Continuă problemele pentru TikTok. După ce în SUA s-a votat interdicția acestei rețele de socializare, Italia i-a aplicat o amendă uriașă, de 11 milioane de dolari. Motivul este acela că nu a controlat răspândirea conținutului care afectează siguranța minorilor și a altor persoane vulnerabile.
Italia a amendat TikTok cu 11 milioane de dolari
Autoritatea care reglementează concurența în Italia a fost cea care a aplicat amenda companiei chineze care deține TikTok, ByteDance. Unul dintre argumente este că adolescenții au tendința de a copia comportamentele de grup, iar TikTok nu a făcut nimic în acest sens, conform CNN.
Autoritatea italiană care se ocupă de acest caz a anunțat, în urmă cu exact un an, că investighează modul în care TikTok moderează conținutul. Concluzia a fost că nu au fost luate măsuri adecvate pentru a evita răspândirea conținutului dăunător și că "algoritmii TikTok fac ca un astfel de conținut să poată fi repropus în mod sistematic utilizatorilor".
Italienii au dat și exemple și s-au referit la unul dintre trendurile numite "cicatrice franceză", ceea ce a determinat mulți utilizatori tineri să-și ciupească obrajii și să și-i învinețească.
"Așa-zisul conținut 'cicatrice franceză' a avut, în medie, doar 100 de căutări zilnice în Italia, înainte de anunțul AGCM de anul trecut, iar în urmă cu mult timp, am limitat vizibilitatea acestui conținut la persoane sub 18 ani", a spus un purtător de cuvânt al TikTok.
TikTok are probleme mari în aceste momente și în SUA, acolo unde proiectul care ar putea duce la interzicerea acestei rețele de socializare pe teritoriul Statelor Unite a trecut de Camera Reprezentanților, cu 352 de voturi pentru și 65 împotrivă. Astfel, singura soluție pentru TikTok ar fi să vândă compania-mamă ByteDance către o companie americană în maximum șase luni.
Americanii bănuiesc că guvernul comunist al Chinei ar putea obliga compania ByteDance să-i furnizeze date despre utilizatori, ceea ce este văzut de SUA drept o amenințare la securitatea națională.
- În SUA există în jur de 170 de milioane de utilizatori ai platformei TikTok.
În Uniunea Europeană, comisia pentru protecția datelor cu caracter privat a anunțat, anul trecut, că TikTok va trebui să plătească o amendă-record, de 368 de milioane de euro, din cauza faptului că nu a acționat în așa fel încât copiii să fie protejați. Iar aspectul cel mai intrigant este că profilurile nou create ale copiilor au fost setate ca publice, în mod implicit. Iar asta înseamnă că oricine le poate vedea.
TikTok este investigată la nivelul Uniunii Europene în legătură cu modul de verificare a vârstei copiilor, pe care îl consideră că nu este "rezonabil, proporțional și eficient".
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, susține că această potențială interdicție în SUA este "un act de agresiune".