În prezent, libertatea este un lucru firesc. Să mergi oricunde și orcând nu-ți poate interzice nimeni. Într-un trecut nu atât de îndepărtat, acum 34 de ani, erau lucruri de neconceput.
O expoziție care ilustrează evenimentele din timpul revoluției și sacrificiile pe care le-au făcut românii în acele vremuri a fost deschisă de la Institutul Cultural Român la Londra.
Vizitatorii pot vedea și fotografii din prima linie a războiului din Ucraina, dar și imagini cu refugiații ucraineni din România.
"Libertate" este expoziția care marchează 34 de ani de la Revoluția Română din 1989 și lupta pentru libertate din Ucraina.
”Sunt fotografii profunde, care arată prețul libertății. De asemenea, suntem recunoscători și foarte încântați să avem ca parte a acestei expoziții trei steaguri, care au fost folosite de revoluționarii din 1989, iar unul dintre el este încă pătat de sânge.”, a declarat Aura Woodward, Director ICR Londra.
Cei interesați pot vede ala galerie fotografii istorice
Vizitatorii pot vedea fotografiile istorice surprinse de trei fotografi români, printre care se numără și Vadim Ghirda, fotoreporter Associated Press, deținător al Premiului Pulitzer pentru fotografiile sale de război.
”Poate părea ceva care este dat, faptul că acum ne putem deplasa, putem vorbi liber, putem călători. Acum 34 de ani, era de neconceput. Pentru ca noi să fim azi aici, foarte mulți tineri și-au pierdut viața sau li s-a schimbat în rău pentru totdeauna existența. Este important să comemorăm memoria lor.”, a susținut Vadim Ghirda, fotoreporter.
Revoluția din 1989 a fost imortalizată în fotografiile făcute de Constantin Duma, cu o experință de peste 50 de ani, supranumit fotograful revoluției anti-comuniste de la Timișoara.
”Eu am câteva secvențe din istoria Timișoarei, care în 1989 a luptat și a câștigat libertatea. M-aș bucura ca secvențele aduse de prietenii mei, Vadim și Andreea să fie un exercițiu de bun augur pentru victoria poporului ucrainean.”, a adăugat Constantin Duma, fotoreporter.
Expoziția "Libertate" va rămâne deschisă la Institutul Cultural Român de la Londra până la jumătatea lunii ianuarie.