Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun românii simpli despre votul moldovenilor de a adera la Uniunea Europeană

Republica Moldova pare să fie cu un pas mai aproape de Occident. Maia Sandu a ajuns în turul doi al prezidențialelor, iar referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană a trecut la limită.

Am întrebat mai mulți români ce cred cu privire la felul în care au votat moldovenii de peste Prut, dar și ce părere au despre neregulile semnalate la alegeri de duminica trecută. Iată răspunsurile lor.

Ce cred românii despre votul moldovenilor pentru aderarea la UE

Cetățean român: „Sunt frații noștri, le vrem și noi binele, sigur că am fi de acord. Dar durează cam mult ca să-i discearnă, să se conformeze cu niște cerințe ale Bruxelles-ului, dar depinde cât o să dureze. Ca să scape de cizma rusească care-i tot amenință și le bagă strâmbe și colo și colo și cu Transnistria."

Cetățean român: „Mi se pare o decizie bună, în sensul că ar avea mai multe avantaje. În același timp, frica tuturor românilor care planifică să meargă în vacanță în Moldova cred că ar fi că vine inflația și pe la ei, pentru că ar trebui să se conformeze la standardele europene."

Cetățean român: „Ar fi, sigur, un parcurs bun pentru ei, dar situația e complicată acolo. Este și Transnistria, unde sunt majoritatea ruși și vor fi probleme în timp. E dorința lor, dar ea este complicată la ora actuală, pentru că se aseamănă cu situația Ucrainei."

Cetățean român: „Din câte îmi amintesc, datele arătau că sunt pentru nu? Și sunt bine primiți!”

Întrebați dacă Rusia s-a implicat în alegerile din Moldova, românii au avut răspunsuri diverse.

Cetățean român: „Nu cred că Rusia s-a implicat direct. Probabil au fost fake news care să bage tensiune. Probabil, în anumite cazuri, da, pentru că am văzut că au fost tăiate mai multe buletine de vot și mai multe procese verbale."

Cetățean român: „Nu am absolut deloc încredere în politica de confidențialitate sau de neimplicare a Rusiei. Cred că, pe de-o parte, a fost o influență, mai ales că este o populație foarte mare rusofilă în Moldova."

Cetățean român: „Eu nu cred, eu chiar nu cred, pentru că sunt destui în Moldova rusofili, nu cred că mai trebuia Putin să facă ceva, sunt ei de-ai lor care s-au născut cu limba rusă și vor să moară tot cu limba rusă."

Cetățean român: „Șor, ăla care făcuse un partid și l-au expulzat frații basarabeni finanța cu bani să bage strâmbe la alegeri."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE