Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj CURS pentru prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu ar lua cele mai multe voturi în primul tur. Care sunt scenariile pentru al doilea tur

Un sondaj CURS publicat pe 17 octombrie îl indică pe Marcel Ciolacu drept candidatul cu cele mai mari șanse să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale 2024. Pentru cel de-al doilea nume care ar urma să ajungă în al doilea tur, lupta se dă între George Simion, Mircea Geoană, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi.

Sondaj CURS pentru alegerile prezidențiale 2024. Cu cine ar intra Marcel Ciolacu în turul doi

La întrebarea „La alegerile prezidențiale de anul acesta dumneavoastră cu ce candidat veți vota în primul tur?”, 26% dintre respondenți au spus că îl vor vota pe Marcel Ciolacu.

Pentru al doilea candidat care ar urma să ajungă în turul doi, diferența procentuală este foarte mică. Mai exact, 17% dintre respondenți au răspuns că îl vor vota pe George Simion, candidatul AUR. 15% dintre intervievați l-ar vota pe Mircea Geoană, candidat independent. Tot 15 procente sunt și în dreptul lui Nicolae Ciucă, candidatul PNL la prezidențiale.

Elena Lasconi ar fi votată de 14% dintre alegători mai arată sondajul CURS.

Sondaj CURS pentru alegerile parlamentare 2024

În ceea ce privește intenția de vot pentru alegerile parlamentare 2024, sondajul CURS arată că PSD ar primi cele mai multe voturi (31%), urmat de PNL (20%), AUR (18%) și USR (15%). Partidul SOS România ar fi votat de 7% dintre alegători, în timp ce UDMR se situează la 3%, la cel ca alianța politică PMP - Forța Dreptei.

Sondajul CURS a fost realizat pe un eșantion de 1006 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Tipul eșantionului este probabilist, multistadial, stratificat. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost CATI (Computerassisted telephone interviewing).

Ce au arătat alte sondaje pentru alegerile prezidențiale 2024

Un sondaj Verifield realizat la comanda USR și publicat tot în octombrie îl indică tot pe Marcel Ciolacu drept candidatul cu prima șansă să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale, cu 23,4%.

Premierul României este urmat în sondajul Verifield de George Simion (19,8%), Mircea Geoană (17,2%), Elena Lasconi (17,1%), Cristian Diaonescu (7,6) și Nicolae Ciucă (6,2%).

Un sondaj FlashData publicat în septembrie arată că bătălia în turul doi se va da între Marcel Ciolacu și George Simion. În primul tur, 24% dintre alegători l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar pe George Simion, 19%. Mircea Geoană se situează la 16%, potrivit sondajului FlashData.

Cercetarea FlashData vine cu rezultate fundamental diferite față de un alt studiu făcut public de INSCOP, tot în luna septembrue și care arăta că Mircea Geoană și Marcel Ciolacu ar fi umăr la umăr în primul tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE