Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

REMEMBER. Brașov, 15 noiembrie 1987: prefața căderii comunismului în România

Se împlinesc 35 de ani de la ziua în care oamenii din Brașov s-au ridicat să lupte pentru apărarea drepturilor individuale împotriva conducerii comuniste, pe 15 noiembrie 1987.

Revolta anticomunistă de la Brașov a fost comemorată în şedinţa comună solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Potrivit Legii 215/2021, evocarea revoltei de la Braşov din 1987 a devenit obligatorie la nivelul autorităţilor publice fundamentale ale statului român în fiecare an, pe 15 noiembrie.

Protestul muncitorilor de la Braşov a fost „prefaţa căderii dictaturii comuniste” în România şi, chiar dacă acesta a fost reprimat, nu a fost în zadar, a declarat luni, 14 noiembrie, deputatul UDMR Szabo Odon.

De la ce a pornit protestul

Pe 14 noiembrie 1987, muncitorii de la uzina Steagul Roşu din Braşov primesc salariile reduse, fără să le fie oferite explicaţii în acest sens de către reprezentanţii conducerii, relatează Agerpres.

O parte dintre muncitori refuză să înceapă activitatea. Acestora li se alătură şi ceilalţi muncitori sosiţi la lucru în dimineaţa zilei de 15 noiembrie.

Se adună în faţa Palatului Administrativ şi scandează împotriva conducerii întreprinderii, după care pornesc în marş spre sediul prefecturii, fiind susţinuţi şi de alţi braşoveni.

Încep arestările

Traseul include sediul Comitetului Judeţean de Partid, unde nu reuşesc să obţină niciun rezultat în urma discuţiilor cu primarul. Protestul strânsese deja mii de braşoveni. Aceştia scandau împotriva conducerii de partid şi de stat.

Autorităţile trimit trupele de intervenţie ale Securităţii care ocupă poziţii de luptă. În faţa baricadei acestora mulţimea se dispersează şi, în zilele următoare, încep arestările.

Între șase luni și trei ani de închisoare

În perioada 16-25 noiembrie 1987 peste 190 de persoane au fost arestate şi cercetate la Braşov şi la Bucureşti. În data de 30 noiembrie 1987, în urma încheierii cercetării, 61 de persoane au fost trimise în judecată, pentru ca la 3 decembrie să fie condamnaţi la pedepse cuprinse între șase luni şi trei ani de închisoare, care erau realizate prin muncă corecţională.

În solidaritate cu aceştia, un grup de studenţi de la Facultatea de Mecanică din Braşov au scris mesaje împotriva conducerii comuniste în sălile universităţii şi au fost exmatriculaţi.

Trei studenți au fost arestați

Pe 22 decembrie 1987, trei studenţi de la Facultatea de Silvicultură din Braşov care au protestat faţă de sentinţele date şi împotriva arestării muncitorilor de la Steagul Roşu au fost arestaţi, anchetaţi, ulterior exmatriculaţi şi angajaţi ca muncitori necalificaţi. În dosarul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, judecătorii de la Judecătoria şi de la Tribunalul Judeţean Braşov au cerut ministrului justiţiei un recurs extraordinar.

Revolta de la Braşov din 15 noiembrie 1987 rămâne în memoria colectivă un moment important privind lupta poporului împotriva regimului comunist, anunţând sfârşitul unei perioade în istoria României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE