Angajații din Educație au intrat în grevă generală, după 18 ani. Nu mai puțin de 150.000 de cadre didactice și angajați din învățământul din România și-au întrerupt activitatea pe o perioadă nedeterminată. România nu este însă singurul caz la nivel european.
Greva ale profesorilor din Marea Britanie
În Marea Britanie profesorii din mediul universitar au pregătit un amplu program de greve la începutul anului. Peste 70.000 de angajați din 150 de universități britanice au intrat în grevă pe o perioadă de 18 zile, între lunile februarie și martie. Nemulțumirile profesorilor erau legate de salarizare, condiții de muncă și pensii. Concret, sindicatul solicita o creștere semnificativă a salariilor pentru a face față costurilor crescute ale vieții. Greva din 2023 era conectată cu alte proteste similare începute de profesori în 2018 și continuate, cu unele întreruperi până în acest an.
Progrese au fost înregistrate la mijlocul lunii martie, atunci când un grup de cinci sindicate din învățământul superior, alături de Asociația Angajatorilor din Universități și Colegii (UCEA), au anunțat că au ajuns la un acord cu guvernul britanic. Momentan, greviștii și-au suspendat protestele pentru a permite ministrului Educației din Marea Britanie, Gillian Keegan să evalueze un raport privind salariile. Profesorii ar putea relua grevele însă în această vară.
Proteste în Belgia și Franța
La sfârșitul lunii aprilie, aproximativ 5.000 de profesori francofoni au ieșit pentru o zi pe străzile din Bruxelles pentru a-și exprima nemulțumirea față de sistemul de învățământ. Aceasta a fost a cincea grevă în puțin peste un an. Profesorii erau nemulțumiți de un proiect despre care sindicatele spuneau că va avea un impact negativ asupra drepturilor acestora.
În Franța, profesorii s-au alăturat protestatarilor care criticau reforma pensiilor propusă de Emmanuel Macron. Numărul acestora a fluctuat de-a lungul timpului, dar în ianuarie 2023, aproximativ 65% dintre profesori se alăturaseră greviștilor. În Franța protestele continuă și în prezent.