Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La ce calcule trebuie să fie atentă Naționala României, pentru un loc în "optimi" la EURO 2024

24 de echipe participă la turneul final EURO 2024, în Germania. Este o premieră. Astfel, alături de câștigătoare și ocupantele locului secund din fiecare grupă, sistemul de desfășurare permite de-acum accesul în optimile de finală și pentru patru echipe care prind locul al treilea.  

Cu 3 puncte după primul său meci, România are mari șanse la un loc pe țintarul cu primele opt partide eliminatorii, în orice scenariu.

24/06/2024 , 07:41

Cum arată grupa României după România - Belgia 0-2

Chiar dacă a pierdut cu Belgia, România rămâne lider în grupa E, însă toate cele patru echipe au câte trei puncte. Este cea mai complicată situație dintre toate grupele de la Euro.

Astfel, totul se decide în ultima etapă, pe 26 iulie, cânde se joacă ultimele meciuri, România - Slovacia și Belgia - Ucraina. România se califică sigur în optimi dacă nu pierde cu Slovacia, indiferent de rezultatul celuilalt meci.

Însă Tricolorii se pot califica și dacă pierd, adică cu doar trei puncte pe care le au acum. Dacă Ucraina ar pierde cu Belgia și dacă va fi în continuare egalitate de puncte între România și Ucraina, România are avantajul meciului direct, când echipa lui Edward Iordănescu s-a impus cu 3-0. În plus, România are și golaveraj pozitiv, +1, în timp ce Ucraina are -2.

Chiar și de pe locul 3 se poate califica România, având în vedere că, din cele șase grupe, merg mai departe cele mai bune patru echipe clasate pe locurile trei în grupele lor. Dar asta înseamnă că celelalte locuri trei trebuie să aibă fie mai puțin de trei puncte, fie trei puncte, dar golaveraj mai slab decât al României. Aici contează și scorul dintr-un eventual eșec al României cu Slovacia.

Clasament grupa E

1. România 3p (golaveraj +1)

2. Belgia 3p (golaveraj +1)

3. Slovacia 3p (golaveraj 0)

4. Ucraina 0p (golaveraj -2)

21/06/2024 , 17:56

Cum arată grupa României după Slovacia-Ucraina 1-2

După 2-1 pentru Ucraina, cu Slovacia, România rămâne pe primul loc în grupa E de l EURO 2024.

Ucraina și-a revenit după dușul rece cu ai noștri și trece pe locul 2 (rezultat direct+ golaveraj), iar Slovacia pe 3.

Așadar, trei echipe au câte trei puncte în acest moment, dar România conduce plutonul mulțumită celor trei goluri din partida cu Ucraina.

Clasament LIVE grupa E

  • România 3p (golaveraj +3)
  • Ucraina 3p (golaveraj -1)
  • Slovacia 3p (golaveraj 0)
  • Belgia 0p (golaveraj -1)

Cine vor fi cele 4 echipe de locul 3 care merg în "optimi"

Criteriile luate în considerare de UEFA pentru stabilirea celor 4 ocupante ale locului 3 din grupă sunt:

  • Punctele obținute în grupă
  • Golaverajul
  • Numărul de goluri marcate
  • Numărul de victorii
  • Numărul de cartonașe  (se face un punctaj și câștigă cea mai fair-play echipa )
  • Poziția din clasamentul general al calificărilor europene– România, de exemplu, este pe locul 8

Cu alte cuvinte, performanțele din primele trei partide, analizate clasic - puncte, golaveraj, număr de goluri, victorii - te pot duce mai departe sau, dimpotrivă,  te pot trimite acasă.

De aceea, victoria tricolorilor cu Ucraina atârnă deja în balanță, în eventualitatea aplicării unor criterii de departajare.

Ce se întâmplă în caz de egalitate de puncte în grupă

 Dacă două sau mai multe echipe din aceeași grupă obțin același număr de puncte la finalizarea acestei faze a competiției, se aplică următoarele criterii, potrivit UEFA:

  • Punctajul din meciurile directe
  • Golaverajul din meciurile drecte
  • Numărul de goluri marcate
  • În situația în care, după primele trei criterii, nu se poate face diferența între două din trei echipe, de exemplu, se reia procesul cu cele două formații care rămân nedepartajate
  • Golaveraj
  • Numărul mai mare de goluri marcate în TOATE meciurile din grupă
  • Cine ia mai puține cartonașe galbene și roșii
  • Poziția din clasamentul general al calificărilor europene
  • Tragere la sorți, dacă una dintre echipe este Germania, gazda competiției.

Cu 3 puncte dintr-un singur meci, România e peste echipe care au jucat deja două partide

Toate aceste calcule sunt pur teoretice. România încă are două partide la orizont și, în primul rând, se bazează pe propriile forțe și propria exprimare fotbalistică, până la matematică. Mai mult, un rezultat bun cu Belgia, egal sau victorie, ne scapă de emoții încă de sâmbătă seară.

De dragul cifrelor, mai punctăm un aspect: la momentul scrierii acestui articol, cu un singur meci disputat, Naționala noastră are mai multe puncte decât perechi de echipe care au trecut deja prin două dueluri în celelalte grupe.

În grupa A, Ungaria și Scoția au 0, respectiv 1 punct. Cele două joacă între ele, în ultima etapă, iar Scoția ar putea merge în optimi cu 4 puncte dacă bate și Elveția pierde urât cu Germania. Ungaria poate face maximum 3 puncte. Pleacă, însă, de la un golaveraj de -4. România are +3.

În grupa B, Albania și Croația au strâns câte 1 punct. Albanezii joacă cu Spania ultimul meci, iar Croația cu o Italie care are mare nevoie de victorie.

În grupa C, Danemarca (2 puncte) și Serbia (1 punct) joacă între ele ultima partidă. Tot 2 puncte are și Slovenia, care va întâlni Anglia în runda a treia, finală, a grupelor.

Programul României la EURO 2024

Programul adversarelor României la EURO 2024

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE