Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creșterea salariului minim, motiv de îngrijorare pentru antreprenori. „Este încă o creștere făcută din pix”

Creșterea salariului minim pe economie îi îngrijorează pe antreprenori. Cei cu afaceri mici se tem că nu vor mai putea să-și plătească angajații, în condițiile în care aceasta este a treia creștere în decurs de un an.

De cealaltă parte, cei care apără drepturile angajaților spun că primesc prea puțini bani în plus. De la 1 ianuarie, salariul minim va crește de la 3.700 de lei brut la 4.050 de lei brut, adică la puțin peste 2.400 de lei net, dacă luăm în calcul și de scutirea de taxe de 300 de lei.

În jurnalul „Bună dimineața, România” de la Euronews România, Ana-Maria Icătoiu, vicepreședintele Organizației Femeilor Antreprenor (UGIR), a explicat că teama este „cuvântul de ordine” în rândul antreprenorilor, după ce Guvernul a anunțat o nouă creștere a salariului minim pe economie.

„Îngrijorare, ca să nu spun teamă este cuvântul de ordine pentru antreprenorii, pentru IMM-uri. Este încă o creștere a salariului minim făcută din pix. Nu e bazată neapărat pe rezultatele economiei. PIB-ul României a crescut prin primele șase luni din acest an cu mult sub estimări, cu doar 0,7%.

Anul viitor nu arată deloc bine, pentru că este evident că vor exista evoluții fiscale care nu ajută în niciun caz mediul privat.

Această lipsă de predictibilitate în ceea ce privește evoluțiile la Codul Fiscal este cea care îi sperie cel mai mult pe antreprenori, iar, sigur, întreprinderile mici și mijlocii”, a afirmat Ana-Maria Icătoiu, la Euronews România.

IMM-urile, afectate de creșterea salariului minim. „Deja această îngrijorare se simte”

„Microîntreprinderile și întreprinderile mici sunt cele mai afectate. Deja, de anul acesta, înainte de valul de moficiări fiscale la nivel de taxe și impozite care urmează anul viitor. Nu arată deloc bine.

În primele șase luni ale acestui an, comparat cu primul semestru al anului 2023, avem o creștere de aproape 35% a firmelor radiate, a firmelor închise definitiv. O creștere cu 31% a firmelor cu activitate suspendată, o creștere cu 8,3% a firmelor care intră în insolvență.

Pe de altă parte, în ceea ce privește firmele nou înființate, avem o scădere cu peste 12% față de anul trecut.

Deja această îngrijorare se simte. Toți antreprenorii, dacă ne referim, de exemplu la microîntreprinderi, urmăresc de luni de zile, de un an de zile, acest du-te, vino care există între Guvern și Comisia Europeană apropo de jaloanele din PNRR, asupra cărora Guvernul României s-a angajat de a scădea treptat deficitul bugetar”, a mai precizat ea.

Ana-Maria Icătoiu: „Stăm foarte rău mai ales la nivelul IMM-urilor pe partea de inovare”

„Foarte multe dintre IMM-urile din România au linii de producție vechi, de 10,15 sau 20 de ani, care nu sunt în niciun caz eficiente din punct de vedere energetic, consumă aproape de două ori multă energie electrică decât ar trebui să consume.

Din păcate, aici România nu face nimic. Probabil suntem singurul stat membru al UE care nu a avut niciodată un program de retehnologizare pentru companiile naționale, pentru IMM-uri.

În următorii ani vom ajunge să vorbim despre supraviețuirea IMM-urilor românești.

Stăm foarte rău mai ales la nivelul IMM-urilor pe partea de inovare. Se vede clar că economia Europei se schimbă.

Avem acest cerc vicios. Avem lipsă de eficiență energetică. Consumăm mult prea multă energie față de cât ar trebui să consumăm ca să putem genera profit pe care să-l reinvestim. Stăm destul de prost la partea de inovare și producem în continuare serviciile și produse fără valoare adăugată suficientă și în acest context nu putem genera decât locuri de muncă plătite foarte prost”, a concluzionat ea.

Peste un milion de angajați vor beneficia de creșterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE