Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CareerTok: De ce tinerii apelează la TikTok pentru sfaturi de carieră

Euronews Business analizează de ce din ce în ce mai mulți tineri din GenZ, care se bazează pe platforma de social media TikTok pentru sfaturi de carieră și care sunt cele mai populare subiecte pe CareerTok.

Odată cu creșterea exponențială a platformelor de social media precum TikTok, X (cunoscut anterior sub numele de Twitter), Instagram și YouTube, GenZers apelează din ce în ce mai mult la acestea pentru sfaturi de carieră.

Printre acestea, TikTok a apărut ca o platformă populară pentru sfaturi de carieră, dând naștere nișei #CareerTok.

Conform unui studiu EduBirdie 2023, 70% dintre GenZerii intervievați au apelat la TikTok pentru sfaturi de carieră, iar 19% au dezvăluit că aceasta a fost principala lor sursă de sfaturi de carieră.

Hashtaguri precum #Careers, #careertips, #jobsearchtips și #careersadvice au fost unele dintre cele mai populare, altele precum #worklife, #dreamjob, #Jobinterview și #Internship având, de asemenea, un număr mare de creații.

Un număr semnificativ de GenZers apelează la TikTok deoarece platforma este rapidă și gratuită. Aceasta le permite, sperăm, să aibă acces la sfaturi de specialitate în ceea ce ei consideră a fi o piață a muncii din ce în ce mai competitivă în întreaga lume.

TikTok, cel mai mare factor de influență

Aproximativ 46% dintre membrii GenZers din cadrul sondajului EduBirdie au arătat că TikTok le-a influențat alegerea profesiei, în timp ce 48% au afirmat că le-a ajutat într-un fel cariera.

Acest lucru a determinat, de asemenea, TikTok să capitalizeze această tendință, lansând în august prima sa săptămână TikTok LIVE Careers Week, în parteneriat cu UCAS, Indeed și The Prince's Trust.

Transmisiunile live ale evenimentului au avut peste 369 000 de telespectatori și au avut în principal scopul de a ajuta tinerii să fie mai entuziasmați de oportunitățile de angajare și de viitoarele lor cariere.

Darragh McGinley, șeful social media (EMEA) la platforma globală de angajare Indeed, a declarat într-o notă trimisă prin e-mail: „Toată lumea merită informații de top despre carieră și sfaturi practice pentru a-și atinge obiectivele profesionale”.

Unele dintre cele mai populare subiecte de pe #CareerTok includ, de asemenea, probleme potențial dificile de navigat, cum ar fi cum să negociezi un salariu mai mare, cum să gestionezi conflictele la locul de muncă, să treci la un alt domeniu sau să obții jobul visat.

Cum să negociezi un salariu mai mare

Unul dintre cele mai importante și comune sfaturi pe care GenZers le caută pe #CareerTok este cum să negocieze un salariu mai mare. Mai mulți TikTokeri au propriile păreri cu privire la această întrebare, însă un sfat larg împărtășit este că managerii nu îți pot citi gândurile. Ca atare, angajații sunt adesea încurajați să abordeze ei înșiși subiectul măririlor lor de salariu cu cei cu putere de decizie.

Cum să îți găsești jobul visurilor tale

Hashtagul #dreamjob are aproximativ 428 800 de creații pe TikTok, descrierea unui job de vis variind semnificativ între creatori.

Cu toate acestea, unele atribute ale unui loc de muncă de vis pentru GenZers par a fi un loc de muncă cu flexibilitate și o muncă semnificativă, care îi face fericiți și le oferă, de asemenea, un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată și o bună siguranță financiară.

Cum să treceți la un alt domeniu

Având în vedere că mai multe generații Z devin din ce în ce mai dezamăgite de ideea de universitate sau de domeniul în care au ales să studieze și să lucreze, există o tendință în creștere de a trece la un alt domeniu.

Deși, uneori, această schimbare are loc pentru a câștiga mai mulți bani, de multe ori, pare să fie determinată de dorința de flexibilitate sporită. O muncă mai semnificativă și mai interesantă este, de asemenea, un factor-cheie pentru acest salt, la fel ca oportunitatea de a învăța și de a dezvolta noi competențe și perspective mai bune de creștere.

Cât de fiabil este #CareerTok?

Deși #CareerTok a cunoscut o creștere a popularității în ultimii câțiva ani, au existat, de asemenea, preocupări constante cu privire la cât de fiabile sunt sfaturile oferite de creatori. Acest lucru se datorează în principal dificultății de a verifica dacă un creator este într-adevăr calificat pentru a oferi sfaturi de carieră.

Conform sondajului EduBirdie, doar 42% dintre GenZers verifică ceea ce află prin TikTok cu alte surse, în timp ce 47% dintre GenZers judecă expertiza unei persoane pe baza numărului de followeri pe care îi are.

În unele cazuri, sfaturile obținute pe #CareerTok pot pune un angajat în dificultate, în timp ce, în alte cazuri, este posibil ca acestea să nu fie atât de nuanțate pe cât este necesar pentru anumite scenarii. 55% dintre respondenții sondajului GenZ EduBirdie au recunoscut că au avut probleme din cauza dezinformării de pe TikTok.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE