La Memorialul Închisoarea Pitești s-a deschis marți primul muzeu al comunismului dedicat copiilor. Este un muzeu unic în lume, spun organizatorii, un muzeu în care istoria comunismului este prezentată pe înțelesul micilor vizitatori.
Muzeul este situat într-o aripă a Memorialului Închisoarea Pitești și poate fi vizitat gratuit de către copii, care pot veni însoțiți de familie.
”Pe 23 august 2022, între orele 10:00-19:00, marcăm Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului prin deschiderea unui muzeu nou, dedicat copiilor și tinerilor. Muzeul Comunismului pentru Copii este singurul muzeu de acest fel din lume, un muzeu în care istoria comunismului este prezentată pe înțelesul celor mai tineri vizitatori. Muzeul este situat într-o aripă a Memorialului Închisoarea Pitești, din Str. Negru Vodă, nr. 30, Pitești. Intrarea este gratuită, iar copiii pot veni însoțiți de familie”, informează organizatorii.
Creativă, gândită pentru a fi accesibilă copiilor, întreaga expoziție le prezintă celor mici istoria recentă a țării, într-o manieră inedită, menită să le stârnească curiozitatea.
De ce un muzeu pentru copii?
Organizatorii spun că au gândit un muzeu dedicat copiilor, pentru că Memorialul Închisoarea Pitești prezintă istoria violentă a comunismului și nu se preta vizitelor pentru cei mici.
Pe tot parcusul zilei de 23 august, vizitatorii sunt așteptați să exploreze primele două camere din cele șase planificate ale muzeului și să participe la atelierele programate și la dezbateri. În cadrul muzeului va fi disponibil și volumul Jurnalul meu de istoria comunismului în România, un caiet de lucru cu informații, jocuri și desene pe care cei mici îl pot completa și lua acasă, mai spune sursa citată.
”Muzeul Comunismului pentru Copii este un proiect complex dedicat copiilor și adolescenților, ce are ca scop informarea acestora cu privire la regimul comunist într-o formă interactivă și creativă prin care să descopere ei înșiși realitățile regimului, participând, în același timp, la crearea muzeului. Muzeul este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești. Copiii sub 12 ani nu pot vizita Memorialul din cauza subiectului extrem de violent, astfel că am dorit să facem subiectul accesibil și celor mai mici, gândind un proiect centrat pe nevoile și ideile copiilor”, mai precizează organizatorii.
Muzeul are chiar și o pagină de Facebook, prin care își propune să îi țină la curent pe cei mici cu activitățile pe care le desfășoară.
”Sper să aflu cât mai multe detalii importante despre închisorile comuniste și cum s-au comportat oamenii, pentru că eu consider că a fost o perioadă importantă în care România a trebuit să își înalțe forțele împotriva celor răi care încercau să îi închidă și să le schimbe personalitatea”, spune Ariana, o tânără vizitatoare a muzeului.
Ce pot vedea copiii la muzeu
Temele din muzeu și din materialele conexe sunt în concordanță cu programa școlară, informează organizatorii. Cei mici vor afla informații despre dictatura comunistă, prin intermediul unei secțiuni introductive care prezintă propaganda. Apoi vor descoperi cum se realizau naționalizarea și colectivizarea. Detenția și rezistența disidenților, dar și viața cotidiană din comunism sunt teme pe care copiii le pot explora în cadrul muzeului.
Expoziția din muzeu este completată și articulată de o serie de elemente precum:
• Atelierele educaționale care au scopul de a încuraja implicarea copiilor în procesul de creare a expoziției și discursului muzeal, dar și de a ajuta copiii să înțeleagă mai bine temele din muzeu prin abordarea unor subiecte specifice, de a-i ajuta în gestionarea emoțiilor provocate de parcurgerea expoziției, dar și de a-i asista în înțelegerea unor subiecte dificile sau încărcate de violență.
• Manualul digital de Istoria Comunismului (Istoria comunismului pentru copii și tineri) cuprinde toate temele din muzeu și va servi ca material suport atât în înțelegerea discursului din muzeu, prin completări de informație, biografii, imagini, ilustrații, dar și în cadrul cursurilor școlare. Manualul va fi disponibil în format digital pentru accesarea de la distanță, atât copiii, cât și părinții și profesorii putând lucra pe baza acestuia.
• Caietul de lucru are forma unui jurnal personalizat (Jurnalul meu de istoria comunismului în România, Editura Manuscris) pentru a motiva copiii să se exprime creativ prin desene și texte pe care le pot adăuga în anumite pagini, dar și să se raporteze critic la informații prin interviuri, exerciții practice sau cercetări întreprinse chiar de ei și notate în caiet. Caietul de lucru va fi disponibil în format tipărit în cadrul muzeului și va fi folosit ca material suport în cadrul atelierelor.
•Tururile ghidate completează activitățile din proiect și au rolul de a facilita parcurgerea temelor pentru copii, de a încuraja dialogul între membrii grupului, dar și de a obține feedback în timp real și direct de la copii.