Liderii sindicatelor din Educație au anunțat luni, că greva profesorilor se suspendă, cu condiția ca Guvernul să crească salariile. Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a vorbit în direct la Euronews România despre motivele care au dus la suspendarea grevei și despre cum va evolua situația.
Ce a dus la suspendarea grevei?
”Cred că cel mai mult a cântărit factorul acestea emoțional legat de faptul că 300.000 de tineri trebuie să îți susțină examenele. Pe de altă parte, o parte a problemelor pe care le-am discutat cu guvernanții au fost trecute în documentele pe care au de gând să le finalizeze astăzi (n.red. luni). Rămâne ca partea pe care nu au înregistrat-o încă să fie menționată acolo pentru că altfel conflictul se reia. Vă asigur de acest aspect și cred că atunci vom fi și mai mulți pentru că de data aceasta universitarii nu au reușit să se miște cum trebuie din motive felurite.”
Acesta a adăugat că există două aspecte care dacă nu vor fi trecute în corpul Ordonanței de Urgență vor duce la o reluare a grevei.
”Trebuie neapărat să se înregistreze ceea ce s-a discutat cu multă tărie astăzi de dimineață și ieri toată ziua. Sunt două aspecte neclare pe care le-am discutat în zilele anterioare și care nu au fost reliefate în corpul legii, în corpul Ordonanței de Urgență. Le-ați văzut specificate de colegii mei de la învățământul preuniversitar. De la Revoluție și până acum nu a fost un eveniment mai relevant în lumea sindicală din România decât acesta al nostru, al lor de fapt.
Acolo trebuie să se ia în seamă faptul că salariul de referință pentru calculul salariilor colegilor noștri din învățământ în zona didacticului de predare va începe de la salariul mediu brut pe economie, lucru pe care l-au cam propus guvernanții, dar nu la zona cea mai importantă. Cea de-a două problemă este clar că este vorba de creșterea cu 50% a salariilor din viitoarea lege a salarizării începând cu 1 ianuarie 2024. Se scrisese despre acest procentaj tot în preambulul legii. Dacă aceste aspecte nu sunt trecute pot genera reluarea grevelor.”
De asemenea, acesta a menționat că decizia de a suspenda greva a fost de peste 50% în fiecare sindicat.
Revendicările cadrelor didactice
Sindicaliștii au avut mai multe cerințe printre care e numără și o creștere salarială de 25% pentru cadrele didactice, în așa fel încât un profesor debutant să aibă un salariu de 3.000 de lei:
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Care a fost oferta finală a Executivului?
Profesorii vor primi o mărire de salariu de 25% pentru a opri greva generală.
Anual, până în 2027, cadrele didactice și personalul nedidactic vor primi bani și pentru dezvoltare profesională. Profesorii vor lua, în octombrie, prima tranșă de 1500 de lei din fonduri europene, iar personalul auxiliar 500 de lei.
Guvernul promite că, de la 1 ianuarie, când intră în vigoare noua grilă de salarizare, profesorii debutanți vor primi cea mai mare parte a majorării până ajung la salariul mediu pe economie, adică 50%.