Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunțat miercuri că a fost publicat în consultare regulamentul programului social de creștere a natalității. Astfel, cuplurile sau femeile singure cu vârsta între 20 și 45 de ani care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist pot obține un ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei.
Ministrul Familiei a precizat ce pași trebuie urmați pentru a putea beneficia de ajutorul în valoare de 15.000 de lei pentru cuplurile sau femeile singure.
„Cuplurile sau femeile singure cu vârsta între 20 și 45 de ani pot afla care sunt pașii pe care trebuie să-i facă pentru a obține ajutorul financiar de 15.000 de lei. Până la sfârșitul lunii, suntem pregătiți să primim deja dosarele!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.
Cine poate beneficia de ajutorul financiar pentru tratamentele de fertilizare in vitro și ce trebuie să conțină dosarul
„Se pot înscrie în acest program social doar cuplurile și femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România și care vor desfășura procedurile pentru obținerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țara noastră.
Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist”, a mai precizat Gabriela Firea.
Documentele necesare pentru dosar:
- o cerere tip;
- copii ale actelor de identitate;
- o declarație pe proprie răspundere;
- documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV;
- adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate;
- un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Solicitanții vor depune online dosarul complet, când vom anunța că primim dosarele, la adresa cresterenatalitate@mfamilie.gov.ro
De asemenea, persoanele care nu pot trimite online documente, dosarele pot fi depuse fizic la sediul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Ajutorul de 15.000 de lei, acordat pe principiul „primul venit - primul servit”
„Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe, sub forma unui voucher electronic - card, în valoare de 5.000 de lei și a unui voucher pe hârtie, în valoare de 10.000 de lei.
Cardul poate fi folosit pentru achiziția tratamentului indicat de specialistul în infertilitate, din farmaciile înscrise în program, iar voucherul va fi folosit doar pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate, în cazul femeilor care au avut un rezultat pozitiv în prima etapă”, a explicat Gabriela Firea.
De asemenea, ministrul Familiei a precizat că sprijinul financiar va fi acordat pe principiul „primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor.
„Până la finalul anului, avem fonduri pentru 2.500 de ajutoare, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri”, a mai spus Firea.
Ministrul Familiei a subliniat că programul a fost conceput pentru a ajuta mai mulți tineri să devină părinți, pentru a crește natalitatea în România.
2021, anul în care s-au născut cei mai puțini copii în România
Problema demografică s-a agravat în România. În primele opt lui din 2022, numărul nou-născuților e în scădere față de aceeași perioadă din 2021. Datele Institutului Național de Statistică relevă că, în țara noastră se nasc din ce în mai puțini copii.
În 2021 s-au născut cei mai puțini copii din 1930 încoace, mai exact 180.000, arată statisticile. În schimb, în perioada ianuarie - august 2022 au venit pe lume puțin peste 112.000 de copii.