O parte dintre profesori a renunțat la grevă. Anunțul a fost făcut marți de ministrul Ligia Deca, aceasta prezentând în cadrul unei conferințe de presă situația personalului din învățământ care a decis să renunțe la măsura de protest.
Virgil Popescu, sindicalist: ”Greva va continua. Este și atăzi, va fi și mâine, poimâine, va fi grevă continuă”
Virgil Popescu, prim-vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", a declarat în direct pentru Euronews România că, deși unii profesori au ieșit din grevă și unele medii ar putea fi încheiate, el consideră că aceasta nu reprezintă o soluție și că greva va continua și în zilele următoare.
Virgil Popescu, prim-vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”: ”Greva va continua. Este și astăzi, va fi și mâine, poimâine, va fi grevă continuă. Am avut o ședință cu colegiile liderilor reunite ale celor două federații și concluzia este clară, facem grevă în continuare. Elevii, și ne pare rău că sunt în aceeași situație, dar guvernanții sunt principalii vinovați de această situație, care au adus și pe elevi, și pe noi și pe părinții în această stare de incertitudine. Noi nu vrem să-i punem în dificultate. Guvernul vrea, deci Guvernul are ce a dorit.”
Virgil Popescu, prim-vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", a comentat acordul politic semnat între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, afirmând că acesta nu are o bază solidă și că poate fi considerat doar o serie de promisiuni fără substanță.
Virgil Popescu, prim-vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”: ”Sunt doar vorbe în vânt. Noi am cerut o OUG sau un alt document oficial al Guvernului României. Acest acord politic sunt doar simple vorbe care se pot șterge imediat. Știți că sunt legi care sunt fie, prorogate, fie nu s-au respectat, fie nu se respectă. Deci suntem ”mâncați”, ca să spun așa, de minciunile clasei politice, ale tuturor ale tuturor partidelor politice și asta ne-a făcut pe noi ca să intrăm în această grevă, să nu mai suportăm viața deosebit de grea pe care o duce.”
Sindicalist: Va fi protest joi sau vineri. Vom ieși în jur de 20.000 de persoane
”Vom vedea cum decurg negocierile, sunt puncte care au rămas în divergență de data trecută. Vom vedea rezutlatul după negociere.
În ceea ce privește contractul colectiv de muncă sunt niște articole referitoare la vechime, degrvarea directorilor care au funcții de învățători, educatori, care nu pot fi degrevați total de normă, deci asta este zona în care vor fi discuțiile.
Cu privire la procentajul profesorilor în grevă, tot Ministerul Educației a dat clarificările de rigoare că în momentul în care au stabilit procentele respecitve sau referit la salariați total din sistem, ori sindicatele se raportează la membrii de sindicat care au intrat în aceasta acțiune de protest.
Greva e declanșată de federațiile sindicale, procentele v-au fost comunicate de cele două federații, greva se poate încheia când Guvernul vine cu o soluție care să fie acceptată de coelgii noștri și când aceștia doresc.
În momentul de față n-am ajuns la discuția de amânare a examenelor naționale, dar cu cât se lungește acest conflict de muncă există și acest risc. Ministerul Educației poate veni cu propuneri, dar decizia este strict a cadrelor didactice.
Totul depinde de Guvernul României. Așteptăm reacția Guvernului, cred că ne-au auzit. Noi vrem garanții cu privire la grila de salarizare și salariile debutanților. În momentul în care vor fi acele garanții, colegii noștri vor hotărî în cunoștință de cauză.
S-au depus solicitări pentru o acțiune de protest, joi sau vineri, depinde cum vom primi aprobare din partea Primăriei Capitalei. Vom ieși în jur de 20.000 de persoane.”, a declarat Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret.
Negocieri la Ministerul Educației, privind contractele de muncă
Astăzi au loc negocieri între sindicate și Ministerul Educației, referitoare la contractul colectiv de muncă. Acesta cuprinde o serie de drepturi și obligații ale profesorilor, separate de legea salarizării.
Un reprezentant al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a spus că aceste negocieri nu ar avea un impact mare asupra grevei.
Acest contract colectiv vizează numărul de zile de concediu sau diverse aspecte care țin de asigurările medicale.
Tot astăzi s-ar putea să mai aibă loc negocieri la Ministerul Muncii sau chiar la Guvern, însă reprezentanții sindicali spun că nu au fost încă anunțați.
Greva profesorilor continuă. Sindicaliștii anunță că peste 85% dintre greviști continuă protestul
Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și ai Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au anunțat că greva profesorilor va continua și au cerut Guvernului reluarea urgentă a negocierilor.
”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispozițiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieșit că astăzi 6 iunie 2023, au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei.
Menționăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educației au fost raportate la totalul salariaților din învățământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflați în grevă.
Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învățământ”, au precizat sindicaliștii din învățământ.
Reacția părinților, după anunțul Ligiei Deca
Andreea Ionescu, președintele asociației "Părinții cer schimbarea" a vorbit în direct la Euronews România, în urma anunțului făcut de Ligia Deca, ministrul Educației.
Deca a spus că , deocamdată, calendarul examenelor rămâne neschimbat.
Andreea Ionescu: "Mi se pare că se bate pasul pe loc. Negocieri abia mâine. De ce să ne grăbim?
Ne spune că calendarul rămâne neschimbat, însă nu ne spune și cum va fi posibilă această situație. Nu ne-a anunțat dacă s-a reușit înscrierea elevilor care urmează să aibă bacalaureatul. Iar, referitor la elevii de clasa a VIII-a, dacă nu se încheie în această săptămână situația, vom vorbi de amânări."
Ministrul Educației: 10.000 de profesori au renunțat la grevă
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți că 10.000 de profesori au renunțat la grevă și au reluat cursurile. În total, 15.000 de angajați (incluzând persoanalul auxiliar) au renunțat la măsura de protest.
”Avem 1.000 de școli unde greva s-a încheiat. Acesta este un gest de încredere. Vom relua discuțiile cu sindicatele Federației mâine, și putem vedea o întoarcere la clase”, a declarat Deca.
Proteste ale profesorilor, în Iași
Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar din Iaşi anunţă că vor contina greva şi au organizat al patrulea protest în faţa Prefecturii Iaşi, începând cu ora 11:00, unde s-au adunat peste 1500 de angajați.
Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, a declarat că principalele motive pentru continuarea grevei sunt ofertele nesatisfăcătoare ale Guvernului şi promisiunile legate de salarizare. Angajaţii din învăţământul preuniversitar sunt determinaţi să continue greva până când Guvernul va rezolva revendicările lor.
”Cauzele continuării grevei sunt cele cunoscute. În primul rând, ultima ofertă a Guvernului nu este nici pe departe ceea ce ne-am fi dorit noi. Mă refer la banii oferiţi pentru personalul didactic şi nedidactic, 1.000 de lei brut, respectiv 400 de lei brut.
Al doilea motiv ţine de acea obligaţie pe care şi-au luat-o cei din Guvern de a poziţiona pe viitoarea Lege a salarizării, ca punct de plecare, salariul debutantului la salariul mediu brut pe economie. Mai mult, au zis de etapizarea care ar urma să se facă în trei ani. Ne-am săturat de etapizări, ne-am săturat de minciuni. Acestea sunt motive pentru ca cea mai mare parte a salariaţilor din învăţământ să opteze pentru continuarea acestei greve, până când Guvernul va soluţiona favorabil revendicările noastre”, a spus liderul USLIP Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă.
De asemenea, preocuparea sindicatelor se îndreaptă şi către problemele privind organizarea examenelor de final de an, care par să se complice din cauza grevei. Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar solicită intervenţia Ministerului pentru a găsi o soluţie în acest sens.”, a declarat acesta, potrivit Ziarul de Iași
Președintele Federației Naționale a Părinților: Nu cred că vom ieși cu o soluție
Reprezentantul părinților este retincent înainte de discuțiile de la Ministerul Educației. El spune că între Guvern și sindicate "nu mai este un dialog", ci un "conflict" și nu crede că în urma negocierilor vor ajunge la soluții pentru oprirea grevei.
Iulian Cristache: "Nu vreau să creez o dispută între părinții care spun că această grevă trebuie să continue și între părinții care au copiii în ani terminali.
Nu știu ce soluții vom găsi astăzi. Dacă mă întrebați pe mine, nu cred că vom ieși cu o soluție de aici de la această întâlnire, pentru că am văzut comunicatul celor două sindicate, am văzut pe rețele de socializare că se bazează pe un munte de încredere că această grevă trebuie să continue. Vedem ce vom discuta astăzi.
Trebuie să găsim soluții pentru examenele naționale, în special pentru elevii din anii terminali, în special pentru elevii care sunt admiși la universitățile din spațiul european, care riscă să piară accesul la aceste universități de top.
Sunt părinți care spun că nu acceptă o decalare (n. red. a calendarelor examenelor) sub nicio formă. Sunt părinți care spun că acceptă.
Mesajul meu este categoric: susținem aceste revendicări (n. red. ale profesorilor), doar că trebuie să existe un punct final. Punctul final trebuie să vină atât de la Guvern cât și de la sindicate. Nici părinții, nici elevii nu au putere. Sindicatele ar trebui să gândească în sensul în care ar trebui să ieșin din acest conflict.
Dacă vor de mâine grila, actualul Guvern va spune probabil nu. Nu are de unde să scoată 60% mâine. În momentul acesta, nu au încredere că această grilă de salarizare va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Aici cred că au dreptate.
Este adevărat că salariul este umilitor. Nimeni nu poate să spună că acești profesori nu merită mai mult. Dar cum rezolvăm acest conflict?
Este un conflict. Nu mai este un dialog între Guvern și sindicate. Au comunicat prost. Trebuie să ne gândim la acești copii."
Astăzi se discută scenarii privind calendarele examenelor naționale
Până în jurul prânzului, cei din Ministerul Educației ar trebui să facă o centralizare a profesorilor care revin la catedră. Tot astăzi va avea loc o întâlnire între reprezentanții din Ministerul Educației, profesori, părinți și elevi. Se vor discuta scenarii în funcție de evoluția grevei.
În cazul în care protestul se va încheia la finalul acestei săptămâni, datele examenelor naționale nu vor fi afectate. Sunt peste 300.000 de copii care urmează să susțină aceste examene.
Astăzi este prima zi de înscrieri la Evaluarea Națională.
Ministrul Educației, Ligia Deca, declara săptămâna trecută că dacă greva profesorilor va continua și săptămâna aceasta, atunci se poate discuta despre prelungirea sau reprogramarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.
Momentan, singura schimbare făcută în calendarul examenelor a fost prelungirea perioadei de înscriere la Bacalaureat până pe 9 iunie.
Examenul de Bacalaureat ar trebui să înceapă pe 12 iunie, cu probele de competențe, iar probele de la Evaluarea Națională ar trebui să înceapă pe 19 iunie.
Lider sindical: ”Colegii mei m-au informat că nu renunță la grevă”
Secretarul general FSLI, Cornelia Popa Stavri care este și profesoară a declarat la Euronews România că liderii sindicali vor continua și marți greva declanșată în urmă cu trei săptămâni.
”Semnalul pe care-l avem de la colegii noștri lideri de sindicat este că greva continuă și mâine. Deci noi ne menținem procentul de lucru, fără nicio discuție. Mâine este o zi de lucru, mâine sperăm ca Guvernul să respecte articolul 162 din legea Dialogului Social care spune foarte clar ca în timpul grevei părțile au obligația de a continua negocierile în vederea soluționării revendicărilor care formează obiectul conflictului colectiv de muncă”, a menționat Cornelia Popa Stavri.
Potrivit unor informații oferite de Ministerul Educației, o parte dintre profesori ar renunța la grevă de mâine și vor reveni la clase. Cu toate acestea, Cornelia Popa Stavri a contrazis aceste afirmații și a precizat că greva profesorilor continuă.
”În sindicatul pe care eu îl conduc, FIS4, sindicatul din Sectorul 4 afiliat la FSLI, colegii mei m-au informat că nu renunță la grevă. Vor fi în totalitate în grevă așa cum au fost și săptămâna trecută, în procent de 80%”, a declarat Cornelia Popa Stavri.
Protestele continuă
Cornelia Popa Stavri a anunțat că protestele profesorilor vor continua, atât în țară cât și în București, urmând ca joi să se desfășoare un alt miting de amploare în fața Guvernului, urmat de un marș către Palatul Cotroceni.
”Mâine vor fi proteste în Mehedinți, Buzău, probabil și în alte județe, protestele vor continua, chiar și la București, joi va avea loc un protest de amploare care se va derula în fața Guvernului, un marș de protest, urmând să mergem pe același traseu către Cotroceni pentru a ne sfătui cu președintele României, pentru a înțelege că ceea ce a afirmat dumnealui în presă nu li s-a acordat profesorilor ceea ce au cerut, nici măcar nu au fost ascultate toate revendicările”, a spus Cornelia Popa Stavri.
”N-aș spune că Guvernul acesta nu a fost pregătit. A fost pregătit încă din decembrie, când eram în stradă, și ne-au promis că vor găsi soluții pentru revendicările din decembrie. Iată că au așteptat să vină luna iunie, știind că putem să blocăm buna desfășurare a examenelor, din păcate pentru copii, și nu au făcut pasul înainte. Nu s-ar fi ajuns cu 20.000 de oameni în stradă dacă în decembrie ar fi luat măsurile care se cuveneau, pe care le-am și discutat”, a mai completat Cornelia Popa Stavri.
Secretar de stat: O parte dintre cadrele didactice ar renunța la măsura de protest
Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Euronews România că o parte dintre profesori ar urma să renunțe marți la grevă și să se întoarcă la școală. O situație clară va avea ministerul marți, la ora 10:00.
Secretarul de stat a făcut apel la profesori să reia cursurile, pentru ca situația școlară a elevilor să poată fi încheiată. Dacă nu, spune oficialul, săptămâna aceasta se vor decide scenariile legate de calendarul examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.
Sindicatele sunt nemulțumite de textul ordonanței de urgență prin care ar trebui mărite salariile
Două dintre cele mai importante sindicate din educație anunță că vor continua greva, chiar dacă Guvernul a venit cu o ordonanță prin care vor crește salariile, potrivit unui comunicat de presă.
Cei din sindicate susțin că nu au fost rezolvate solicitările privind salariile și nici viitorul educației, mai precis:
”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării
Salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade”, se arată în comunicatul sindicatelor.
”Această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”, au transmis Simion Hancescu Și Marius Ovidiu Nistor
Reacția președintelui Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache
După OUG privind majorarea salariilor profesorilor, președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, susține că părinții cer oprirea grevei.
Iulian Cristache: "Răspund celor care spun că toți părinții vor amânarea examenelor sau repetarea anului.
Sunt zeci, sute de mesaje primite. Sunt oameni care nu au timp să incite, care nu pierd timpul pe Facebook, care nu sunt selectați la emisiuni. Cei care, cel puțin la nivel declarativ, spuneți că doriți chiar și amânarea anului școlar, vă recomand ca, în semn de solidaritate cu profesorii, să vă lăsați "repetenți" copiii un an de zile. Să vedem câți elevi vă vor asculta.
Vă hrăniți cu manipulări? Chiar vreți să vă cred că sunteți în stare să pierdeți un an din viața copiilor? În acest moment, copiii devin monedă de negociere, e foarte ușor de văzut.
Nimeni nu spune că salarizarea dvs. este una corespunzătoare. Nimeni! Cu toții vrem să avem profesori mulțumiți și demni, dar nu pe spatele copiilor noștri.
Referitor la cererile sindicatelor,
Domnilor, doamnelor, ați primit ce ați solicitat la prima întâlnire. Vreți să ne mințim? Că nu vă mulțumește, că nu mai aveți încredere, e cu totul altceva.
Și încă ceva: Nu știți să negociați, o faceți în forță și neprincipial.
P.S.: Lăsați aici numele și prenumele, mă refer la cei care vreți "repetenția". Vreți? Verificăm după ce greva încetează".
Minsitrul Educației, Ligia Deca: Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade
Ministrul Educației, Ligia Deca, susține o conferință de presă, în care va clarifica aspecte legate de ordonanță prin care s-au mărit salariile profesorilor. Principalele declarații:
”La propunerea reprezentanților sindicatelor, prin OUG 53/2023 garantăm o creștere de 1000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic și didactic auxiliar și aproximativ 400 brut de lei pe lună pentru pentru personalul nendidactic. Ca mesaj, toate salariile din învățământ cresc. Niciun salariu nu scade”, a declarat Ligia Deca.
Măririle salariale ale profesorilor valabile de la 1 iunie
”Salariul mediu în educație din luna aceasta crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național. Vizavi de angajamentul Guvernului: grila privind acest angajament a fost discutată cu federațiile sindicale în decembrie 2022 și în ianuarie anul acesta. Au rezultat niște grile ce vor fi bază pentru noua lege a salarizării, am transmis oficial Ministerului Muncii aceste grile, se bazează pe principiul conform căruia grila începe de la salariul mediu brut pe economie”, a explicat ministrul Educației.
Evaluarea națională începe pe 19 iunie, Bacalaureatul pe 12 iunie
”Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale, nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie la fel și perioada de înscriere la Bacalaureat.
Evaluarea națională începe pe 19 iunie, Bacalaureatul pe 12 iunie.
Este foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, să ne putem întoarce cu toții în clase săptămâna viitoare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri pentru închiderea situațiilor școlare și reprogramări ale examenelor.
Putem avea dialog pentru alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în cadrele anunțate de domnul prim-ministru ieri – la Ministerul Muncii și la Ministerul Educației”, a mai spus Ligia Deca.
Andreia Bodea, directoare de liceu: "Greva are toate temeiurile să continue"
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L.Caragiale din București, a vorbit, în direct la Euronews România, despre declarația președintelui Klaus Iohannis, care a spus că nu crede că greva mai are un temei, în condițiile în care salariile profesorilor vor fi mărite în urma OUG.
Andreia Bodea, directoare: "Sunt convinsă că din punctul de vedere al președenției nu mai are niciun temei să continue (n. red. greva în educație). Din punctul meu de vedere greva are toate temeiurile din lume să continue.
Într-un moment atât de delicat și de critic și în situația în care crește gradul de nemulțumire, să spunem că niște sintagme pe care președintele Iohannis le-a folost nu au fost cele mai fericite. Mă refer la acea sintagmă: "Cine îndrăznește?"
Din punctul meu de vedere verbul a îndrăzni este nepotrivit folosit.
(N. red. Oferta dată de Guvern) se înscrie în continuare sub nivelul a ceea ce profesorii au solicitat. Deja pare că lucrurile s-au hotărât, în ciuda faptului că răspunsul profesorilor din teritoriu, prin vocea sindicaliștilor, a fost că nu acceptă această ofertă, totuși ea s-a hotărât printr-un OUG.
Apropierea examenelor face ca această situație să devină critică. Liderii de sindicat ne-au spus aseară (n. red. 1 iunie) că după ce vor avea o decizie de la profesori, luni seara știm și noi ca directori ce să le transmitem părinților și elevilor pentru ziua de marți: se vine sau nu se vine la școală. Până luni seara nu cred că vom avea un răspuns clar."
Klaus Iohannis: Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?
Klaus Iohannis, aflat la summitul Comunității Politice Europene găzduit de Moldova, a vorbit, la solicitarea presei, despre situația grevei din învățământ.
Șeful statului spune că nu înțelege care ar fi motivele pentru continuarea grevei.
Klaus Iohannis, președintele României: "Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă. Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă, indiferent de cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi şi eu şi Guvernul şi coaliţia au înţeles că sunt solicitări le,gitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor.
Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă. Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris prin ordonanţă garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis.
Și atunci eu cred că foarte mulţi dascăli care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac.
În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?
Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la unviersităţi. Deci îi pune în dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut.
Acum, în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal."
Sindicaliști: Greva continuă și marți
Sindicaliștii din învățământ au anunțat că greva profesorilor continuă și marți.
Guvernul a aprobat astăzi, 1 iunie, mărirea salariilor cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație: ”De marți încolo vor continua acțiunile de protest. Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile, la nivelul Ministerului Muncii, pe viitoarea lege. (...) În urma consultărilor colegilor noștri din țară și București, grila de slarizare a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicrae în integralitate, începând cu această lună. Nu există alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv.”
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ: „Mandatul pe care l-am primit a fost de a respinge oferta. Oamenii sunt cei care sunt suverani. Oamenii au sperat pentru greva generală. Oamenii decid dacă ea încetează sau nu. Trebuie să merg mai departe cu mandatul pe care l-am primit. Până în acest moment, oamenii ne-au spus că nu este așteptat ca această grilă să se aplice în trei ani, ci mult mai repede. Oamenii doresc o mărire de 25% a salariului, ori dacă ne uităm la acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent.”
Dan Cărbunaru: ”Negocierile s-au încheiat”
Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Astăzi, prin decizia Coaliției s-au aprobat două lucruri majore. S-au luat în calcul cerințele sindicatelor și s-a mărit pe brut cu 1000 de lei salariilor tuturor persoanelor care sunt cadre didactice și nedidactice cu 400, dar și didactice auxiliare tot cu 1000. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu erau și nu făceau parte din anexa cu salarizarea și a fost rezolvat și acest aspect. Așa cum s-a decis în Coaliție astăzi, vom continua deciziile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare. Bineînțeles, cu sindicatele din învățământ.”
Greva s-a încheiat?
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Astăzi putem să vă anunțăm că negocierile au luat sfârșit. Din dispoziția premierului, începând de astăzi ministrul Muncii va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministra Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă. (...) Guvernul este deschis la dialog. Acțiunile viitoare, miniștrii Budăi, Deca trebuie să le deruleze în continuare. Când am vorbit că negocierile s-au încheiat m-am referit la faptul că guvernul deja a adoptat ceea ce sindicatele au pus pe masă ca solicitări.”
Ministrul Educației, Ligia Deca: ”Ne dorim ca după aceste libere să revenim cu toții la școală. Cu toții am fost martorii, în ultimele două săptămâni, unor mișcări de protest în rândul cadrelor didactice și personalului din învățământ care au adus în prim plan nevoia de sprijin pentru educației. Am auzit vocea tuturor și demersurile Guvernului sunt o dovadă în acest sens. Sigur că mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem educațional pe care ni-l dorim. Prin actul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Creșterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1000 de lei brut adăugat în baza salarială și cei 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. De asemenea, actul normativ garantează, din nou, faptul că în noua lege a salarizării se va respecta principiul ca baza salarizării în educație, adică salariul mediu brut al debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Impactul bugetar al OUG este de 2,16 miliarde de lei. O altă precizare importantă, creșterile salariale se acordă la salariul de bază din grilă, ceea ce înseamnă că mărirea se va reflecta în toate creșterile sau majorările salariale care se aplică în procente”, a menționat Ligia Deca.
Care e sensul adoptării OUG?
Ministrul Educației, Ligia Deca: ”Având în vedere că actele normative răspund cererilor, e momentul ca toți să prioritizăm copiii și încheierea anului școlar. Această soluție găsită împreună de guvern și sindicate răspunde și nevoii de echitate în sistem. Sunt creșteri importante. Azi e ziua copiilor, trebuie să ne gândim toți la interesul lor. Am făcut apel la întoarcerea în clase. Ne-au spus că vor duce către membrii de sindicat textul OUG și se vor întoarce cu răspunsul cadrelor didactice.
Un profesor cu studii superioare debutant are acum fără niciun spor 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net.
Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, la 2.713 lei va primi 3.365 lei net.
Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net.
Sporul de dirigenție se aplică la 70% din cadrele didactice, mulți au plata cu ora. Dacă e să vorbim pe venituri, e o altă discuție.”
Consiliul Legislativ respinge legalitatea Ordonanței de Urgență privind majorarea salariilor profesorilor propusă de Guvernul Ciucă
Ordonanța de Urgență propusă de Guvernul Ciucă și care urma să majoreze salariile profesorilor a primit un aviz negativ de legalitate din partea Consiliului Legislativ.
Motivul principal invocat este încălcarea principiului neretroactivității. Mai exact, prevederile actului normativ prevăd creșteri salariale pentru anul 2022 într-o anexă, ceea ce contravine principiului conform căruia legile nu pot avea efect retroactiv.
Avizul negativ al Consiliului Legislativ este o concluzie importantă, care evidențiază incompatibilitatea propunerii Guvernului Ciucă cu principiile constituționale și normele legale în vigoare. Decizia Consiliului Legislativ subliniază importanța respectării principiilor constituționale și a normelor legale în procesul de elaborare și adoptare a actelor normative.
Nicolae Ciucă: ”În acești 30 de ani s-au acumulat o serie de nedreptăți și inechități în sistemul educațional. Acestea trebuie să fie îndreptate”
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că cele aproape 330.000 de persoane care lucrează în sistemul de învățământ vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare, în condițiile în care în ultimii 30 de ani ”s-au acumulat o serie de nedreptăți și inechități în sistemul educațional”. De asemenea, șeful Executivului este încrezător că discuțiile purtate cu reprezentanții sindicatelor vor duce la opreirea grevei.
”Am convingerea că în urma acestor două săptămâni în care ne-am întâlnit cu liderii de sindicat, cu reprezentanții părinților, cu reprezentanții copiilor, am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rolul esențial al educației.
Suntem datori pentru a asigura viitorul copiilor noștri. Am exprimat și exprimăm în continuare disponibilitatea și deschiderea pentru dialog.
Pentru că am considerat că este absolut necesar să facem în așa fel încât să remediem tot ceea ce s-a întâmplat în acești 30 de ani în care cu adevărat s-au acumulat o serie de nedreptăți și inechități în sistemul educațional. Acestea trebuie să fie îndreptate”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Ciucă: ”Nu ne putem asuma că printr-o singură decizie aceste probleme vor putea fi rezolvate”
”Este dreptul tuturor celor care își desfășoară activitate în sistemul educațional din România. Este rolul nostru să adoptăm decizii care să rezolve aceste probleme.
Nu ne putem asuma că printr-o singură decizie și printr-o singură activitate aceste probleme vor putea fi rezolvate.
OUG schimbă radical modul de salarizare din educație pentru că am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care o au atât dascălii, cât și întregul sistemul”, a mai spus premierul.
De asemenea, Ciucă a afirmat că ”majorările salariale de care vor beneficia toți cei care își desfășoară activitatea în sistemul de educație beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare”.
”Suntem conștienți de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem e educație care beneficieze de reformele necesare.
Întreg personalul din sistemul de Educație, aproximativ 330.000 de oameni care trebuie să recunoaștem că au grijă de copiii noștri vor beneficia de o nouă grilă de salarizare. Vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare.
Din perspectiva noastră, este garanția încrederii că discutăm despre un proces ireversibil care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ care va fi consolidat prin măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educației și la nivelul Guvernului”, a mai spus șeful Executivului.
Nicolae Ciucă vrea oprirea grevei: ”România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală”
”Este momentul că recunoaștem că România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente foarte importante pentru copiii de clasa a VIII-a, pentru tinerii care finalizează liceul și trebuie să intre în examenul de Bacalaureat.
Să intrăm în normalitate și să asigurăm o coerență a întregului proces de transformare și modernizare a educației din România”, a concluzionat el.
Noi consultări cu sindicatele din Educaţie, la Palatul Victoria
Premierul Nicolae Ciucă şi-a programat, joi, noi consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, potrivit agendei oficiale a prim-ministrului. Acestea ar urma să aibă loc la ora 12:30, precizează sursa amintită.
Miercuri seară, Nicolae Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate măsurile privind măririle de salarii din sistemul de învăţământ pe care Guvernul le va aproba joi.
Potrivit unui comunicat al Executivului, în acelaşi context, prim-ministrul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au făcut un apel la responsabilitate către toţi angajaţii din sistemul educaţional pentru a înceta greva.
Liderii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat, însă, că greva generală va continua. Sindicaliştii au respins propunerea Guvernului privind creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ.
"În acest moment greva continuă, ca să fie foarte clar. Nu au acceptat (membrii de sindicat - n. r.) nici varianta cu 1.000 de lei. Au cerut să fie suma mai mare. Dublarea acelei sume, 2.000 de lei net. Era vorba de 1.000 de lei brut lunar, e vorba de 2.000 de lei", a transmis preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
Guvernul crește salariile profesorilor chiar dacă sindicaliștii au respins oferta
Guvernul a venit cu o primă reacție după ce sindicaliștii au respins și ultima ofertă. Executivul a transmis, miercuri, că totuși va ”adopta ordonanța de urgență mâine, îndeplinind astfel cerințele înaintate în mandatele de negociere prezentate public”
”Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.
Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.
Totodată, Guvernul susține că textul actului normativ a fost deja publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii.
Profesorii resping și ultima ofertă a Guvernului
Profesorii și angajații din învățământ au respins oferta propusă la Guvern și sunt dispuși să continue greva.
Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ cât și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis mesajul că nu acceptă sumele primite.
”Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge.
În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă, greva continuă”, a declarat Marius Nistor, liderul FSE ”Spiru Haret”.
”Am spus că nu suntem de acord cu acel interval de trei ani, de majorare etapizată. Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori. Majorarea de la 1 iunie e o problemă, grila, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, e alta. Oamenii au spus foarte clar că vor aplicare integrală, nu doar 40%.
Nu sunt de acord nici cu suma de 1.000 de lei. Am înțeles că Guvernul va da joi ordonanța. Membrii sindicali au declanșat greva, ei decid când o încheie.”, a adăugat liderul FSLI, Simion Hănescu.
Guvernul va adopta joi creşterea salariilor personalul didactic cu 1.000 de lei brut
Guvernul va adopta joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic, reprezentând un avans din creşterea pe grila din viitoarea lege a salarizării, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024, se arată într-un comunicat al Executivului, transmite Agerpres.
Anunţul Guvernului a venit în urma întâlnirii pe care prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca au avut-o la Palatul Victoria, miercuri, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.
Totodată, pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.
"În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40% din valoarea totală a majorărilor", se mai arată în comunicat.
Iohannis cere coaliției măsuri pentru ca susținerii examenelor naționale să nu fie afectată din cauza grevei
Președintele Klaus Iohannis a analizat, împreună cu liderii coaliției, revendicările Federațiilor sindicale din educație și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor, a anunțat Administrația Prezidențială.
”Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice.
Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”, arată sursa citată.
Premierul are noi consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va avea, miercuri, începând cu ora 13,30, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, a anunţat Guvernul, potrivit Agerpres.
Anterior întrevederii cu sindicaliştii, acre va avea loc la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD, şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, au discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema grevei din sistemul de învăţământ.
Motivul pentru care UDMR nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni privind greva din Educație
La consultările de la Cotroceni nu participă niciun reprezentant UDMR, deoarece liderii Uniunii se află astăzi în teritoriu.
Surse politice au precizat pentru Euronews România că președintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit invitația de la participa la discuțiile cu Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, cu aproape trei ore înainte de întâlnire.
"În vederea rezolvării grevei generale din învățământ, susțin propunerea comună care se va discuta astăzi la întâlnirea organizată de președintele Klaus Iohannis”, au precizat sursele citate.
La consultările de la Palatul Cotroceni, convocate de președintele Klaus Iohannis, vor participa președintele PNL, Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, și consilierul prezidențial Daniela Bârsan.
Marţi, şeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor de sindicate.
Iohannis şi-a exprimat disponibilitatea de a garanta, în calitate de mediator, încheierea unui acord politic pentru rezolvarea revendicărilor salariale, a anunțat Administraţia Prezidenţială.
Lider Sindical: ”Greva s-ar putea opri dacă Guvernul dă un semnal că se va aplica mărirea salarială de la 1 iunie”
Cornelia Popa Stavri, lider sindical din Federația Sindicatelor Libere de Învățământ Sector 4 a explicat pentru Euronews România că această soluție ar putea opri protestele, doar în cazul în care Guvernul ar emite o Ordinanță de Urgență în baza acestui acord, care să intre în vigoare de la 1 iunie.
”Acordurile nu reprezintă o garanție pentru aplicare, dar depinde de ceea ce scrie, care va fi prima etapă de aplicare de majorări a salriilor debutanților. Trebuie să vedem formă scrisă a acestui acord și împreună cu colegii noștri să luăm o decizie. Sigur, este un pas înainte. Am vrea să vedem în ce măsură Guvernul este determinat să înceapă un plan de majorare a salariilor și sigur cu aplicare de la 1 iunie”, a explicat Cornelia Popa Stavri.
Cornelia Popa Stavri: Greva ar putea înceta dacă Guvernul implementează acordul
”Colegii noștri ar fi dispuși să înceteze greva dacă Guvernul dă un semnal că se va aplica începând cu 1 iunie o majorare salarială. Că se va aproba printr-o ordonanță sau printr-un acord, rămâne de discutat aspectul acesta. Nu avem încredere în acordurile acestea. Dacă ar fi să dea o majorare în momentul acesta, n-ar putea s-o dea printr-un acord. Ne trebuie un act normativ”, a menționat Cornelia Popa Stavri.
Protestatarii așteaptă aceste majorări salariale începând cu 1 iunie, explică Cornelia Popa Stavri: ”Plata salariilor din luna iunie se face în luna iulie. Dacă se hotărăsc să facă acest acord astăzi, astăzi trebuie să emită o Ordonanță de Urgență că se vor da de la 1 iunie salariile majorate cu atât la sută, urmând ca etapizat să crească. Acordul nu stă în picioare. Majorarea salarială trebuie să se facă printr-o Ordonanță de Urgență, altfel nu avem bază legală, altfel sunt niște vorbe fără acoperire pentru a stinge greva. Salariul de 4000 de lei nu am înțeles dacă este net sau brut, altfel este nerelevant, nici nu intră în discuție o negociere cu 4000 de lei brut. Pe noi ne interesează o negociere de 4000 de lei net, ceea ce ar însemnă o aliniere la ceea ce noi am cerut.”
Surse: Salariile angaților din învățământ ar urma să crească, dacă astăzi se va ajunge la un acord între președintele Iohannis și liderii coaliției
Salariul debutanților ar urma să crească la 4.000 de lei, etapizat, pe trei ani, începând cu anul viitor, dacă astăzi se va ajunge la un acord în urma întâlnirii de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis și liderii coaliției, au confirmat surse pentru Euronews România.
Dacă acest lucru se va întâmpla, automat vor crește, proporțional, și salariile restului de personal din învățământ, urmând să ajungă, peste trei ani, la 60% față de acum.
Klaus Iohannis cheamă la consultări liderii coaliției pentru a opri greva din învățământ
Presedintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri, la Cotroceni, pe liderii coaliției de guvernare pentru consultări pe tema grevei din învățământ, au precizat surse politice pentru Euronews România.
Ulterior, Administrația Prezidențială a confirmat că Klaus Iohannis i-a invitat la ora 12.00 pe cei trei lideri ai coaliției la consultări pe tema grevei din educație.
PROTESTELE DE MARȚI, PE SCURT:
- Greva profesorilor a continuat, marți, cu un protest de amploare. Mii de cadre didactice au fost la Palatul Cotroceni.
- Sindicaliștii au respins ultima ofertă a Guvernului: două prime de 2.000 de lei.
- După ce au cerut intervenția președintelui Klaus Iohannis, liderii de sindicat au fost primiți la Palatul Cotroceni.
- Sindicaliștii spun că, dacă se ajunge la un acord, acesta va fi girat de șeful statului.
- Liderii de sindicat vor anunța miercuri dacă greva profesorilor va continua și săptămâna viitoare.
A fost prelungită perioada de înscriere la BAC
Ministerul Educației a anunțat prelungirea perioadei de înscriere la examenul de Bacalaureat și prelungirea încheierii mediilor elevilor claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, până la data de 9 iunie 2023.
”Pentru a veni în sprijinul unităților de învățământ preuniversitar în desfășurarea activităților specifice de final de an școlar, care vizează absolvenții claselor a XII-a zi și a XIII-a seral și frecvență redusă, vă comunicăm următoarele:
A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educației nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului școlar 2022 - 2023, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023.
În ceea ce privește înscrierile la examenul național de Bacalaureat 2023, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, prin nota 28.142/2023, informații privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 până la data de 9 iunie 2023.
Precizăm că modificările la care facem referire nu afectează în niciun fel calendarul de desfășurare a probelor de evaluare a competențelor sau a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau calendarul de desfășurare a probelor scrise ale Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Educației.
Probele de competențe încep pe 12 iunie, în timp ce probele scrise încep pe 26 iunie, potrivit calendarul examenului de bacalaureat, aprobat de Ministerul Educației.
Sindicaliștii, după discuțiile cu Klaus Iohannis: E un acord politic pe care Președintele s-a hotărât să îl gireze
”Acordul ar trebui să îl facă șefii coaliției de guvernare, pentru că este un acord politic pe care șeful statului s-a oferit să-l gireze până la punerea în aplicare.
În acordul respectiv ar trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educației. Premierul își dorește acest acord, dar cel mai important este vorba despre ceea ce vor colegii noștri. Ei trebuie să creadă că promisiunea oamenilor politici este dusă la îndeplinire.
Cred că cea mai importantă victorie pentru colegii noștri este faptul că pentru prima dată partidele de la putere au înțeles care este nemulțumirea existentă în sistemul educațional, că oamenii nu mai pot ignorați și trebuie să ții cont de solicitările lor și în momentul în care președintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre, poate fi un semnal pozitiv.
Ne vom consulta cu colegii noștri în această seară și vom veni apoi cu un răspuns.
E o șansă optimă pentru toți colegii noștri ca problemelor lor să poată să fie rezolvate. E un angajament foarte ferm.”, a declarat Marius Nistor.
Klaus Iohannis îi va primi pe sindicaliști la Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis îi va primi la discuţii, marţi, pe sindicaliştii din educaţie, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
"Domnul preşedinte îi va primi la discuţii", a arătat Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.
Sindicaliștii din educație au cerut intervenția președintelui Klaus Iohannis, pentru a media situația, în condițiile în care sindicatele nu reușesc să ajung la un acord cu Guvernul.
Sindicaliștii: Negocierile au eșuat, protestele continuă
”Nu acceptăm Ordonanța de Urgență. Acțiunile de protest continuă. Colegii noștri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acțiuni,” au spus sindicaliștii în urma discuțiilor cu guvernanții.
Guvernanții au venit marți cu o nouă ofertă pentru profesori care implică două prime în valoare de către 2.000 de lei fiecare pentru susținerea cadrelor didactice. Sindicaliștii au spus că nu sunt mulțumiți de aceasta.
Reporter: ”Ce v-au oferit ei astăzi?”
Sindicaliști: ”Nimic în plus, exact ce ați auzit aseară. 4.000 de lei prime la didactic, 1.500 de lei prime la nedidactic.”
Aceștiau au adăugat că președintele are un rol important în medierea discuțiilor.
”Președintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situația din sistem va trebui să intervină în regim de urgență. Este rolul domniei sale de mediator.”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Peste 20.000 de cadre didactice sunt așteptate să protesteze marți în București
Sindicatele din Educaţie organizează marţi, începând cu ora 11:00, un miting de protest în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni. Potrivit organizatorilor, la protest sunt aşteptaţi în jur de 20.000 de participanţi.
Sindicaliştii au anunţat luni că nu renunţă la greva generală, care a debutat luni, 22 mai, şi i-au cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să medieze conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.
"Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine (marţi n.r.), după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.
Creșterea salariilor, o cerință greu de îndeplinit în contextul deficitului bugetar
Gaura din buget se adâncește tot mai mult, în plină presiune socială, când sindicatele cer salarii mai mari. Numai până la sfârșitul lunii aprilie, deficitul bugetar al României a urcat la 1,72% din PIB, arată datele Ministerului de Finanțe.
În acest context, creșterea salariilor profesorilor și personalului auxiliar nu pare să fie o soluție realizabilă, a declarat Cristian Păun, profesor de economie, pentru Euronews:
"Pentru profesori, suma este mult prea mare pentru a putea fi rezolvată problema acum, repede și în acest context de deficit bugetar.
Oricum, s-a pornit cu un buget subestimat, de 2% din PIB, adică o subfinanțare cronică pentru acest an. Dacă tu vii acum să ceri salarii mai mari cu un buget deja aprobat, nu cred că rezolvi probleme foarte multe azi.
Aici ar trebui o strategie pe termen lung, să nu se limiteze doar la promisiuni. Profesorii au rămas mult în urmă cu salarizarea, față de alți bugetari. Cred că lucrurile acestea ar trebui să fie reparate, dar nu se poate acum, la ce vedem în bugetul statului. Trebuie avută în vedere o strategie."
Ligia Deca: "Nu schimbăm calendarul examenelor de Bac"
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că momentan nu vor exista schimbări în calendarul examenelor de Bacalarureat. Ministrul spune că niciun elev nu va ajunge în situația de a nu putea suspține examenele.
Ligia Deca, ministrul Educației: "În acest moment nu schimbăm calendarul examenelor de Bac. Am schimbat evaluarea clasa a VI-a. Mi se pare firesc să lăsăm această fereastră.
Am început înscrierea la Bac, continuă până pe 7 iunie. E timp suficient."
Jurnalist: "Cum se înscriu la examen acolo unde profesorii sunt în grevă?"
Ligia Deca, ministrul Educației: "Vom prelungi termenul, niciun elev nu va rămâne fără posibilitatea de a susține examenele."
Sindicatele din Educație: Protestul de marți se ține
”Am repetat și azi revendicările: majorare salarială până la finalul anului și garanția prinr-un act normativ că profesorul debutant va avea salariul cel puțin egal cu salariul mediu brut. Am proprus coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, nu cu 2.500 de lei, ca acum.
A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliție propunerea noastră și să o analizeze pentru a veni rapid cu un răspuns. Am convenit să ne întâlnim în perioada următoare pentru grilă. Protestul de marți se ține acum.
Majorarea salarială cerută pentru anul acesta este de 25%.
Să nu mai spună guvernanții că așteaptă avizul Băncii Mondiale, ele sunt deja cunoscute acolo. De astăzi a început să se miște și mediul universitar, am avut profesori care au ieșit la grevă
Cu cât amână Guvernul rezolvarea, cu atât se acutizează criza. Nu înțelegem de ce a fost o pauză de 3 zile de negocieri, ei știau încă de vineri propunerile noastre. Atrag respectuos atenția că majoritatea profesorilor sunt în grevă.
Ministrul Muncii ne-a spus că sunt dispuși să discute cu noi despre noua grilă din legea salarizării bugetare. Toată grila pe care am propus-o pleacă de la salariul debutantului egal cu salariul mediu brut pe economie.”, spun liderii sindicali.
Greva profesorilor continuă. Sindicatele cer implicarea lui Klaus Iohannis
Sindicatele din Educație i-au solicitat, luni, preşedintelui Klaus Iohannis să se întâlnească marţi, cu Birourile Executive ale sindicatelor.
Liderii sindicali spun că Iohannis trebuie să își exercite rolul de mediator între ”stat şi societate” pentru a obţine din partea Executivului ”soluţii reale şi imediate”.
”Vă adresăm rugămintea de a vă întâlni cu Birourile Executive ale celor trei federaţii reprezentative din învăţământ, în data de 30 mai 2023, ora 15:30.
Facem – din nou – apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat şi societate, pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ. Excelenţă, pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATĂ este nevoie de investiţii masive în educaţie şi de o resursă umană motivată”, se arată înt documentul făcut public luni de FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater”, cele trei mai federaţii sindicale care îi reprezintă pe angajaţii din educaţie, care afirmă că au cerut o astfel de întâlnire încă din 10 mai.
„Din păcate, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre aceste revendicări”; îi mai scriu sindicatele preşedintelui Klaus Iohannis
Concluziile discuției dintre ministrul Muncii și sindicate
Mnistrul Muncii, Marius Budăi, a precizat care au fost conculziile în urma primelor discuţii despre viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul profesorului debutant cu studii superioare de lungă durată, cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.
”Următoarea lege de salarizare va fi discutată bineînțeles în comisie tripartită cu Banca Mondială cu Comisia Europeană. Sunt practic propunerile venite ale dumnealor și noi trebuie să încadrăm acele propuneri în viitoarea lege. Bineînțeles că nu vom discuta doar cu Educația, la ora 16:00 avem și Sănătatea (...). Vrem să continuăm de această dată la nivel de decizie și cum am discutat și cu angajatorii, și tot în prezența angajatorilor, așa cum am promis, să vină și sindicatele la aceste discuții”, a declarat ministrul Muncii.
Sindicaliștii solicită ca salariul mediu pe economie să fie garantat pentru toți angajații. Ministrul Muncii a precizat că această cerere va fi analizată din punct de vedere legal.
”Am dat în studiu această problemă să vedem dacă avem cum să acoperim legal această chestiune. Însă tocmai pe aceste solicitări și pe grilă începem să discutăm aplicat pe fiecare categorie în parte de unde plecăm, cum ajungem, sunt discuții tehnice. Este clar că atunci când propui un minim pentru debutant, trebuie să crești și grila în continuare și aici cu toate încadrările din PNRR, ce condiționalități avem acolo și recomandările de țară, urmează aceste discuții tehnice cu dumnealor și vedem la ce variantă ajungem”, a explicat Marius Budăi.
Situația majorărilor salariale cerute de sindicaliști
Ministrul Muncii nu a putut oferi o precizare cu privire la suficiența resurselor financiare provenite din bugetul de stat pentru a acoperi astfel de majorări salariale.
”Noi trebuie să ajungem de așa natură, asta înseamnă dialogul social cu partenerii sociali, să găsim varianta cea mai corectă pentru toată lumea. La Ministerul Muncii noi ne încadrăm spre a lucra tehnic legislația pe muncă, trebuie și un alt minister și toată coaliția să fie inclusă în această discuție, în acest răspuns”, a explicat ministrul Muncii.
Referitor la momentul încheierii grevei, ministrul Muncii a subliniat că situația rămâne incertă și că doar o decizie unitară a coaliției de guvernare ar putea pune capăt crizei provocate de greva sindicatelor.
”Eu fac tot posibilul, ce îmi stă mie în putere ca ministru al Muncii, să discutăm pe legea salarizării. Nu știu dacă neapărat discuțiile cu mine vor închide greva. Cred că asta toată coaliția vom decide în perioada următoare”, a menționat Marius Budăi.
Ministrul Muncii nu a putut furniza detalii precise cu privire la progresul sau etapa în care se află legea salarizării unitare.
”Majoritatea solicitărilor către ministere au venit. Tot ce a venit este plecat către Banca Mondială pentru analiza de impact și practic de acolo pornim discuțiile generale și discuții aplicate”, a conchis ministrul Muncii.
Liderii sindicatelor discută cu ministrul Muncii despre viitoarea grilă de salarizare
Liderii sindicatelor din Educaţie vor avea luni, la ora 14:00, o întâlnire cu ministrul Muncii, Marius Budăi, discuţiile axându-se pe viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.
"Vom discuta astăzi cu domnul Budăi (ministrul Muncii, Marius Budăi n.r.) despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie. Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, potrivit Agerpres.
Acesta a precizat că până când nu va exista un act normativ aprobat în acest sens nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ, care a debutat în data de 22 mai 2023.
"Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente. Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu. Colegii sunt cei care decid când încetează acţiunile de protest, nu hotărăsc eu. Deocamdată rămâne în picioare şi solicitarea noastră privind creşterea veniturilor cu 25%. Nu s-a schimbat absolut nimic", a subliniat liderul sindical.
Sindicatele din Educaţie au transmis, cu o zi în urmă, că va continua greva generală din sistem, pentru că Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului.
"Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar", potrivit unui comunicat transmis duminică de cele trei federaţii din Educaţie.
Astăzi încep înscrierile pentru examenul de Bacalaureat
Astăzi începe înscrierea candidaților la prima sesiune a examenului de Bacalaureat. Nu se știe încă cum se va desfășura acest proces, având în vedere că greva profesorilor continuă. Este posibil ca la unele licee să se amâne înscrierile, iar la altele să aibă loc astăzi. Sindicaliștii susțin că este posibil să se amâne și examenul de Bac.
Sindicaliștii au anunțat că vor purta discuții la ora 14:00 cu ministrul Muncii, Marius Budăi.
Profesorii continuă greva generală. FSLI: ”Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”
Greva generală din Educaţie continuă și săptămâna viitoare, deoarece, după trei zile de pauză în negocieri, Guvernul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din învățământ, au anunţat duminică Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "SPIRU HARET".
”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest.
După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută.
Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului”, se arată într-un comunicat de presă al FSLI.
Sindicaliștii din Educație, avertisment pentru Guvern: ”Încă nu a rezolvat cerința esențială”
”Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.
Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”, au mai precizat reprezentanții FSLI.
Sindicaliștii au amintit că la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, au solicitat creșterea salariilor cu 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice și emiterea unei ordonanțe de urgență ”prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%”.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație: Ne dorim din tot sufletul să ne întoarcem în școli, nu să stăm în stradă
”Faptul că nu se schimbă componența Guvernului în momentul de față, mergându-se pe ideea că prima dată trebuie rezolvată situația tensionată din învățământ și abia apoi își pot pune în aplicare protocolul politic încheiat între partidele care se află la guvernare, este un mesaj corect față de toți cei din sistemul educațional. Învățământul trebuie să fie o prioritate, în adevăratul sens al cuvântului, pentru întreaga noastră clasă politică.
Suntem deschiși dialogului, oricărei negocieri. Important e ca acele propuneri care vor veni din partea membrilor cabinetului să fie acceptate de colegii din teritoriu. Întârzierea în luarea unor decizii nu face altceva decât să crească radicalizarea acestei mișcări fără precedent.
Nu ne dorim să continuăm acțiunea la nesfârșit. Trebuie să fim bine înțeleși. Nu ne dorim să-i afectăm pe elevi, sub nicio formă, dar trebuie să fim înțeleși.
Ne dorim din tot sufletul să ne întoarcem în școli, nu să stăm în stradă. Dar vreau să avem cu toții sentimentul că suntem respectați și apreciați.
În 33 de ani s-au acumulat aceste nemulțumiri. Nimeni nu se așteaptă să fie rezolvate peste noapte, dar trebuie să existe un început. Nu trebuia să se ajungă aici. Dacă se răspundea solicitărilor noastre din decembrie, din februarie, nu ajungeam la așa ceva. Nu există nicio conotație politică pentru această acțiune”, spune Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.
Premierul Ciucă, despre greva din educaţie: Nu voi promite niciodată ceva ce nu se poate realiza
Premierul Nicolae Ciucă, a declarat joi, la Cluj - Napoca, referitor la greva sindicaliştilor din sistem de învăţământ, că nu va promite ceva ce nu se poate realiza şi a făcut apel la înţelegere din partea profesorilor.
"Depinde de noi toţi şi depinde de a înţelege situaţia şi contextul în care ne aflăm. (...) Am avut un dialog deschis şi am fost de fiecare dată cât se poate de disponibil pentru ceea ce a însemnat prezentarea reală, onestă a ceea ce poate să ofere Guvernul în acest moment şi i-am rugat, de asemenea, şi îi rog în continuare, fac apel la profesorii noştri, la dascălii noştri, fac apel să înţeleagă, să nu ne împingă să facem aceleaşi greşeli care s-au făcut în aceşti 30 de ani, pentru că ne-am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să venim cu o nouă lege a salarizării", a spus Nicolae Ciucă.
Premierul a menţionat că au fost devansate procedurile pentru elaborarea unei noi legi a salarizării, iar până la 15 iulie proiectul va fi finalizat. Totodată, premierul a mai declarat că nu va promite ceva ce nu se poate realiza şi nu va face ceva ce consideră greşit.
"Cred că am demonstrat în această perioadă că tot ceea ce ne-am asumat am făcut, tot ceea ce am promis am făcut, nu pot să le promit acum şi nu voi promite niciodată ceva ce nu se poate realiza şi nu voi face niciodată ceva ceea ce consider că este greşit. Dacă nu am învăţat din greşelile pe care le-am făcut în aceşti ani de zile, atunci înseamnă că suntem în continuare pe un parcurs care ne va duce din greşeală în greşeală, fără să putem să finalizăm şi noi ceva cum se cuvine. În continuare am lăsat la Guvern echipa ministerială şi consider că este un moment să discutăm din nou", a adăugat Nicolae Ciucă.
Premierul a spus că ţara are în continuare nevoie de stabilitate economică şi socială, pentru a se putea construi pe mai departe.
"Avem al treilea produs intern brut în Europa, inclusiv pe primul trimestru ne situăm pe locul al treilea este o situaţie pe care am gestionat-o cu toate problemele care au fost. (...) Le-am gestionat astfel încât România a fost printre ţările care a avut cea mai consolidată stabilitate şi cea mai consolidată creştere economică. Ne aflăm pe acelaşi trend. Dacă dascălii şi profesorii noştri nu înţeleg că asta este realitatea şi avem nevoie în continuare de stabilitate, stabilitate politică, stabilitate în viaţa socială, în viaţa fiecăruia, fiecărei urbe, să putem să construim, atunci eu mai mult de atât nu am ce să fac", a conchis Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă a participat joi, la Cluj - Napoca, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea şi execuţia magistralei de metrou M1 din Cluj-Napoca, finanţat din PNRR.
Guvernul cheamă din nou la negocieri sindicatele din Educaţie
Guvernul a invitat reprezentanţii sindicatelor din Educaţie la o nouă rundă de dialog.
Potrivit Executivului, întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16,00, la Palatul Victoria.
Sindicatele din Educaţie protestează joi în Bucureşti. După ce au manifestat în faţa Guvernului, sindicaliştii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului, unde continuă protestul.
Oferta Guvernului, respinsă
Profesorii au respins în unanimitate oferta Guvernului.
”În unanimitate s-a respins oferta Guvernului. Ba din contră, această ofertă i-a revoltat și mai mult pe oameni. În consecință, greva generală continuă până la instalarea noului guvern.
Miile de colegi veniți din București și din țară spun un -nu- hotărât. E o grevă care nu este declanșată de noi, e o grevă care nu mai e legată în acest moment de revendicări salariale. E o grevă pentru demnitate, e o grevă pentru statutul social, e o grevă pentru respect. Țara se îndreaptă spre statutul de România eșuată.”, au spus liderii sindicali.
Oamenii așteaptă măriri salariale, ei nu vor bonusuri, să fie foarte clar. Oamenii vor venituri care să conteze și pentru pensie. Aceste vouchere nu o să conteze cu nimic la pensie. Guvernul nu a înțeles absolut nimic.
Nu poți veni în fața profesorilor și să le oferi aceste așa-zise stimulente. Aveau nevoie de salarizare decentă. Nu și-au luat niciun angajament legat de salarizare. Acea lege de salarizare unitară care va fi negociată, din data de 15 iulie încolo nu oferă nicio garanție că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem.
Oamenii demonstrează pentru că au fost jigniți, au fost umiliți. Este o acțiune de protest pentru demnitate. O să le arătăm guvernanților ce înseamnă să fii cadru didactic, ce înseamnă să fii angajat al sistemului și că vrem o țară în care nu acceptăm obediența și umilința față de cei care ne conduc.
Tot ce se întâmplă la examene, responsabil e Guvernul României. Ei știu care e situația. Ei trebuie să vină cu o ofertă să fie acceptată de colegii noștri. Greva va continua. Ei decid când această acțiune se va opri sau nu.
Oferta Guvernului pentru angajații din Educație
”Până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educația se găsește prioritară. La 1 septembrie când începe sesiunea paralentară, această lege a salarizării, care să regăsească inclusiv creșterile salariale așteptate și solicitate să poată să devină realitate.
Până la această dată, când această nouă lege a salarizării va găsi noua grilă a salarizării, reprezentanții Guvernului au transmis că pentru toți, toți cei care lucrează în învățământ, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate și sunt aproape 300.000 de oameni care în fiecare zi, dau tot ce e mai bun pentru a se îngriji pentru educația copiilor noștri.
Pentru personalul didactic și cel auxiliar, Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an, suma de 1.000 de lei, sumă forfetară care urmează să intre pe un card pe modelul cardului de energie. Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume:
- 1.000 de lei pentru personalul didactic și cel didactic auxiliar, în luna iunie
- 1.500 de lei pentru personalul didactic și cel didactic auxiliar, în luna octombrie, dintre care 500 de lei e suma forfetară, iar 1.000 de lei reprezintă bani pentru susținerea unor activități didactice
În ceea ce privește personalul nedidactic:
- 500 de lei pentru luna iunie
- 500 de lei pentru luna octombrie
Din aceste sume, 150 de lei reprezintă suma forfetară pentru fiecare dintre tranșe.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Aceste măsuri sunt pentru toţi cei care lucrează în sistemul de educaţie din România. Programul de guvernare, care urmează să fie aprobat în zilele următoare, va menţiona explicit că educaţia este prioritate naţională şi va fi tratată ca atare, inclusiv salarial. Guvernul va mări salariile, nivelul de recunoaştere a meseriei de dascăl, lucru care se va regăsi în grila de salarizare a următoarei legi, dar până atunci vor avea loc măsuri de susţinere financiară în iunie şi octombrie.
Aceasta este baza de discuţii pe care echipa de negocieri a Guvernului a prezentat-o, aşteptând un răspuns în acest sens.
Reprezentanţii Guvernului se vor întâlni în continuare cu reprezentanţii sindicatelor. Există disponibilitate la dialog. Ce am vrut să comunic este faptul că acest Guvern nu doar că îşi doreşte să recunoască importanţa meseriei de dascăl, dar face şi acţiuni concrete în acest sens.
Nu o să reiau acum că în pofida războiului de la graniţă, a inflaţiei, şi crizelor economice, financiare, bugetul educaţiei a fost suplimentat cu 8 miliarde lei în ultimii doi ani de către acest Guvern. Este o dovadă concretă a importanţei pe care acest Guvern o acordă educaţiei.
În timp ce de la 15 iulie vom avea dovada concretă a modului în care va arăta noua lege a salarizării, care va include educaţia ca prioritate, sunt măsuri concrete pe care le-am menţionat.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Protest al profesorilor în fața Guvernului
În jur de 15.000 de profesori vor protesta azi în fața Guvernului. Ei cer salarii mai mari, pornind de la 4.000 de lei pentru debutanți. Liderii de sindicate din Educație au anunțat în urma negocierilor de aseară că azi vor lua o decizie și în privința grevei generale.
Mitingul - organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” - ar urma să aibă loc joi între orele 12:00 și 16:00, conform adresei transmise de sindicate către Primăria Municipiului București, pentru autorizarea acțiunii de protest.
Sindicaliștii nu opresc greva profesorilor după discuțiile cu Guvernul
Greva generală din Educaţie continuă și joi, a patra zi consecutiv, în condițiile în care mesajele care vin până acum din partea membrilor de sindicat sunt de respingere a ofertei Guvernului. Este anunțul făcut miercuri seară de liderii sindicali după întâlnirea cu reprezentanții Executivului.
”Se cunoaște oferta Guvernului. Deja am primit semnale de la colegi din țară - greva generală continuă. (...)”, a afirmat Simion HĂNCESCU - Președinte, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, a anunțat că organizațiile sindicale vor oferi un răspuns Guvernului privind greva.
”Mâine va fi grevă generală, mâine va exista un răspuns foarte clar referitor la ce se va întâmpla. Nimeni nu poate să spună cât va dura greva. Depinde de oferte, de membrii de sindicat. Eei sunt cei care vor decide dacă oferta e mulțumitoare sau nu”, a spus Nistor.
Ligia Deca, ministrul Educației: ”Salariile personalului auxiliar și nedidactic trebuie să crească”
”Cadrele didactice au nevoie de o grilă de salarizare potrivită cu rolul lor în societate, dar în același timp să asigurăm dreptul la educație. Credem că elevii trebuie să se întoarcă cât mai repede în sălile de clasă, în acest sens a fost și discuția din această seară”, a declarat Ligia Deca.
”Cred că salariile personalului auxiliar și nedidactic trebuie să crească, asta în mod clar și în acest sens Ministerul Educației a și lucrat împreună cu federațiile sindicale cu propuneri pe care Ministerul Muncii o să le discute în momentul în care se intră în faza discuțiilor pe legea salarizării”, a mai precizat Ligia Deca.
Marian Neacșu, secretar general al Guvernului: ”Nu poate fi vorba despre nicio creștere salarială”
”Este foarte clar în momentul acesta că determinat de reglementările europene stabilite prin PNRR nu poate fi vorba despre nicio creștere salarială.
Colegii din învățământ sunt în acest momemt la maximum grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru.
De asemneea, nu poate să fie vorba despre acordarea de sporuri și s-a discutat foarte constructiv despre faptul că în programul de guvernare care va fi prezentat imediat ce noua așezare a coaliție va constitui noul Guvern, prioritatea numărul unu va fi educația.
Al doilea lucru important este că începând cu 15 iulie, atunci când Banca Mondială ne va transmite în calitate de consultant primele informații despre noua lege a salarizării, prima categorie socio-profesională care va veni să discute la Ministerul Muncii împreună cu Ministerul Educației noua grilă de salarizare va fi evident educația”, a mai spus secretarul general al Guvernului.
Discuții între patru miniștri și sindicatele din Educație
O echipă din care fac parte miniştrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene discută miercuri după-amiază cu liderii sindicatelor din educaţie.
Premierul Nicolae Ciucă nu este prezent la discuții.
Marcel Ciolacu nu va fi prezent miercuri la negocierile cu sindicaliștii
Marcel Ciolacu nu va merge miercuri la ședința sindicaliștilor. La negocieri va participa Ministrul Muncii, Marius Budăi și foarte probabil va ajunge și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și ministrul Educației, Ligia Deca.
Nicolae Ciucă a spus că își dorește ca la discuțiile cu sindicatele, de miercuri după-amiaza, să găsească soluții pentru greva profesorilor.
”Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din educație. În această după-amiază o să avem o altă întâlnire și cred că împreună vom conveni asupra unei soluții.
Am avut un dialog deschis, îl vom avea în continuare și considerăm că problemele cadrelor didactice sunt îndreptățite, dar împreună, așa cum am procedat în zilele trecute, inclusiv ieri, și sunt convins că și astăzi, prin dialog deschis, prin înțelegerea contextului și prin înțelegerea pașilor pe îi avem de făcut în continuare pentru a asigura guvernarea și stabilitatea țării, vom ajunge la un rezultat astfel încât copiii și părinții să nu fie victimele acestui demers”, a transmis Nicolae Ciucă.
Profesorii pregătesc un protest amplu pentru joi
Greva din educație continuă, iar miercuri urmează să aibă loc alte negocieri la FSLI. Premierul Nicolae Ciucă a fost invitat la o ședință a sindicatelor din Educație. Nemulțumiți de salarii, dascălii refuză să predea și pregătesc un protest amplu în fața Palatului Victoria, joi, cu 15 mii de oameni. Noua lege a salarizării unitare nu este finalizată, iar promisiunile venite de la Palatul Victoria nu sunt nici pe departe pe placul profesorilor.
Marian Staș, expert în Educație, a vorbit la Euronews România, despre greva profesorilor și despre noile legi ale educației.
”Diagnosticul este de criză profundă în societate. Aș adăuga ingredientul de fond al acestei crize pentru că este efectul unei cauze mai profunde și anume o puternică lipsă de implicare, asumare și nepăsare, un cinism profund la nivelul clasei politice și al decidenților care a generat o profundă criză de încredere între părți.
Nimeni nu mai are încredere într-un demers de politici publice sănătos, în raport cu sistemul public al educației. Proaspătul pachet de legi ale educației, votat luni în parlament, exact în ziua în care greva din educație a pornit, culmea, este de fapt un construct legislativ mediocru care nu rezolvă temele esențiale și care consacră o școală aservită politic și mediocritatea sistemică generalizată”, spune Marian Staș, expert în Educație.
Guvernanții au spus că nu era un moment potrivit pentru o grevă, având în vedere că urmează rotația guvernamentală și perioada examenelor elevilor de clasa a 8-a și a 12-a. Experții în Educație contestă, însă, acest lucru.
Marian Staș, expert în Educație: ”Este un moment semnificativ. În altă perioadă a anului școlar, în afara a ceea ce înseamnă finalizarea evaluărilor, era un glonț tras în aer. Evident că atunci când pornesc un malaxor cu sute de mii de oameni implicați, îmi aleg momentul cel mai critic.
Este un joc construit corect de putere și influență din partea sindicatelor, în care momentul pe care l-au ales este cel mai critic, cel mai semnificativ, să doară și m-aș bucura ca durerea să aibă ca rezultat un pachet de soluții corecte pentru personalul didactic din învățământ, nu numai din punct de vedere financiar, ci pe o plajă mai largă de teme. E limpede că până acum cu vorba bună nu a mers, iar cei din educație s-au trezit trași în piept cu o clasă politică, căreia nu-i pasă de educație și al cărei singur scop a fost cumpărarea de timp și asigurarea unui liniști pentru o rotativă cât mai liniștită, dar a explodat în față toată lipsa de angajament și tot cinismul, când le era lumea mai dragă.
<<Mămăliga din educație>>, ca să fac trimiterea la metafora din decembrie `89 a explodat a doua oară în 18 ani. Înseamnă că multe trebuie să se fi adunat acolo, ca un astfel de proces dur să-și fi aflat debușeul după 18 ani”.
Lider FSLI, după discuțiile de la Guvern: ”Nu avem nimic concret, motiv pentru care greva continuă.”
Simion Hăncescu, președintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că la Guvern a avut loc o întâlnire informală, însă discuțiile nu au avansat. Din acest motiv, greva profesorilor va continua.
”Nu a fost o negociere. A fost o întâlnire informală. Nu am avansat. Guvernul a promis că va face niște calcule. Nu știm deocamdată concret ce se va întâmpla. I-am invitat la o ședință pe care o avem cu liderii din țară.
Astăzi nu avem nimic concret, motiv pentru care greva continuă”, a afirmat Simion Hăncescu.
Hăncescu a mai spus că miercuri, la a sediul FSLI, ”va fi o ședință a tuturor liderilor celor trei federații”.
”Am invitat conducerea Guvernului la orele 16. Invitația este către premierul Nicolae Ciucă, către Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor și ministrul Muncii.”, a afirmat el.
”La ora 17 sunt invitați miniștrii Educației, ministrul Muncii, ministrul de Finanțe și bineînțeles domnul premier și Marcel Ciolacu.
Greva continuă deocamdată. Singurii în măsură să ia decizia încetării ei sunt doar colegii noștri. Poate mâine factorii decidenți vor veni cu o soluție care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu.
Greva se va opri în condițiile în care soluția cu care va veni Guvernul este acceptată de către colegi. Nu este vorba despre acceptul meu. Discutăm despre liderii din țară care la rândul lor vor trebui să-și consulte membrii de sindicat”, a mai spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.
Sindicaliștii din Învățământ vor soluții pentru creșterea salariilor profesorilor
”Am cerut un act normativ prin care să se acorde o mărire de salarială până la intrarea legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a mai precizat Simion Hăncescu.
Lider FSE, despre protestul profesorilor de joi. ”Ne pregătim și pentru acest lucru”
Cât despre informația vehiculată pe grupurile de discuții ale părinților despre un protest al profesorilor organizat joi, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, a afirmat că se fac pregătiri pentru o astfel de acțiune de protest.
”Ne pregătim și pentru acest lucru, pentru organizarea unui astfel de protest joi.
Nu putem face compromisuri, ținând cont de așteptările colegilor noștri”, a afirmat Nistor.
Surse: Protest masiv în fața Guvernului, joi
Potrivit unor surse Euronews România, sindicatele așteaptă o aprobare pentru a organiza, joi, un protest masiv, care să se desfășoare pe toată durata zilei în fața Guvernului. La acest protest sunt așteptați aproape 15.000 de oameni.
La mitingul organizat în data de 10 mai au participat peste 14.000 de angajați în învățământ, din București și din țară.
Sindicalist: Situația elevilor rămâne neîncheiată
Sindicaliștii din învățământ spun că mediile vor rămâne neîncheiate până la încheierea protestului din învățământ.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație: "Atât timp cât este grevă generală, niciun coleg care a semnat pentru protest nu va desfășura activitatea. Asta înseamnă și neîncheierea mediilor elevilor."
Președintele României a fost anunțat de problemele din învățământ încă din februarie 2022
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" susține că sunt judecați pentru începerea grevei generale acum, însă situația i-ar fi fost semnalată președintelui Klaus Iohannis încă din februarie 2022.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație: "Suntem acuzați că nu ne-am ales momentul potrivit pentru declanșarea grevei. Aceasta este invitația adresată președintelui Klaus Iohannis încă din luna februarie 2022.
I-am cerut intervenția în regim de urgență pentru a conduce la detensionarea situației din învățământ. De asemenea, sunt invitațiile adresate președințelor celor trei partide din coaliția majoritară, tot în februarie.
Nu a existat niciun răspuns din partea lor. Ne-am întâlnit sporadic cu premierul și cu Ciolacu și cam atât."
Evaluarea Națională la clasa a VI-a, amânată
Ministerul Educației a anunțat că examenele de Evaluarea Națională la clasa a VI-a vor fi amânate, din cauza grevei profesorilor. Inițial, testările erau programate pentru 24 mai (Limbă și comunicare) și 24 mai (Matematică și științe ale naturii).
Ministerul a anunțat noul calendar al examenului de Evaluare Națională 2023 la clasa a VI-a: 30 mai (Limbă și comunicare), respectiv 31 mai (Matematică și științe ale naturii)
”A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 - 2023.
Astfel, Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (Limbă și comunicare), respectiv 31 mai (Matematică și științe ale naturii).”, a transmis Ministerul Educației,
Președintele Sindicatului: Totul depinde de deciziile Guvernului
”Nu există nicio altă invitație la negocieri, deși noi suntem disponibili să participăm la orice întâlnire, la orice oră, în orice locație și dacă se poate, cu cât mai repede.
Deocamdată vedem că Premierul doar trimite mesaje și atâta tot. Mesajele nu rezolvă fondul problemei. Apelurile adresate către colegii din învățământ, să revină în sălile de clasă, șantajul emoțional că trebuie să ne gândim la cele trei milioane de elevi și a milioanelor de părinți nu rezolvă problema.
Trebuie să înțeleagă că suntem și noi părinți, avem și noi copii și copiii noștri ar trebui să intre în examen, ne-am asumat această acțiune de protest, pentru că a fost singura cale prin care să îi determinăm să înțeleagă că nu ne mai pot ignora, că trebuie să ia niște decizii urgente, pentru că au tot tergiversat de peste 18 ani luarea acestor decizii.
A fost multă indiferență din partea membrilor partidelor care formează actuala coaliție de guvernare. Ei cunoșteau problemele prezentate de noi încă din luna decembrie. În luna ianuarie, Premierul a dat dispoziție Ministerului Educației, ca împreună cu Federațiile Sindicale să vină cu o grilă de salarizare, plecând de la salariul debutantului. Noi ne-am făcut treaba.
Grila a plecat de la Minister, asumată și de el, către Ministerul Muncii, iar de acolo s-a terminat tot. Au fost numeroase întâlniri cu premierul Ciucă, cu Ciolacu, au fost pichete organizate în fața Guvernului României, a fost acel marș de protest fără precedent, a fost greva de avertisment. Au fost toate semnalele necesare pentru ei ca să poată înțelege că nemulțumirea este mare.
Cred că au văzut să vadă dacă într-adevăr colegii noștri vor ieși în stradă, dacă chiar vor participa la grevă. Totul depinde de deciziile luate de Guvernul României.
Mesajul pentru ei e unul simplu: sutem mulți, ne-ați umilit, ne-ați jignit, ne-ați desconsiderat, nu suntem masa de manevră a nimănui, nu facem jocurile nimănui, iar bătălia noastră este dreaptă și obiectivele sunt legitime. Veniți cu soluții rapide, alminteri răspundeți de viitorul acestor țări.”, a declarat Marius Nistor, președinte al Federației Spiru Haret;
Ligia Deca, despre continuarea grevei profesorilor. ”Miza revenirii în sălile de clasă trebuie să ne fie clară tuturor”
Ligia Deca, ministrul Educației, este încrezătoare că ”la o altă rundă de discuții se pot găsi și alte soluții în așa fel încât ce își doresc cadrele didactice să se întâmple într-un interval decent”.
”Facem toate eforturile ca procesul educațional să fie afectat cât mai puțin. Cred că miza revenirii în sălile de clasă trebuie să ne fie clară tuturor”, a afirmat ministrul Educației.
Ligia Deca, despre salariile cadrelor didactice: ”Avem nevoie de profesori motivați să facă aceste reforme”
Ligia Deca a amintit că ”Ministerul Educației a fost alături de cadrele didactice, inclusiv prin înaintarea către Ministerul Muncii a unei grile de salarizare, în contextul discuțiilor pe noua lege a salarizării”.
”Am făcut tot ceea ce ține de noi în ceea ce privește prevederile legale în noile legi care să ajute cadrele didactice. De asemenea, am fost deschiși în ceea ce privește negocierile pe contactul colectiv de muncă, unde lucrurile sunt fără niciun fel de tensiuni.
Acum este o chestiune care nu mai ține de Ministerul Educației, însă și noi urmărim cu mare atenție pentru că drepturile salariale pentru cadrele didactice vor fi hotărâtoare în modul prin care legile Educației vor fi puse în practică.
Avem nevoie de profesori motivați să facă aceste reforme”, a afirmat Deca.
Ministrul Educației: ”Nu putem ca elevii să nu finalizeze cu succes anul”
”Noi ne dorim cât mai repede (să se încheie greva, n.red). De altfel, ați văzut că în cursul zilei de ieri a existat o întâlnire la vârf între liderii federațiilor sindicale și reprezentanții Guvernului împreună cu președintele Camerei Deputaților. Au fost avansate niște propuneri care se concentrează pe a susține pe cei care au cea mai mare nevoie de această susținere - cadrele didactice debutante și profesorii care predau în zone defavorizate.
A fost agreat un calendar pentru discuțiile aplicate pe capitolul din legea salarizării. Suntem alături de cadrele didactice și personal îmi doresc să se întoarce cât mai repede în clasă
Nu putem ca elevii să nu finalizeze cu succes anul și să se poată desfășura examenele naționale”, a mai precizat ministrul Educației.
”Nu cred (că examenele naționale sunt puse în pericol, n.red). Cred că lucrurile merg pe un făgaș de construcție. În cel mai scurt timp vor fi găsite soluțiile necesare pentru ca să nu sufere copiii în acest context de negociere sindicală”, a adăugat Ligia Deca.
Ministrul Educației, apel pentru oprirea grevei. ”Este important ca toți cei implicați să aibă în minte care sunt mizele prelungirii acestei stări de fapt”
”Noi facem tot ceea ce ține de noi. Este important ca toți cei implicați să aibă în minte care sunt mizele prelungirii acestei stări de fapt. Cred că ne îndreptăm spre o soluție în cel mai scurt timp.
Sunt convinsă că la o altă rundă de discuții se pot găsi și alte soluții în așa fel încât ce își doresc cadrele didactice să se întâmple într-un interval decent.
Facem toate eforturile ca procesul educațional să fie afectat cât mai puțin. Cred că miza revenirii în sălile de clasă trebuie să ne fie clară tuturor”, a mai afirmat ea.
De asemenea, Ligia Deca a afirmat că profesorii școlii la care învață fiul ei ”au ales să nu intre în această mișcare de protest”.
”În cazul meu, la unitatea de învățământ unde fiul meu își desfășoară activitatea educațională, nu am această problemă. Cadrele didactice au ales să nu intre în această mișcare de protest”, a mai menționat ea.
Premierul Nicolae Ciucă, apel la personalul din educație să revină la catedră
Premierul Nicolae Ciucă face apel, printr-o postare pe contul de Facebook al Guvernului României, la cadrele didactice și la întregul personal din educație să revină la catedră, menționând că lucrează la nivelul Guvernului și a ministerelor la o nouă lege a salarizării.
”Guvernul pe care îl conduc înțelege importanța Educației pentru întreaga societate. Dincolo de modificările și reformele în plan legislativ, asigurăm resersele necesare și avem determinarea să găsim soluții la toate problemele acumulate de-a lungul timpului. Rămânem deschiși dialogului pentru ca împreună cu reprezentanții sindicatelor să găsim soluțiile care să reflecte importanța pe care o acordăm, și de o parte și de cealaltă, elevilor, personalului din învățământ și calității actului educational.
Fac apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație să revină la catedră mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră!La nivelul Guvernului și ministerelor lucrăm la noua lege a salarizării, pentru care am stabilit un calendar strâns de elaborare și promovare în Parlament, dar și la celelalte proiecte de acte normative pe care le-am asumat.
Am mărit cu șase miliarde de lei bugetul Educației în acest an și avem 3,6 miliarde euro alocați din PNRR pentru școli și universități, pentru finanțarea modernizării sistemului educațional.Consultările pe care le avem cu sindicatele din educație arată, încă o dată, asumarea responsabilităţii la nivelul Guvernului și al Coaliției de Guvernare că putem găsi soluţii prin dialog și deschidere,” se arată în postare.
De asemenea, acesta a salutat aprobarea noilor legi ale educației de către Parlamentul României.
”Salut aprobarea noilor legi ale educației de către Parlamentul României, ce includ soluții de creștere a accesului la educație fiecărui copil și susțin performanțele celor meritorii.Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev. Măsurile aflate deja în implementare pentru prevenirea abandonului școlar vor fi completate de altele noi precum „O carte pentru fiecare”, dar și de soluții pentru combaterea analfabetismului funcțional, asigurarea siguranței în unitățile de învățământ și combaterea violenței în școli, o mai bună pregătire a cadrelor didactice.”
Profesorii vor protesta și marți
Greva profesorilor va continua și marți, 22 mai, a confirmat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, pentru Euronews România.
Pe durata participării la grevă, contractul individual de muncă al cadrelor didactice se suspendă, potrivit Legii 367/2022.
”Articolul 160(1) Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate.(2) În orice moment al grevei oricare parte poate solicita participarea unui reprezentant al inspectoratului teritorial de muncă pentru constatarea eventualelor contravenții”, prevede actul normativ.
Știrea inițială:
De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment şi în învăţământul superior.
Este cea de-a treia grevă de mare amploare din învăţământul românesc, dn ultimii 30 de ani, celelalte desfăşurându-se pe parcursul a 5 săptămâni şi 3 săptămâni, potrivit sindicatelor din educaţie.
Guvernul a negociat cu sindicatele din Educație inclusiv în weekend, pentru a încerca să oprească protestul cadrelor didactice. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, a declarat la finalul negocierilor de la Palatul Victoria că profesorii vor fi în grevă până când sindicaliştii vor primi din partea Guvernului o soluţie credibilă.
Reacția Sindicatelor: ”Nu suntem asistați social”
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au respins ieri, 21 mai 2023, așa-zisa ofertă a Guvernului României.
NU avem nevoie de ajutoare sociale!
NU suntem asistați social!
AVEM nevoie de salarii decente!
NU am decis să facem grevă peste noapte!
NU facem jocuri politice!
ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE!
ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dăvadă de unitate.
Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!
Atenție, însă, la manipulările și dezinformările de pe rețelele sociale și cele care apar în spaţiul public pe anumite site-uri! Facem apel atât la jurnalişti, cât şi la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicatele teritoriale sau la federaţiile reprezentative din învăţământ!
De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest. Din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei, am avut următoarele acțiuni de protest:
· 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
· 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
· 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
· 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
· 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei;
· 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
· 21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;
· 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
· 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
· 10 mai 2023 – am organizat un marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
· 17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.
Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă.”, este mesajul transmis de sindicate.
Se lucrează la actele care să permită salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislaţie
Ministerul Educaţiei anunţă, luni, că se lucrează la actele normative care să permită salarizarea personalului nedidactic așa cu grilele din legislaţie, care ar însemna o creştere de 9%.
De asemenea, se vor acorda stimulente pentru profesorii debutanţi şi pentru cei din zone defavorizate.
”În urma discuției din data de 21 mai 2023, desfășurată la Palatul Victoria, la care au participat Premierul României - dl. Nicolae-Ionel Ciucă, Președintele Camerei Deputaților - dl. Marcel Ciolacu, reprezentanți ai Executivului și liderii federațiilor sindicale reprezentative din învățământ, facem următoarele precizări:
Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:
-salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
-acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
-acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.
Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României.
Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare.”
Nicolae Ciucă: Toți membrii din coaliție caută soluții
Nicolae Ciucă, premier: "N-am făcut nimic altceva decât să căutăm soluții. Sunt convins că vom găsi soluții împreună. Înțelegem nevoia de a face în așa fel încât cetățenii României să aibă încredere într-un sistem de educație, pe care îl considerăm una dintre cele două priorități ale programului de guvernare.
Am înțeles de la dumneavoastră că sunt probleme care trebuie rezolvate pe verticala sistemului de educație în ceea ce privește o serie de aspecte care au dus la aceste distorsionări. Este absolut greu de explicat copiilor, care au emoția examenelor, cum întărim această emoție pe o situație care poate să degenereze într-o grevă generală.
Din acest buget trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm ce trebuie asigurat pentru buna funcționare a întregii țări. Am asumat că prioritatea e educația. Ea rămâne în topul asumărilor noastre la nivelul coaliției. Am făcut în așa fel încât legile educației au fost cele mai dezbătute până acum.
Educația este prioritatea noastră numărul unul, alături de sănătate.
E vorba de viitorul copiilor, de liniștea părinților. Nu putem să lăsăm copii azi în prag de examen, înainte de finalul anului de învățământ, suspendați pentru că nu avem soluții pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicați.
Pe bază de comunicare sunt sigur că vom identifica soluțiile."
Simion Hăncescu (FSLI): ”Greva nu este a noastră, este a oamenilor”
Greva generală din învăţământ va avea loc luni, 22 mai, a anunţat, duminică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, precizând că "greva este a oamenilor".
"Aşa cum am mai spus-o, greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor. Ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu grevă mai departe. Noi avem şedinţe cu liderii, comunicăm mâine oamenilor, oamenii ne dau feedback-ul, ei ne spun: nu acceptăm, mergem mai departe", a precizat Hăncescu, înaintea consultărilor de la Palatul Victoria, întrebat dacă sindicaliştii vor renunţa la declanşarea grevei generale în cazul în care se va ajunge la un consens, potrivit Agerpres.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, a transmis că greva generala anunţată pentru luni nu este o grevă "pe persoană fizică", ci una a salariaţilor din învăţământ.
"Nu este una pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii lor de sindicat. Este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau o vor continua", a declarat Marius Nistor.
Întrebat de jurnalişti dacă mai este timp să se renunţe la această formă de protest, leaderul sindical a răspuns că totul depinde de guvernanţi, dar nu crede că se va întâmpla până mâine.
"Depinde de guvernanţi, dar mă îndoiesc că până mâine se poate întâmpla aşa ceva. Gândiţi-vă că discutăm de peste 350.000 de salariaţi şi de peste 7.000 de unităţi şcolare la nivel naţional. (...) Gândiţi-vă în egală măsură că şi profesorii, şi cei din învăţământ sunt părinţi şi ei au copii care ar trebui să participe la examenele naţionale şi poate ar fi bine să-i ascultaţi şi pe elevii care sunt solidari cu noi, care ştiu ce înseamnă această grevă, dar ştiu următorul lucru: că trebuie să te baţi pentru drepturile tale şi dacă vor să aibă un viitor în viaţă, este clar că şi profesorii care sunt la catedră în faţa lor trebuie să fie suficient de motivaţi", a adăugat Nistor.
În opinia sa, alegerea acestui moment pentru declanşarea grevei generale în învăţământ nu reprezintă un şantaj, aşa cum a transmis o parte dintre politicieni, şantajul fiind din partea guvernanţilor.
"Ştiau despre această acţiune de protest din luna decembrie. Ştiau că suntem hotărâţi să intrăm în acţiune. Ce au aşteptat până acum? Au avut un marş de protest de peste 14.000 de oameni veniţi din întreaga ţară. Niciunul nu a catadicsit să discute ceva cu reprezentanţii lor şi acum au tupeul să arunce în spinarea salariaţilor din învăţământ, faptul că se va declanşa această grevă? Nu. Responsabilitatea le revine în totalitate. Iar pe de alta parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica părinţii şi elevii împotriva cadrelor didactice este o politică care nu poate fi acceptată sub nicio formă. Prin genul acesta de practici, de fapt a adus învăţământul în situaţia în care se află în momentul de faţă. Şi nu e vorba numai de salarii, este vorba de statutul social al personalului din învăţământ, este vorba de modul în care şcoala este respectată ca instituţie şi bineînţeles cum sunt respectaţi cei care lucrează în şcoli", a subliniat preşedintele Federaţiei sindicale "Spiru Haret".
Sindicaliştii consideră că în cazul în care se va ajunge la un consens după negocierile cu autorităţile, greva se va încheia doar atunci când oamenii vor decide acest lucru.
"Încă o dată: oferta ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu luăm noi decizia astăzi", a punctat Hăncescu. La rândul său, Nistor a răspuns că decizia va fi luată "cu mult mai repede decât au hotărât ei să rezolve problema pensiilor speciale".
Guvernul cere încă o discuție, cu o zi înainte de grevă
Cu o zi înainte de greva generală a profesorilor, Guvernul mai încearcă o dată să oprească protestele de ampoare, anunțate de sindicate.
Premierul Nicolae Ciucă i-a chemat duminică la negocieri pe liderii sindicali din educație.
De partea cealaltă, sindicaliștii au anunțat că merg la discuții, dar că declanșarea grevei generale nu poate fi oprită.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație: "Nu are cum să oprească greva generală dintr-un motiv foarte clar. Nu vorbim de o grevă declanșată de liderii de sindicat. Singurii în măsură să schimbe forma de protest sau să renunțe la această formă de protest sunt doar colegii noștri și asta doar pe baza unei oferte care să fie suficient de credibilă pentru ei. Noi vorbim aici de zeci de mii de oameni. La nivelul Ministerului Educatiei am negociat o grilă, am agreat, am trimis-o la Ministerul Muncii. De acolo nu a mai venit niciun răspuns."
Situația din învățământ a amânat și negocierile pentru rotativa guvernamentală. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cel care ar trebui să conducă viitorul cabinet, a propus îngheţarea negocierilor până se rezolvă greva profesorilor şi problema pensiilor speciale.
Sindicatele din învățământ au anunțat că luni va avea loc o grevă generală, la care ar urma să participe 100.000 de cadre didactice.
Simion Hăncescu (FSLI): ”La greva generală nu se renunță. Nu se poate întâmpla niciun miracol peste week-end”
Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat, vineri, în direct la Euronews România, că nu a primit nicio invitație oficială din partea lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, pentru a participa la negocieri. În schimb, sindicalistul a reiterat că greva generală a profesorilor va începe luni, la ora 8, întrucât ”s-a prăbușit puterea de cumpărare” din cauza inflației și ”promisiuni nu mai merg”.
”Nu am avut timp să mă uit pe Facebook. Oficial nu am primit nimic, dar dacă au deschidere către negociere, îl așteptăm cu drag. Nimeni nu își dorește grevă...
Aveau timp să o facă. De cinci luni de zile i-am pistonat să discutăm și acum și-au dat seama că treaba e groasă”, a afirmat liderul FSLI.
Hăncescu a evidențiat că ”problema este destul de serioasă”, iar dascălii se așteaptă la discuții serioase.
”Ce se poate spune decât că intrăm în grevă generală. Problema este destul de serioasă. Să fie niște discuții serioase care să se concretizeze cu ceva clar pentru oameni. Promisiuni nu mai merg.
Nu promisiuni, act normativ! Știu ce au de făcut. A preluat corect președintele (informațiile). Vedeți că inflația a fost foarte mare și s-a prăbușit puterea de cumpărare a profesorilor”, a precizat sindicalistul.
Sindicalist: ”Cerem o ordonanță de urgență pentru că e la îndemână”
”La greva generală nu se renunță, să fim foarte bine înțeleși. E hotărâtă de oameni și am spus clar: nu ne jucăm cu promisiuni.
Greva generală se va demara! Luni la orele 8 în școlile din România. Nu se poate întâmpla niciun miracol peste week-end”, a mai spus reprezentantul FSLI.
Simion Hăncescu a afirmat că sindicaliștii sunt dispuși să se întâlnească cu liderii coaliției de guvernare.
”Să ne întâlnim și să pună pe hârtie lucruri concrete. Tot ceea ce ni se prezintă trebuie adus în fața oamenilor. Oamenii decid dacă încetează greva, nu noi!
Cerem o ordonanță de urgență pentru că e la îndemână. Pot, de exemplu, să spună că în legea 153 introducem grila convenită cu premierul în decembrie 2022”, a mai precizat el.
Recomandări pentru părinții elevilor pe durata grevei
”Școlile nu se închid. În școală se poate intra. Noi am recomandat și părinții pot verifica. Sunt școli unde procentul este de peste 90%, chiar 100%. Conform legii, greva înseamnă încetarea lucrului, nici măcar obligativitatea de a-i supraveghea pe elevi.
Dacă sunt școli unde sunt 5-10% dintre profesori care nu au semnat pentru grevă și vor să facă ore, pot să-i supravegheze. Dar predare, învățare, notare nu se întâmplă luni”, a mai explicat sindicalistul.
Întrebat de unde pot afla părinții elevilor dacă este grevă în școală sau nu, liderul FSLI a recomandat să ia legătura cu școlile deoarece ”există oameni care le pot da aceste informații”.
Ciolacu vrea să oprească greva profesorilor: ”Sper că liderii sindicali înțeleg că această grevă produce haos”
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, vineri, că este dispus să discute cu liderii sindicali din învățământ în așa fel încât să fie evitată greva profesorilor. Președintele Camerei Deputaților susține că ”există cu siguranță soluții”.
”Sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui weekend, cu liderii de sindicat din învățământ și să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală. Am vorbit și cu premierul Ciucă și am garanția că are o disponiblitate similară la dialog.
Sper că liderii sindicali înțeleg că această grevă produce haos nu numai în activitatea școlii, ci și în viețile a milioane de familii. Credința mea sinceră este că putem fi toți capabili să punem pe primul plan responsabilitatea și luciditatea.
Există cu siguranță soluții la care putem ajunge cu calm și rațiune, în timp ce copiii își văd liniștiți de școală. Cred că asta așteaptă românii și de la liderii politici, și de la cei sindicali”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Nicolae Ciucă: ”Educația e o prioritate pentru Guvern”
”Am avut un dialog foarte bun și voi susține că educația e o prioritate pentru actuala coaliție. În urma discuțiilor am prezentat posibilitățile bugatere și ne-am angajat să închidem o anexă de salarizare și ne-am asumat că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare împreună cu sindicatele vom înscrie textul convenit din care să rezulte foarte clar că educația e prioritate națională, inclusiv pe componenta de salarizare.
Este o abordare cât se poate de sinceră și de onestă atât față de toți cei care lucrează în învățământ, de profesori, de personalul nedidactic și este o abrdare onestă față de noi exprimând foarte clar în momentul de față care este pe de o parte posibilitatea financiară acum când vorbim, care e abordarea pentru intrarea în vigoare a legilor educației și a noii legi a salarizării așa cum a fost ea asumată prin PNRR.
Am convenit și am înțeles ca e nevoie ca liderii de sindicat să meargă și să prezinte conținutul discuțiilor de astăzi, iar luni să avem o nouă întâlnire în același format și să reușim să concretizăm ceea ce am discutat.”, a declarat Nicolae Ciucă.
Grevă generală în educație, de luni
Liderul sindical Simion Hăncescu a anunțaț că negocierile cu Guvernul au eșuat și că de luni, 22 mai, va fi declanșată greva generală în Educație.
”Promisiunile sunt subțiri. În programul de guvernare vor fi lucruri legate de grila de salarizare (...)
Oamenii așteaptă altceva și este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voința oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret.
Am cerut azi să se rezolve problema inflației, să se vină cu un act normativ care să acopere rate inflației. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuție cu premierul luni, dar până atunci mesajul nostru este clar.
Grevă generală din 22 mai, orele 8”, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.
Peste 100.000 de cadre didactice, în grevă generală de luni
”Conform legii, greva e făcută de membrii sindicatului, nu avem treabă cu ceilalți.
Din 145.000 de membri ai FSLI, sunt 105.000 care intră în grevă”, a mai spus Hăncescu.
Surse politice au precizat pentru Euronews România că Guvernul urmează să se mai întâlnească încă o dată, luni, cu reprezentanții sindicatelor.
”Acum nu putem crește salariile cu rata inflației. Vom stabili un calendar al legii salarizării pe care o închidem colectarea datelor în iunie, iulie și august (...)”, au mai precizat surse guvernamentale pentru Euronews România.
Discuții între sindicate și Ministerul Educației
Prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă în învăţământ va avea loc joi, anunţă ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi preşedinţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.
"Între Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar există o relaţie de parteneriat, bazată pe principiile dialogului social. Avem încredere că, prin toate opţiunile disponibile în ceea ce priveşte dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluţii, atât pentru personalul din învăţământ, cât şi pentru elevii şi părinţii din România", precizează cei trei, într-un comunicat de presă comun.
Potrivit sursei citate, miercuri a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
În contextul grevei de avertisment, Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar au precizat că "creşterile salariale şi alte drepturi de natură salarială solicitate de federaţiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă; prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educaţiei".
"În ceea ce priveşte salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educaţiei a înaintat către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Adresa este semnată şi asumată de reprezentanţii tuturor federaţiilor sindicale în domeniul învăţământului, inclusiv învăţământul superior. Ministerul Educaţiei susţine principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu. Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educaţiei a emis ordinul de ministru privind constituirea comisiei de negociere a acestuia", se arată în comunicatul citat.
În cursul zilei de miercuri, prim-ministrul Nicolae Ciucă se va întâlni, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, pe fondul acţiunilor de protest derulate de aceştia.
Ministrul Educației: ”Nu cred că trebuie pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar”
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ministerul susține ”o salarizare decentă și motivantă pentru cadrele didactice”, însă consideră că ”dialogul este soluția în această chestiune.”
”Nu cred că trebuie pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar. Ne vom lupta pentru o salarizare decentă și pentru ca anul școlar să se desfășoare în condiții optime și să se finalizeze așa cum e structura prevăzută”, a adăugat ministrul.
În ceea ce privește eventuala majorare a salariilor cadrelor didactice, ministrul a spus că este ”o decizie pe care Coaliția de guvernare trebuie să o ia, după un dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale. Înțeleg că au fost deja discuții vizavi de posiible întâlniri în zilele următoare, noi suntem la dispoziția Guvernului pentru a oferi toate detaliile care țin de finanțare, impact, bugetar.”
Săptămâna trecută, peste 14 mii de profesori ai ieșit în stradă în cea mai mare astfel de demonstrație din ultimul deceniu.
”PM al României nu a considerat necesar să discute cu reprezentanții noștri de la nivel național nici după marșul de protest de săptămâna trecută, la care au participat aproximativ 15.000 de sindicaliști. Hotărârea adoptată la nivel național cu un procent de 71,29% este pentru intrarea în grevă generală începând cu data de 22.05.2023.
Potrivit dispozițiilor legale, înainte de declanșarea grevei generale este obligatorie o grevă de avertisment. Aceasta a fost stabilită pentru data de 17.05.2023, între orele 11.00-13.00.”, au anunțat reprezentanții FSLI.
Anunțul sindicatelor vine cu aproximativ o lună înainte de susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, precum și cu o lună înaintea încheierii anului școlar pentru restul elevilor.
De altfel, liderii de sindicat au avertizat că susținerea examenelor naționale ar putea fi afectată de greva generală. ”Există riscul să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu esta a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. A lor este vina dacă se va întâmplă să nu se dea examenele naționale sau să se decaleze.”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
”Fiind grevă, este clar că tot procesul didactic se întrerupe. Examenele, dacă vor fi în acea perioadă în care noi facem grevă, nu se vor ține.”, a spus și Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale Alma Mater
Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor intra miercuri în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 - 13:00, timp în care cursurile nu vor avea loc, au anunţat marţi preşedinţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţiei Naţională Sindicală ”Alma Mater”, potrivit Agerpres.
Decizia a fost adoptată în urma rezultatelor unui referendum privind declanşarea grevei generale în învăţământ, efectuat în interiorul acestor organizaţii sindicale, precum şi implicaţiile acestei acţiuni pentru procesul educaţional.
Știrea inițială:
„În data de 17 mai 2023 se desfășoară greva de avertisment în instituțiile și unitățile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, în intervalul orar 11:00-13:00”, potrivit Edupedu.ro.
De asemenea, sindicaliștii din domeniul Învățământului amenință că vor declanșa greva generală pe 22 mai ”în instituțiile și unitățile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din învățământ”.
În aprilie, profesorii și angajații din sistemul de învățământ au primit de la sindicatele la care sunt afiliați un document privind declanșarea grevei generale în data de 22 mai.
Revendicările cadrelor didactice
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.