Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără exit poll la alegerile din Moldova din 20 octombrie. CEC a anunțat primele rezultate parțiale pentru alegerile prezidențiale și referendum

La alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE din Republica Moldova nu va exista exit poll, adică sondaje realizate la ieșirea de la urne.

20/10/2024 , 22:29

Rezultate parțiale date de Comisia Electorală Centrală

Alegeri prezidențiale:

Procesate - 21% buletine

  • Maia Sandu - 33,84%
  • Alexandr Stoianoglo - 31,15%
  • Renato Usatii - 15.02%

Referendum:

Procesate - 29%

  • DA - 43,5%
  • NU - 56,5%

Sursa: cec.md

Rodica Sîrbu, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, a declarat pentru agenția de presă IPN că nu a existat nicio solitare pentru a desfășura exit-poll până pe 13 octombrie, ultima zi în care s-a putut face acest lucru.

Pe de altă parte, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, solicitările pentru exit-poll pot fi depuse până pe 27 octombrie.

Ultima dată, în Republica Moldova, un exit-poll a fost organizat la turul II al alegerilor prezidențiale din anul 2020. Atunci, asociația obștească „Spero” și compania „Intellect Group” SRL a efectuat acest exercițiu la o sută de secții de votare din țară, precizează IPN.

La ce oră vor fi anunțate primele rezultate parțiale pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Moldova

Secțiile de votare pentru scrutinul din 20 octombrie din Republica Moldova se vor închide la ora 21:00. În străinătate, secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21.00, ora locală din fiecare stat.

CEC (Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova) pune la dispoziție platforma pv.cec.md pentru informații în timp real despre prezența la vot și rezultatele preliminare la finalul zilei alegerilor. După închiderea secțiilor de votare și perfectarea proceselor verbale, vor putea fi vizualizate și rezultatele preliminare.

Neoficial, la ora 21 ar urma să existe informații legate de prezența și rezultatele parțiale ale votului, potrivit surselor Euronews România. Iar la ora 22:00, potrivit acelorași surse, ar urma să existe informații legate de rezultatele parțiale ale votului din peste 50% din secții.

Oficial, după închiderea urnelor, primul briefing de presă cu informații legate de alegerile și referendumul din Republica Moldova va fi la ora 22:00. Apoi, luni, 21 octombrie, la ora 10:00, CEC va susține un briefing, în cadrul căruia vor fi prezentate rezultatele preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului pr-UE din Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE