Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul minim pe economie crește de la 1 ianuarie 2025. Peste un milion de salariați vor beneficia de majorare

Salariul minim brut va crește cu 12%, de la 3.700 la 4.050 de lei, începând de anul viitor. Majorarea a fost aprobată de premierul Marcel Ciolacu după întâlnirea cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor.

Peste un milion de salariați vor beneficia de această măsură. Totodată, s-a stabilit să fie menținută scutirea de taxe pentru cei 300 de lei din salariul minim și să fie redusă taxarea forței de muncă pentru veniturile mici și medii.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical: „ De la 1 ianuarie salariul minim - 4050 lei. Se păstrează deducerea fiscală de 300 lei și pentru anul viitor.”

  • După plătirea tuturor contribuțiilor, salariul minim net va fi de 2.430 lei.

Reprezentanții IMM-urilor, nemulțumiți de majorarea salariului minim: Nu ar fi trebuit să crească

Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliului Național al IMM: „Nu ar fi trebuit să crească pentru că este o deja a doua creștere în șase luni de zile. Discutăm deja de o creștere de încă 12% față de cea din de la jumătatea anului, care ar însemna o creștere de 11% și asta înseamnă că în acest an sau începând cu anul viitor avem o creștere a salarii pe economie cu 22,5%.”

Liviu Apostoiu, prim-vicepreședinte al CNS „Cartel Alfa”: „Sincer vă spun, din punct de vedere sindical nu sunt foarte mulțumit pentru că el nu acoperă directiva sau această prevedere nu ajunge la prevederile directivei europene care spune că salariul minim pe economie brut trebuie să fie un 50% din salariul mediu prognozat pentru anul următor.

Atât Guvernul, cât și partea patronală a înțeles că o creștere cu 50% a salariului minim în salariul mediu pe economie ar fi dus undeva la 4.300 de lei, peste această valoare care ar fi fost greu de suportat și bineînțeles s-ar fi putut solda și cu pierderi de locuri de muncă”

Reprezentanții patronatelor: Nu mai putem să suportăm creșteri peste noapte

Valeriu Cristea, Preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Regiunea SUD-VEST: „Am hotărât împreună cu sindicatele și a acceptat și Guvernul să nu se mai mărească salariul minim pe economie decât o dată pe an. Se modifică de la 1 ianuarie 2024 și până 2025 nu se mai întâmplă nimic pentru că nu mai putem să suportăm creșteri peste noapte.”

Hotărârea de Guvern care va stabili formula exactă de calcul pentru salariul minim va fi emisă până la data de 12 noiembrie, moment în care vom afla și suma exactă care va intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Această creștere a salariului minim face parte din eforturile autorităților de a alinia România la standardele europene, prin implementarea unui salariu minim adecvat, care să asigure un trai decent pentru toți angajații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE