O parte din Penitenciarul Pitești riscă să fie demolată, la cererea unui proprietar. Vrea să facă în locul aripii de clădire pe care o deține un bloc. Fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești a trimis o scrisoare deschisă către Ministerul Culturii prin care încearcă să salveze clădirea.
Memorialul Pitești are mai mulți proprietari
Memorialul Pitești are mai mulți proprietari. Doi dintre ei au păstrat destinația imobilului și au transformat-o în memorial. Un altul este de neclintit în decizia lui. Vrea să facă o afacere imobiliară. Cum este posibil așa ceva? Penitenciarul, un loc al ororilor comuniste și o mărturie asupra crimelor pe care le făcea regimul împotriva dizidenților, a fost transformat în anii '70 în sediul unui trust de construcții, apoi, în 1991, la privatizare, ansamblul penitenciarului a dobândit mai mulți proprietari. Atunci, aceștia și-au revendicat câte o parte din proprietate, astfel încât s-a ajuns la situația în care o parte a ansamblului este protejată de unii proprietari și transformată în muzeu, iar o altă parte ar putea fi demolată. Mai exact, Celularul, locul unde se aflau celulele folosite pentru detenția de conștiință, în perioada „Experimentului Pitești”.
În Penitenciarul Pitești, între 1949 și 1951, peste 600 de studenți au fost torturați pentru a-și denunța activitățile anticomuniste, au fost forțați să se dezică de familiile și de prietenii lor și să renunțe la valorile morale. Comuniștii numeau astfel de practici barbare „reeducare”.
Maria Axinte este fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești. Ea încearcă de un și jumătate să salveze, de la o eventuală demolare, una dintre aripile ansamblului penitenciarului.
În România există doar două astfel de memoriale, deschise în fostele închisori comuniste
În România există doar două astfel de memoriale, deschise în fostele închisori comuniste, un motiv în plus pentru a clasa ca monument istoric întregul complex de clădiri, martore ale istoriei recente a României.
Maria Axinte, fondatoare Memorialul Închisoarea Pitești: „Momentan, unul dintre proprietari este Memorialul Fundația Închisoarea Pitești, unde este și muzeul despre care vorbim, și partea noastră este clasată, categoria A, monument istoric, iar celelalte părți de clădire încă nu sunt clasate ca monument istoric, deci nu sunt protejate, deci oricine le poate dărâma, modifica absolut cum vrea, ceea ce s-a și întâmplat. Au fost multe modificări la multe corpuri, numai că unul dintre proprietari vrea chiar să dărâme și să construiască în locul Celularului, adică clădirea unde au fost cele mai multe celule, un bloc de locuințe.”
Cosmin Budeancă, istoric, Fundația Culturală Memoria: „Din păcate, în ultimii 32 de ani, statul român nu a făcut foarte mult pentru aceste foste penitenciare, care, într-un program educațional coerent, cum noi, care ne ocupăm de așa ceva, ne-am fi dorit să fie, și-ar fi găsit foarte bine locul. În momentul de față, exceptând Penitenciarul de la Râmnicu Sărat și cel de la Jilava, care se păstrează într-o oarecare măsură, păstrează atmosfera anilor' 50-'60, celelalte fie au fost modernizate, Aiud, Târgșor, fie în unele cazuri au fost sau urmează a fi dărâmate.”
Poziția Ministerului Culturii
Euronews România a contactat instituțiile responsabile cu întocmirea dosarului pentru posibila clasare în Lista Monumentelor Istorice a proprietății, parte din ansamblul Penitenciarului Pitești.
„Pentru propunerea de demolare a oricărei clădiri care se află în interiorul acestui perimetru (zona de protecție din proximitatea unui ansamblu deja clasat în Lista Monumentelor Istorice – n.red.), chiar dacă acesta nu este monument istoric, trebuie obținut și Avizul Ministerului Culturii. Dosarul va fi înaintat DJC Argeș spre analiză în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice și apoi Ministerului Culturii, pentru avizarea în cadrul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. În urma acestei analize, conform procedurii, propunerea de neclasare/clasare va fi supusă aprobării ministrului Culturii”, a transmis, într-un comunicat, Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului.
Cosmin Budeancă, istoric, Fundația Culturală Memoria: „Temerea noastră este că acest lucru se poate întâmpla și la Pitești, fosta închisoare, întâi să fie demolată și apoi să vină instituțiile abilitate ale statului și să constate că într-adevăr s-a demolat și că n-ar fi trebuit să se întâmple lucrul ăsta, însă ar fi tardive astfel de regrete.”
Cristian Cocea, director executiv Direcția Județeană de Cultură Argeș: „S-au făcut primii pași, s-a făcut notificarea către proprietar, în aceste condiții pericolul unei intervenții demolatoare nu mai există. Împreună cu cei de la INP se configurează dosarul de clasare. În momentul în care se va hotărî clasarea, așteptăm ordinul de ministru de clasare și imobilul va fi introdus pe Lista Monumentelor Istorice, beneficiind de toată protecția pe care Legea 422/2001 o oferă monumentelor istorice.”
Închisoarea de la Pitești, unul dintre cele mai violente spații de încarcerare, conduse de regimul comunist
Închisoarea de la Pitești a fost unul dintre cele mai violente spații de încarcerare, conduse de regimul comunist, în anii '40-'50. Experimentele la care deținuții erau supuși au fost dintre cele mai barbare. Prin practicile de tortură folosite, comuniștii urmăreau să îi facă pe deținuți să cedeze psihic și să devină astfel supuși total, dedicați regimului.
Până la momentul difuzării acestui material, reprezentanții firmei care a solicitat demolarea nu au putut fi contactați.