Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum ar putea fi exploatat din nou aurul de la Roșia Montană. Guvernul ar putea începe alt proiect în Munții Apuseni

Guvernul a modificat legea minelor la o zi după ce Roşia Montană Gold Corporation a rămas fără drept de exploatare în Munții Apuseni. Prin această hotărâre se vor putea redeschide anumite mine din România, dar numai dacă poluarea din zonă va fi foarte mică. Ministrul Economiei, Radu Oprea, spune că proiectul nu vizează în mod direct exploatarea zăcămintelor de la Roșia Montană, dar admite că statul ar putea începe lucrările acolo, în cazul în care ar fi îndeplinite câteva condiții esențiale.

Statul român a încheiat în mod oficial orice colaborare cu societatea Roşia Montană Gold Corporation, care ar fi trebuit să scoată aurul din inima munților Apuseni. Licența de exploatare a expirat definitiv, la trei luni după ce țara noastră a câștigat procesul cu societatea-mamă Gabriel Resources. Canadienii așteptau să obțină despăgubiri de 3 miliarde de dolari, după ce proiectul de la Roșia Montană a fost blocat de autoritățile de la București. Aici au contat și protestele masive din toată țara.

Guvernul de la București poate acum să creioneze un nou proiect pentru localitatea Roșia Montană, acolo unde s-ar afla 300 de tone de aur și 1600 de tone de argint. Ministrul Economiei spune că ar trebui îndeplinite două condiții.

Radu Oprea, ministrul Economiei: ”Este evident că trebuie să fie implicate comunitățile locale și să își dorească acest lucru. Dumneavoastră vorbeați despre locuri de muncă, despre faptul că ele pot exista în acele comunități locale. Da, și eu cred acest lucru, dar vine și a doua condiție, care înseamnă ca tehnologiile care vor fi folosite să fie tehnologii prietenoase cu mediul”

Autoritățile din Roșia Montană și-ar dori exploatarea aurului. ”Este rezerva României”

Autoritățile din Roșia Montană ar fi de acord cu o exploatare mai puțin dăunătoare pentru mediul înconjurător.

Eugen Furdui, primarul localității Roșia Montană: ”Am susținut și punctul de vedere îmi rămâne același. Roșia Montană putea să se dezvolte îmbinând utilul cu plăcutul. Minerit responsabil, conform legislației în vigoare. Aurul de la Roșia Montană, plus valoarea lui, era atunci când era scos și pus pe piață. Avem aur în Roșia Montană. Este rezerva României”

Localnicii se plâng că de ani de zile își găsesc cu greu un loc de muncă în zonă. Doar 20% dintre ei au un venit stabil.

Dumitru Panțir, fost miner: Toată lumea trăiește cu ziua. Vin oamenii acolo la capătul podului și în Gura Roșiei unde ne-am întâlnit și stau câte 4, 5 - «mă, ai de lucru? Hai la mine.” Și primesc 100 de lei, 150»”

În 2021, după multiple încercări, Roșia Montană a intrat oficial în patrimoniul UNESCO. Cu toate acestea, Comisia Europeană a transmis, pentru Euronews România, că deși zona face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, asta nu înseamnă că nu poate să fie exploatată în viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE