Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiza expertului. Cum funcționează sistemul Patriot, pe care România l-a livrat Ucrainei și de ce este special

În ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT), România a decis să livreze Ucrainei un sistem Patriot, din cauza deteriorării situației de securitate a vecinilor noștri, în contextul atacurilor Rusiei.

Acest sistem antirachetă american este unul dintre cele mai performante din lume, însă doar o anumită versiune a acestuia ar face față unor rachete rusești. Volodimir Zelenski a spus că, pentru a fi protejată de atacuri, Ucraina ar avea nevoie de cel puțin șapte astfel de sisteme. Iar acesta din România este al cincilea pe care îi vor avea ucrainenii.

Prezent la Euronews România, în studioul emisiunii Vocile care contează, comandorul în rezervă Sandu Valentim Mateiu, care este și analist politico-militar, a explicat de ce acest sistem este special.

Cum funcționează sistemul Patriot

Sandu Valentim Mateiu, comandor în rezervă și analist politico-militar: "Este problema întâlnirii, în sensul în care vrei să lovești o țintă aeriană și trebuie s-o detectezi, să o identifici. Un alt radar, de obicei, poate să facă asta, dar este un radar de supraveghere a spațiului aerian. Acela este primul care detectează, localizează, identifică - pentru că ținta poate fi prieten sau dușman - și după aceea, transmite acestui radiolocator, care poate să facă și el o supraveghere, dar de obicei acționează sectorial, misiunea lui este să ghideze racheta către țintă. De aceea, se și numește Patriot, Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target.

Pleacă de la ideea că acest radiolocator este cu baleiaj electronic, deci este un salt. A fost unul dintre cele mai importante programe americane și și-a dovedit utilitatea. Este unul dintre cele mai eficiente din lume, el a fost încercat în luptă. De exemplu, în primul război din Golf a acționat bine aproape împotriva tuturor țintelor, dar nu era încă optimizat pentru apărarea împotriva rachetelor balistice. De aceea, a apărut PAC 2, o anumită optimizare, iar apoi PAC 3, care este specializată pe lupta împotriva rachetelor balistice. Și asta îl face performant.

Are rază de acțiune mare, 100-150 de kilometri, are avantajul că interceptează o multitudine de ținte, de la elicoptere, avioane cu reacție, etc. În principal, pentru asta a fost conceput. Dar a fost extins și la interceptarea rachetelor balistice."

  • Ucraina are acum patru sisteme Patriot: trei date de Germania și unul de SUA. Al cincilea este cel din Romania, însă urmează unul din SUA și încă unul din Germania, dar nu se știe când îl vor livra nemții. Iar Norvegia spunea că ar veni cu "un nucleu de radiolocatori".

Momentul în care Patriot poate avea slăbiciuni

Sandu Valentim Mateiu, comandor în rezervă și analist politico-militar: "De câte ori ucrainenii sunt atacați, să spunem că lansează rușii rachete de croazieră, acele Kh, veți vedea că, atunci când Patriotul nu merge - ori nu are rachete, ori nu are sistem - un Iskander-M sau un Kinjal (care este un Iskander-M lansat din aer, racheta balistică) nu poate fi interceptat. E o problemă nu numai de rază de acțiune, ci de viteză. Pentru că tragi cu un glonte de argint să interceptezi o altă rachetă, cam asta este, rachetă contra rachetă. Și cu PAC 3, Patriotul și-a dovedit utilitatea în Ucraina. A interceptat și avioane, un A 50 a fost doborât de Patriot.

Francezii (franco-italienii) vin cu SAM-T și cu Aster 15, cu rază mică și Aster 30, cu rază mare și care e optimizat pentru rachete.

Există o limită. Intrăm în apărarea antirachetă, care trebuie să fie etajată, adică ai Patriotul, care acționează până împotriva rachetelor cu rază scurtă, iar viteza este totul - poate să meargă până la viteze de 3-4 kilometri pe secundă - ca să interceptezi racheta balistică. Aici e problema.

După aceea, vine THAAD-ul - a fost dislocat la noi într-o perioadă. După aceea, vine Aegis Ashore, pe care îl avem la Deveselu. Mai sus, SUA are Grand Base Missile Defense, interceptori bazați la sol.

Sistemul s-a verificat. În primul război din Golf, a dat totul jos, cu excepția rachetelor balistice. După aceea, optimizarea a fost dusă până la nivelul la care interceptează ei acum, în Ucraina, până la nivelul la care pur și simplu mai nimic nu a scăpat, a interceptat tot ce a avut de interceptat. De aceea l-am cumpărat și noi.

Sistemul e mobil, se deplasează, urmează instalarea lui și, după aceea, trece să intercepteze. La acest capitol, este optimizat, în sensul că, într-un timp record după ce a făcut deplasarea, se instalează. În realitate, sistemul este mult mai distribuit, în sensul că ai acel radiolocator, mai ai un sistem de comandă extrem de important și lansatoarele. Iar acestea comunică între ele.

El poate fi dispersat, pentru că riscul este ca radiolocatorul să-ți fie interceptat și să ți-l atace cu o rachetă anti-radiolocație. Ce face acest radiolocator? Este așa-zisul radiolocator de file-control, angajează ținta, urmărește ținta, urmărește racheta și o ghidează către țintă.

(n.r.: Poate fi folosit și să atace) atac împotriva avioanelor și rachetelor. Prin definiție, este un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă. Acea țintă (n.r.: pe care Patriot ar vrea să o atace) nu poate să fie decât o rachetă sau un avion, nu are altă capacitate și nici nu a fost conceput așa cum este S-300. Rușii folosesc S-300 ca și rachetă sol-sol, dar este extrem de periculos. Rușii lansează rachete pentru că au foarte multe. De aceea, le-au folosit ca și rachete semi-balistice, dar dacă o scapi de pe radiolocator, nu o mai poți ghida și lovești aiurea, nu o mai poți ghida de pe radiolocator."

  • Statele europene care dețin sisteme Patriot: România, Regatul Țărilor de Jos, Suedia, Polonia, Germania, Spania și Grecia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE