au apărut explicațiile privind motivele pentru care cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, acuzate de omor calificat, au fost lăsate în libertate. În motivarea redactată la mai bine de trei săptămâni de când magistrații de la Curtea de Apel București au luat decizia, judecătorii au respins, rând pe rând, argumentele aduse de procurori.

Motivarea eliberării celor două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon

Pe scurt, două instanțe se contrazic - practic - între ele.

În motivarea care se întinde pe nu mai puțin de 63 de pagini, magistrații de la Curtea de Apel București au pus sub semnul întrebării, rând pe rând, aproape fiecare argument al procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, cei care au instrumentat cazul.

În primul rând, magistrații au pus la îndoială declarațiile date de martori și au adus în discuție inclusiv un conflict care exista între una dintre cele două doctorițe și o asistentă, declarațiile celei din urmă devenind astfel - în opinia magistraților - mai puțin credibile.

Totodată, aceiași magistrați au pus sub semnul întrebării și expertiza medico-legală efectuată în acest caz la cererea Parchetului, susținând că expertiza este incompletă și, mai mult decât atât, au ridicat întrebări în ceea ce privește impactul pe care l-ar fi putut avea acțiunea asistentei. Reamintim cum s-ar fi desfășurat acțiunile doctorițelor în ochii procurorilor: în data de 26 martie, una dintre ele ar fi scăzut rata de administrare a noradrenalinei pentru un pacient în vârstă de 56 de ani, iar apoi decesul acestuia ar fi fost prevenit de către o asistentă care ar fi suplinit necesarul cu ajutorul unei perfuzii. Magistrații de la Curtea de Apel București notează că sunt necesare lămuriri suplimentare din partea medicilor legiști și se întreabă, totodată, dacă această acțiune a asistentei ar fi avut sau nu vreun efect asupra deznodământului în cazul pacientului respectiv, și anume decesul. Sunt multe alte probe puse la îndoială în motivare, inclusiv modul în care au fost ridicate probele de pe injectomate, acele date descărcate de procurori și, la fel, chiar și anumite interceptări desfășurate de către procurori în acest caz.

În data de 11 aprilie 2024, Parchetul de pe lângă Tribunalul București deschidea un dosar penal după ce o asistentă a mers în fața procurorilor și a povestit că aproximativ 20 de pacienți și-ar fi pierdut viața în condiții suspecte pe secția Anestezie - Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon.

Urmărirea penală a celor două doctorițe nu s-a încheiat, totuși, doar că, în momentul de față, cu probele disponibile, măsura arestului preventiv nu poate fi luată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE