Luca Viișoreanu a reușit o performanță remarcabilă la doar 16 ani. Deși nu are permis de conducere, din cauza vârstei, pilotul echipei Real Racing a devenit primul pilot român care obține o victorie în Formula 4 CEZ (Central European Zone), duminică, 13 aprilie. Competiția se află la al treilea sezon.
Luca a reușit această performanță chiar în prima etapă a sezonului de Formula 4 CEZ, pe Red Bull Ring, unde a câștigat cursa 3, după ce primele două manșe fuseseră adjudecate de englezul Bart Harrison.
Luca Viișoreanu, primul român care are o victorie în Formula 4 CEZ
Plecat din pole-position, Luca și-a asigurat victoria într-o cursă marcată de condiții meteo imprevizibile, ceea ce i-a pus în dificultate pe toți cei 20 de piloți.
Proaspătul câștigător a venit la Euronews România și a povestit cum a trăit el, de la volan, această experiență.
Luca Viișoreanu: „Au fost niște conțiții foarte dificile, a început ploaia fix înainte de cursă și, împreună cu echipa, am decis să rămânem pe cauciucuri de uscat. Ceilalți piloți au pus cauciucuri de ploaie. Strategia este foarte importantă. Spre finalul cursei, s-a uscat circuitul și am câștigat. (...)
Am fost foarte mândru de mine și de echipă, pentru că am ales să rămânem pe cauciucuri de uscat și pe strategia aleasă.
Sunt aproximativ șapte persoane în echipă, dar depinde și câți piloți vin, pentru că, la Formula 4, nu e un număr fix de piloți, se schimbă pe parcursul anului. Sunt doi mecanici pe mașină, un inginer care setează mașina, team-managerul și coach-ul meu, o persoană care vine foarte des."
Sporturile cu motor nu au o mare tradiție în România, iar motivul principal este simplu de intuit: lipsa infrastructurii. Cu toate acestea, din când în când, se mai nasc genii. Însă performanța necesită sacrificii. Iar Luca Viișoreanu știe ce înseamnă acest aspect. Pentru a se putea antrena în Italia, el lipsește destul de des de la școală, însă apoi recuperează online cursurile.
Luca Viișoreanu: „Cred că cea mai mare problemă e că nu avem infrastructură în România, nu avem circuite și sportul nu e deloc dezvoltat. Din cauza asta, nu sunt mulți oameni atrași. Spre deosebire de Italia, unde sunt 20 de circuite și acolo e cel mai mare nivel al sportului. (...)
Pregătirea fizică este foarte importantă, pentru că avem curse de 30 de minute, unde, în fiecare tur trebuie să dăm tot, mergem la maxim. Eu mă antrenez fizic în România, cu antrenorul meu și mă antrenez cu mașina doar în afară, din păcate, pentru că, în România, nu avem infrastructura necesară. Plec de trei ori pe lună. În România nu avem circuite.
E destul de greu, pentru că lipsesc de la școală, trebuie să mă duc în Italia în fiecare săptămână. În același timp, trebuie să și recuperez online, deci nu e ușor. Formula 4 e un fel de Formula 1 mult mai mică, mașina este mult mai lentă. E același principiu, e un monopost".
Evident că visul lui Luca este să ajungă în Formula 1, cel mai costisitor sport al planetei. Acolo, în Marele Circ, zeii vitezei se luptă cu gravitația și cu limitele umane. Iar Luca are și un idol.
Luca Viișoreanu: „Oricare echipă ar fi bună, măcar să ajung eu în Formula 1. Ar fi Mercedes sau Ferrari. Pe Hamilton îl admir. Aș vrea să împrumut, din stilul lui Hamilton, cât de bine conduce și cât de constant. Mă uit la cursele lui și nu face nicio greșeală, toată cursa merge perfect, fiecare tur și dă tot ce poate. Atunci când nu ai mașina perfectă, trebuie să faci tot ce poți tu, ca și pilot. Asta aș vrea să împrumut de la el. (...)
Am început la karting, la 8 ani, tot cu echipa Real Racing. Mi-a plăcut foarte mult și am făcut karting timp de cinci ani, iar la 14 ani am început Formula 4, cu aceeași echipă."