Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu. Rețelele de socializare și platformele video realizează o „supraveghere extinsă” a utilizatorilor

Rețelele de socializare și platformele de distribuire a clipurilor video colectează un volum uriaș de date ale utilizatorilor prin intermediul site-urilor și aplicațiilor, informații pe care le transmit unor entități terțe, arată un raport realizat de Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC), referitor la nouă companii din domeniul tehnologiei, relatează The Guardian.

Autorii studiului FTC făcut public joi au analizat practicile de colectare a datelor ale Facebook, WhatsApp, YouTube, Discord, Reddit, Amazon, Snapchat, TikTok și Twitter/X în perioada ianuarie 2019 - decembrie 2020. Cele mai multe dintre companii au avut ca model de afacere urmărirea modului în care oamenii au folosit platformele, colectarea datelor personale ale utilizatorilor și folosirea acestora pentru a determina ce conținut și reclame apar în feed-urile (cronologiile) acestora.

Raportul FTC evidențiază amploarea practicilor de urmărire ale acestor companii și atrage atenția companiilor de tehnologie asupra „supravegherii vaste a utilizatorilor”. Agenția recomandă Congresului SUA să adopte reglementări la nivel federal privind confidențialitatea pe baza documentelor pe care le-a întocmit. În special, agenția le cere congresmenilor să recunoască faptul că modelele de afaceri ale acestor companii nu încurajează protejarea eficientă a datelor utilizatorilor.

„Recunoașterea acestui element fundamental este importantă atât pentru autoritățile de aplicare a legii, cât și decidenți, deoarece orice demers de a limita sau de a reglementa modul în care aceste companii colectează numeroase date personale ale oamenilor va intra în conflict cu principalele lor stimulente comerciale.

Pentru a elabora norme sau măsuri eficiente de limitare a acestei colectări de date, factorii de decizie vor trebui să se asigure că încălcarea legii nu este mai profitabilă decât respectarea acesteia.”, a declarat președintele FTC, Lina Khan, potrivit sursei citate.

De asemenea, reprezentanții FTC solicită companiilor analizate în raport să investească pentru a limita „stocarea și partajarea datelor, a restricționa publicitatea țintită și a consolida protejarea adolescenților”.

Utilizatorii rețelelor de socializare controlează prea puțin cum le sunt folosite datele personale

Autorii raportul evidențiază, în mod special, faptul că utilizatorii au puțin control asupra modului în care platformele de socializare le folosesc și partajează datele personale. Majoritatea companiilor au colectat sau au dedus informații demografice despre utilizatori, cum ar fi vârsta, sexul și limba. Unele dintre ele au strâns date despre venitul gospodăriei, educație și statutul parental și marital. Chiar și atunci când acest tip de informații personale nu era colectat în mod explicit, unele companii puteau analiza comportamentul utilizatorilor pe platformă pentru a deduce detalii din viața lor personală fără știrea acestora.

De exemplu, unele firmele au inclus în categoriile de interese ale utilizatorilor „bebeluș, copii și maternitate”, care ar dezvălui statutul parental, sau „proaspăt căsătoriți” și „sprijin pentru divorț”, care ar dezvălui statutul marital. Aceste date au fost ulterior folosite de unele societăți pentru a adapta conținutul pe care îl vedeau utilizatorii pentru a creștere modul în care oamenii interacționează cu platformele respectivelor companii. În unele cazuri, aceste informații demografice au fost distribuite unor entități terțe pentru a le ajuta să livreze reclame relevante.

FTC atrage atenția că, indiferent de produsul, renunțarea la colectarea de date nu s-a dovedit a fi ușoară. Aproape toate companiile au declarat că transmit informații personale către sisteme automate, cel mai adesea pentru a furniza conținut și reclame. Pe de altă parte, aproape niciuna dintre acestea nu a oferit „o capacitate de a controla direct sau de a renunța la utilizarea datelor lor de către toate algoritmii, analiza datelor sau AI”, arată raport.

Mai multe firme spun că este imposibil să întocmească măcar o listă completă a persoanelor cu care împărtășesc datele dumneavoastră. Atunci când companiile au fost rugate să enumere agenții de publicitate, brokerii de date sau alte entități cu care au partajat datele consumatorilor, niciuna dintre aceste nouă firme nu a furnizat FTC un inventar complet.

Chiar dacă există dovezi potrivit cărora copiii și adolescenții folosesc multe dintre aceste platforme, FTC a atras atenția că multe dintre companiile IT au raportat că platformele lor nu sunt adresate copiilor, motiv pentru care nu au nevoie de practici diferite de partajare a datelor pentru copiii sub 13 ani.

Conform raportului, niciuna dintre firma nu a declarat că are practici de partajare a datelor care vizează informațiile colectate despre și de la copiii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani prin intermediul site-urilor și aplicațiilor lor în mod diferit de datele adulților, chiar dacă datele despre minori sunt mai sensibile.

Cum se apără firmele care dețin platformele de socializare

Unele dintre companii au contestat concluziile la care au ajuns autorii raportului. Reprezentanții Discord a precizat că raportul elaborat de FTC reprezintă un pas important, însă a pus „modele foarte diferite în aceeași oală”.

„Modelul de afaceri al Discord este foarte diferit - suntem o platformă de comunicații în timp real cu controale puternice privind confidențialitatea utilizatorilor și fără feed-uri (...). La momentul studiului, Discord nu desfășura un serviciu oficial de publicitate digitală”, a declarat Kate Sheerin, șefa politicii publice a Discord în SUA și Canada.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Google a afirmat că gigantul IT are cele mai stricte politici de confidențialitate din industrie.

„Nu vindem niciodată informațiile personale ale oamenilor și nu folosim informații sensibile pentru a fi în folosul (celor care plasează, n.red) reclame. Interzicem personalizarea anunțurilor pentru utilizatorii sub 18 ani și nu personalizăm anunțuri pentru cei care urmăresc „conținut pentru copii” pe YouTube”, a declarat José Castañeda, purtător de cuvânt al Google.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE