Elevii si profesorii revin la școală după aproape două săptămâni. Timp de 13 zile, profesorii nu au venit la ore, majoritatea elevilor nu au mai primit note și înscrierile la examenele naționale au fost prelungite.
Ordonanța prin care se măresc salariile angajaților din învățământ a fost adoptată luni și publicată în Monitorul Oficial.
Mediile, încheiate până pe 16 iunie
Elevii și profesorii au revenit la clase, astăzi, după trei săptămâni în care școlile au fost închise, din cauza grevei din Educație.
Pe durata grevei, majoritatea elevilor nu au primit note, în această situație fiind și absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a. În cazul acestora, încheierea mediilor în acest an școlar a fost prelungită până pe 16 iunie, la fel ca perioada pentru înscrierea la Evaluarea Națională și la Bacalaureat.
Evaluarea Națională la clasa a VIII-a începe pe 19 iunie, în timp ce probele scrise la Bacalaureat încep pe 26 iunie. Probele de competențe la Bac 2023 nu se mai țin, urmând să fie echivalate cu mediile din liceu.
Marius Nistor, liderul FSE: ”Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat se sinucid politic”
Liderii sindicatelor din Educație au spus că toate solicitărilor au fost respectate și că o nerespectarea a acestora de către guvernanți va duce la reluarea grevei începând cu noul an școlar.
Simion Hăncescu, liderul FSLI: ”Așa cum vă amintiți tot în această sală am anunțat declanșarea grevei generale, pe 22 mai. Am plecat la negocierile cu Guvernul având la bază o listă de revendicări. Prima: să obținem o majorare salarială care să acopere rata inflației pentru anul 2023 și să se elaboreze un act normativ prin care să se garanteze că în noua lege a salarizării salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie. Am început negocierile. Ați fost la curent cu tot ce s-a întâmplat, am declarat la momentul respectiv cum au evoluat lucrurile. Știți că tot în această sală am avut o discuție cu reprezentanții Guvernului tot pe această temă. S-a plecat având la baza lista de la primele oferte cu acele vouchere, care au fost respinse, s-a ajuns la un moment dat la vouchere de 4.000 de lei anual, s-a respins această idee. Acele vouchere s-au transformat ulterior într-o sumă fixă de 1.000 de lei pentru personalul didactic și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Nici acest lucru nu a fost accept de oameni, am continuat greva, protestele, și am ajuns astăzi la ceea ce iarăși cunoașteți, oferta Guvernului de a se majora salariile cu 1.300 la gradația zero, ceea ce înseamnă o creștere medie cu 25% a salariilor în învățământ, fiind procente între 24% la unele categorii și peste 30% la alte categorii.
Legat de povestea cu acea garanție printr-un act normativ a principiului de care vă spuneam. Inițial s-a respins, ulterior s-a acceptat acel angajament politic în Monitorul Oficial, nu au acceptat oamenii. Au venit cu un proiect de Ordonanță, cea prin care se completează suma de care vă spuneam de la 1.000 la 1.300 de lei și au trecut în textul Ordonanței, dar în preambul acest principiu. Oamenii nu au agreat această variantă și astăzi, în Guvern, s-a dat Ordonanță de Urgență, în care apare explicit că acest principiu este agreat și că de la 1 ianuarie 2024 salariile vor fi majorate cu 50%, adică 50% din diferența dintre salariul care va fi în grila de salarizare și cele de la 31 decembrie 2023.
Problema de bază este construirea grilei. Vom începe cu Ministerul Muncii să lucră și acolo va fi bătălia cea mai importantă. Se suspendă greva generală în condițiile în care apare acest principiu de care vă spuneam în Ordonanță și să se respecte în noua lege de salarizare acest principiu, în așa fel încât dacă el nu se va respecta, să se poată relua greva generală și conform datelor pe care le avem asta ar însemna că la 1 septembrie, când va fi depus proiectul legii salarizării, să știm exact dacă se respectă sau nu. Sunt convins că sunt oameni în continuare nemulțumiți, sunt oameni care doresc continuarea grevei generale.”
Acțiunea de protest se poate redeclanșa
Marius Nistor, liderul FSE: ”În ședința reunită a liderilor celor două federații s-a stabilit foarte clar că trebuie să existe un mandat minimal de negociere cu Guvernul. Le-am solicitat tuturor colegilor din țară să ne dea mandatul respectiv. A existat o consultare a tuturor membrilor de sindicat prin intermediul organizațiilor sindicale la nivel de județ și la nivel de București. Mandatul făcea referire la acea creștere medie de 25%, făcea referire la creșterea cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, la cei 1.500 de lei pentru personalul didactic de predare și didactic auxiliar, la cei 500 de lei pentru personalul nedidactic în sume anuale care urmau să fie acordate până în 2027 și mandat categoric ca reperul respectiv, salariul debutantului cu studii superioare să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie, să apară ca articol distinct într-un act normal.
În situația în care nu își vor pune în aplicare angajamentele asumate prin acest act normativ, acțiunea de protest se poate redeclanșa la începutul noului an școlar. Le transmit colegilor noștri din întreaga țară că nu am depăși limitele mandatului în cauză, să aibă toată încrederea că vom face tot ceea ce depinde de noi ca tot ceea ce apare în acest act normativ să fie respectat de toți cei care au putere de decizie.”
Aceștia au adăugat că decizia de a suspenda greva a fost aleasă într-un procent majoritar de către sindicatele locale.
Simion Hăncescu, liderul FSLI: ”Această decizie de suspendare a fost în urma consultării pe care am avut-o cu liderii din teritoriu și am fost împuterniciți să facem acest lucru dacă aceste lucruri se rezolvă, așa cum v-am prezentat. Din 57 de lideri pe care i-am avut 51 au spus suspendare, șase nu. Este procent majoritar.”
Marius Nistor, liderul FSE: ”În cadrul federației noastre, din 41 de organizații, doar trei organizații s-au abținut în acordarea unui mandat în vederea suspendării grevei. Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat în momentul de față printr-un act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este un an electoral și vom fi cu ochii pe ei.”
Ligia Deca anunță creșterea salariilor profesorilor și acordarea de prime de carieră didactică. ”Avem toate elementele de care avem nevoie”
Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut declarații după ședința de Guvern prin care au fost adoptate două ordonanțe de urgență prin care se asigură creșterea veniturilor cadrelor didactice.
”Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut Educație. (...) Importanța educației în societate este recunoscută din ce în ce mai mult.
Astăzi Guvernul României a adoptat două ordonanțe de urgență care oferă garanțiile solicitate de către reprezentanții cadrelor didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut atât prin legea salarizării unitare, cât și prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor legi ale Educației.
Avem toate elementele de care avem nevoie. Avem susținerea societății și un pachet de legi ce aduc reforme importante. Avem o finanțare fără precedent care pe lângă investițiile în infrastructură care sunt extrem de importante pune respectul pentru oamenii școlii în centrul procesului de a creiona educația, așa cum au nevoie copiii țării”, a spus ministrul Educației.
Ligia Deca: ”Creșterile salariale pe medie sunt peste 25%”
”Prima OUG se referă la creșterile salariale care pe medie sunt peste 25%. De remarcat este că prin mecanismul pe care OUG îl pune în practică, vorbim despre creșteri procentuale mai mari pentru debutanți, pentru cei de care avem nevoie să rămână în sistem și să fie motivați, să se perfecționeze și să ducă mai departe generațiile de elevi.
O a doua chestiune importantă se referă la garanțiile conform cărora viitoare lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului sau a asistentului universitar plecând de la salariul mediu pe economie”, a mai spus ministrul Educației.
Cum vor fi acordate primele pentru profesori
”Tot astăzi a fost adoptată OUG privind acordarea de prime pentru cariera didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, dar și pentru a acordarea primelor vizavi de cariera profesională pentru personalul nedidactic.
Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 de lei net, din care aproximativ 30% sunt sumă forfetară, adică la dispoziția cadrului didactic și didactic auxiliar. Restul banilor 70% pot fi folosiți pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate sau alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învățământ.
Prima se acordă într-o singură tranșă în luna octombrie a acestui an și sumele vor putea fi folosite în anul școlar 2023-2024. Suma va fi acordată anual până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene.
Prima de carieră profesională acordată personalului nedidactic este în valoare de 500 de lei pe an, similar acordată în luna octombrie, până în anul 2027.
Sumele pot fi folosite în cazul personalului nedidactic tot pentru cursuri de formare profesională sau alte cheltuieli.
Bugetul de susținere în această OUG vizavi de prime a fost stabilit la 2,1 miliarde de lei pe o perioadă de cinci ani. Bugetul anual este în jur de 400 de milioane de lei”, a mai afirmat Deca.
Cum se vor desfășura Evaluarea Națională și Bacalaureatul
”Ministerul Educației a luat toate măsurile pentru a menține o stare de normalitate a calendarului școlar și pentru a nu amâna examenele naționale atât de importante pentru ca elevii să își poate să își urmeze parcursul educațional.
Odată cu anunțarea suspendării mișcării de protest, cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal.
Să urmeze toate etapele firești: încheierea situației școlare, evaluarea națională, care începe cu probele scrise de luni, 19 iunie, și apoi probele scrise ale examenului de Bacalaureat cu echivalarea probelor de competențe cu mediile de pe parcursul liceului”, a mai spus Ligia Deca.
Comunicat comun al sindicatelor: greva profesorilor se suspendă
”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:
- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.
În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au anunțat sindicaliștii din Educație.
Ciucă anunță că Guvernul adoptă OUG pentru creșterea salariilor profesorilor
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că Guvernul va adopta două ordonanțe de urgență pentru a asigura creșterea salariilor profesorilor și alocarea fondurilor pentru dezvoltare personală, asigurate din bani europeni.
”Așa cum am agreat cu liderii sindicatelor din Educație, astăzi pe baza discuțiilor de ieri și a angajamentelor tuturor părților implicate în soluționarea conflictului de muncă, am decis la nivelul coaliției și în deplin consens cu liderii de sindicat ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta și ne vom ține de cuvânt prin adoptarea OUG cu elementele de conținut, așa cum au fost ele discutate cu sindicatele.
(...)
Sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulți. Nu vreau să dau vina pe o anumită moștenire, dar adevărul ăsta este. În atâția ani de zile s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, o serie întreagă de probleme care trebuie rezolvate.
Am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și să asigurăm dascălilor și întregului sistem de educație - copiilor, părinților - soluția prin care să se încheie anul școlar, prin care să deruleze Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat.
În acest moment, vom adopta OUG. Sunt două OUG pentru că una vizează asigurarea creșterilor salariale de la bugetul de stat și alocarea fondurilor necesare pentru formare profesională, bani care vor fi pe liniile de finanțare europeană”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.
Potrivit surselor Euronews România, liderii sindicali au spus că toate revendicările lor au fost cuprinse în OUG.
Duminică, Executivul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care notele pentru examenele orale de la Bacalaureat vor fi echivalate cu mediile din timpul liceului. Deocamdată, programul probelor scrise rămâne neschimbat.
Marius Nistor, președintele FSI Spiru Haret: Nu există entuziasm cu privire la această OUG
Marius Nistor, președintele FSI Spiru Haret, a menționat pentru Euronews România că nu are momentan un răspuns al profesorilor la oferta făcută de Guvern.
Marius Nistor, președintele FSI Spiru Haret: ”Nu pot să dau un răspuns acum. În momentul de față colegii abia au intrat în posesia proiectului de OUG. Se fac multe calcule, se fac multe speculații, se pun multe întrebări. La unele putem să răspundem, la altele ar trebui să răspundă Ministerul Educației.”
Marius Nistor exprimă rezerve față de Ordonanța de Urgență, menționând că nu există un entuziasm palpabil în legătură cu aceasta. Deși OUG aduce câteva schimbări în raport cu ceea ce era cunoscut anterior, negocierile lungi și declarațiile insensibile adresate corpului profesoral au contribuit la o radicalizare a protestelor. În prezent, colegii de breaslă sunt puțin dispuși să asculte explicații din partea celor care i-au tratat cu aroganță.
Marius Nistor, președintele FSI Spiru Haret: ”Eu vă pot spune că nu există entuziasm cu privire la această OUG. Este ceva în plus față de ceea ce se știa ultima dată, dar ținând cont că aceste negocieri au durat foarte mult, că unele declarații au fost hazardate și câteodată jignitoare la adresa corpului profesoral, astfel încât s-a ajuns la radicalizarea acțiunii de protest. În momentul de față, colegii noștri sunt prea puțin predispuși să mai asculte explicații venite din partea celor care i-au tratat cu destul de multă aroganță.”
Pe lângă creșterea salarială, profesorii mai au și alte așteptări, spune Marius Nistor: ”Este vorba de statutul lor social. Este vorba de respectul pe care-l datorează cei care au putere de decizie față de ei. În momentul în care stai și-i jignești în mod repetat și-i ataci și desconsideri mișcarea lor, este clar că în momentul de față, nimeni nu mai este predispus să mai asculte explicații din partea celor care decid.”
Ligia Deca: Probele scrise râmân în același calendar
Probele scrise, la Evaluarea Națională și la Bac, rămân în același calendar, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, după ce a ieșit de la negocierile dintre guvernanți și sindicaliști. În noua OUG adoptată duminică sunt luate trei măsuri.
Ligia Deca: Ministerul Educației adaptează calendarul în funcție de evoluția grevei. În OUG sunt 3 măsuri:
- Echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de Bac cu mediile din anii de liceu. Ea ușurează calendarul și reușim cu această echivalare să rămânem cu probele scrise în calendarul anunțat, în așa fel încât copii să termine la data stabilită.
- Susținerea examenului de titularizare se va face doar cu proba scrisă. Nu se vor mai lua în considerare inspecțiile.
- Evaluarea sistemică la clasa a VI-a nu se va mai susține. Probele scrise, la Evaluarea Națională și la Bac, rămân în același calendar.
Nicolae Ciucă, după negocieri: Ne dorim să încheiem acest conflict. OUG va fi pusă în transparență astăzi
Premierul a anunțat că așteaptă răspunsul sindicaliștilor în urma ultimei oferte făcute de Guvern - creșterea salariilor cu 25%.
Nicolae Ciucă, premierul României: Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă. Este o chestiune de responsabilitate față de Educație.
Sumele pe care le-am asumat în OUG pe care am adoptat-o ca să putem încheia acest conflict, în cea pe care o vom pune în transparență astăzi, împreună cu sindicatele, am agreat creșterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic cât și cel auxiliar la 25%
De asemenea am agreat ca începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% din vechea ordonanță va crește la 50% de la 1 ianuarie 2024 și vom acorda acele sume de formare profesională de 1.500 de lei pentru personalul didactic și auxiliar și 500 de lei pentru personalul nedidactic.
Am convingerea că s-a înțeles că nu există alt parcurs decât acesta și în tot ceea ce am realizat până acum am dat dovadă că ceea ce am promis, am făcut.
Sindicate: Greva continuă mâine. Luni, la ora 10:00 Guvernul va afla decizia noastră
Greva profesorilor continuă și mâine. Este concluzia negocierilor din această dimineață dintre Guvern și sindicatele din Educație.
Nu e treaba noastră de unde ia guvernul bani pentru majorările salariale, au transmis liderii de sindicate.
Ei cer acum să vadă modificările transpuse într-un act normativ publicat în monitorul Oficial.
Marius Nistor (FSE): Concluzia e foarte clară. Am primit oferta Guvernului. Ne-am consultat cu colegii. Colegii vor să vadă proiectul actului normativ. De la premier am înțeles că va fi pus astăzi în dezbatere publică.
Ne vom pronunța mâine la ora 10:00. Una dintre cerințele noastre încă nu a fost îndeplinită.
Am cerut să se achite în totalitate tot ce înseamnă creșteri salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024. Răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranșă în 2024, cealaltă în 2025.
Vom transmite guvernului decizia noastră după ce colegii noștri intră posesia conținutului actului normativ. Până profesorii nu văd conținutul actului normativ, nu pot să se pronunțe.
Simion Hăncescu, (FSLI): Mâine este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște. Suplimentar, față de ce am obținut până acum, este vorba de o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%. De asemenea, acea primă anuală până în 2027 de 1.500 lei pentru personal didactic și 500 lei este noutatea pentru nedidactic. Și cam atât. Se știe că ultima ofertă a fost de a acorda de la 1 ianuarie 2024 45% din diferența dintre salariul din grilă și salariul la 31 decembrie 2023, Guvernul a venit cu cinci procente suplimentar, adică la 50%.
FSLI, înainte de negocieri: Greva continuă luni
Cornelia Popa Stavri, secretar general FSLI, a spus în direct, la Euronews România, cu o jumătate de oră înainte de întâlnirea de la Guvern, că după consultări, cadrele didactice sunt de acord să oprească greva, cu condiția ca promisiunile făcute de Guvern să fie publicate în monitorul oficial. Abia în acel moment acțiunile de protest vor înceta. Cu toate acestea, greva continuă luni.
Cornelia Popa Stavri, secretar general FSLI: Oferta Guvernului nu e solicitarea sindicatelor. În continuare colegii mei cred că totul trebuie să apară într-o Ordonanță de Urgență.
Greva va putea să înceteze atunci când promisiunile vor fi publicate în OUG. Greva sigur mâine va continua. Astăzi vrem să ne convingem că tot ce se discută e corect trecut în ordonanță. Salariul minim brut pe economie pentru debutanți și toate celelalte revendicări să fie în OUG.
Surse: Sindicatele au nouă ofertă - 25% mărire pentru a opri greva. Au 12 ore la dispoziție să decidă
Sindicatele din Educație au primit o nouă ofertă din partea Executivului, au precizat surse guvernamentale pentru Euronews. Profesorii vor primi o mărire de salariu de 25% pentru a opri greva generală.
Anual, până în 2027, cadrele didactice și personalul nedidactic vor primi bani și pentru dezvoltare profesională. Profesorii vor lua, în octombrie, prima tranșă de 1500 de lei din fonduri europene, iar personalul auxiliar 500 de lei.
Guvernul promite că, de la 1 ianuarie, când intră în vigoare noua grilă de salarizare, profesorii debutanți vor primi cea mai mare parte a majorării până ajung la salariul mediu pe economie, adică 50%.
Aceleași surse au confirmat că, în această seară, liderii de sindicat de la centru discută cu cei din teritoriu. Trebuie să decidă până duminică dimineața, la ora 9, dacă acțiunea de protest ia sfârșit.
Până la un posibil acord, planul este tot de grevă
Mii de profesori din întreaga țară sunt hotărâți să continue greva care este de fapt ”o revoltă”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, în direct la Euronews România. Sindicalistul a amintit că protestul cadrelor didactice a fost generat de ”toate nemulțumirile acumulate vreme de 30 ani, toate acțiunile politicienilor noștri de menținere a subfinanțării sistemului de învățământ și toate atitudinile disprețuitoare la adresa corpului profesoral”.
Marius Nistor a vorbit inclusiv despre negocierile purtate cu liderii coaliției de guvernare. Liderul FSE a evidențiat că profesorii care sunt membri de sindicat ”sunt cei care trebuie să spună foarte clar dacă acceptă această ultimă propunere venită din partea Guvernului”.
”Au existat solicitări din partea colegilor noștri din țară. Ne-au cerut să nu renunțăm nu la ideea voucherelor, ci a acelor sume de bani care pot fi folosite pentru dezvoltare personală. Banii provin din fonduri europene; o parte sunt folosiți ca sumă forfetară - pot fi folosiți pe absolut orice. 70% se folosesc pentru achiziții de laptopuri, tablete, manuale, cursuri de formare”, a explicat Marius Nistor, în direct la Euronews România.
Ce ofertă a prezentat Guvernul pentru creșterea salariilor profesorilor
”Am cerut aplicarea în integralitate a grilei. Guvernul a răspuns că nu are puterea financiară să acorde acest lucru în acest moment.
În urma discuțiilor tensionate purtate, s-a ajuns la varianta din partea Guvernului că pot crește prima tranșă la 45%, adică să fim foarte clari. Este vorba de 45% din suma care rămâne de plată dintre salariul maxim care ar trebui să-l aibă pe noua grilă de salarizare și salariul care va fi în plată în data de 1 ianuarie”, a mai spus sindicalistul.
De asemenea, Marius Nistor a amintit că legea salarizării unitare este unul dintre jaloanele din PNRR pe care România trebuie să le îndeplinească. ”Au obligația ca la 1 ianuarie să-l pună în aplicare, iar grila trebuie negociată rapid cu reprezentanții Ministerului Muncii și ai Ministerului de Finanțe”, a afirmat el.
Marius Nistor (FSE): ”Nu mai vorbim despre o grevă generală, vorbim despre o revoltă în rândul corpului profesoral.
”Dacă toți colegii noștri vor spune că nu sunt de acord cu această propunere, greva va continua. Nimeni nu are dreptul să îi judece pentru această decizie. Starea de nemulțumire în unitățile de învățământ preuniversitar este foarte mare.
Declarațiile necugetate venite din partea factorilor decizionali la cel mai înalt nivel au dus la situația în care nu mai vorbim despre o grevă generală, vorbim despre o revoltă în rândul corpului profesoral. Sunt nemulțumiți. S-au radicalizat.
Cred că dascălii noștri ar trebui să primească scuzele de rigoare din partea celor care i-au jignit, i-au amenințat și i-au ignorat (...) ”, a mai precizat președintele FSE.
Marius Nistor a mai precizat că președintele Klaus Iohannis ”ar fi trebuit să facă acest gest” de a
”Credibilitatea politicienilor în România este foarte scăzută, cel puțin în rândul corpului profesoral.
Toate nemulțumirile acumulate vreme de 30 ani, toate acțiunile politicienilor noștri de menținere a subfinanțării sistemului de învățământ, toate atitudinile disprețuitoare la adresa corpului profesoral au condus la așa ceva”, a mai afirmat el.
Marius Nistor: ”Nu contează când se va termina această grevă, contează ce se va întâmpla după”
”Așteptările lor (ale profesorilor) devin din ce în ce mai mari în mod justificat. S-au acumulat prea multe vreme de 30 ani și acum au explodat, pe fondul unei indiferențe manifestate încă din luna decembrie.
Dacă nu se ține cont de dorințele lor, nu contează când se va termina această grevă, contează ce se va întâmpla după.
Dacă vor continua să mențină actuala stare de lucruri, cu oameni care nu mai sunt motivați, efectele vor fi pe termen lung”, a concluzionat el.