Consiliul Județean Constanța a pierdut 2,5 milioane de euro finanțare din fonduri europene, după ce firma care urma să extindă bazinul de la Delfinariu nu a respectat termenul de execuție. Contractul a fost reziliat la începutul anului, însă bazinul, care trebuia finalizat anul trecut, este departe de a fi gata, iar asta înseamnă disconfort pentru cei șase delfini care se înghesuie în bazinul actual.
Proiectul, anunțat în urmă cu patru ani
”Delfinariul din Constanța va fi extins și, în paralel, va fi construit un nou acvariu, care îl va înlocui pe cel vechi, investițiile în cele două proiecte fiind estimate la aproape 20 de milioane de euro”, anunțau bucuroși acum patru ani reprezentanții Delfinariului pe pagina de Facebook a instituției.
Lucrările prevedeau un bazin nou de antrenament de aproximativ 800 de metri pătrați cu o capacitate de peste 4 milioane de metri cubi de apă, loc în care delfinii ar fi putut să se joace și să se relaxeze în afara orelor de reprezentanții.
Realitatea, însă, nu seamănă deloc cu ceea ce visau autoritățile. În locul bazinului zace un șantier părăsit unde a fost săpată doar o groapă imensă care s-a umplut cu apă.
Trebuia finalizat în 2021
Directorul Delfinariului recunoaște că situația este extrem de gravă.
Iulian Călin, directorul Complexului muzeal de Științe ale Naturii Constanța: ”Data de finalizare era 2021, dar s-a prelungit cu un an din considerente de suprize apărute în momentul excavării, însă nu s-a mai făcut nimic. A stagnat proiectul și din ce informații am eu, Consiliul Județean a hotărât să fie mai ferm cu acest partener și să rezilieze contractul.”
Rezilierea contractului a însemnat pierderea banilor europeni. 2,5 din totalul de 5,6 milioane de euro cât ar fi costat întregul proiect, erau contractați de Ministerul Turismului, dar cum termenul de finalizare nu a fost respectat, fondurile au fost pierdute. Reprezentanții Consiliului Județean dau vina pe firma care a câștigat proiectul.
Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța: ”Doi ani de zile s-au cramponat de diverse pretexte care nu aveau nicio relevanță în ducerea la îndeplinire a proiectului. Aceste companii ar trebui puse pe un black list, să li se ridice dreptul de a mai participa la licitații. Sigur că sunt anumite costrângeri, dar nu sunt suficiente și atunci și noi ar trebui să fim mai riguroși în selecționarea acestor companii.”
Banii pierduți, acoperiți din fonduri proprii
Procedura va fi așadar reluată, iar Consiliul Județean trebuie acum să acopere din fonduri proprii banii pierduți. În tot acest timp, cei care suferă cel mai mult sunt delfinii: șase delfini, din care patru aduși vara trecută de la un delfinariu din Ucraina.
Bazinul nou construit ar fi fost de patru ori mai mare decât cel existent și legat de cel actual printr-un tunel, iar după reprezentațiile cu publicul, delfinii s-ar fi retras acolo pentru relaxare și joacă. Până când lucrările vor fi gata cei șase delfini se înghesuie în bazinul vechi, care este acum la limită pentru nevoile lor.
Euronews România a încercat să contacteze firma care a câștigat proiectul pentru extinderea Delfinariului din Constața, pentru a afla ce s-a întâmplat, însă numărul de telefon nu mai există.
Au răspuns, în schimb, reprezentanții firmei subcontractoare.
Jurnalist Euronews: ”Care a fost problema, de ce nu s-a terminat la timp? Ați întâmpinat probleme sau ce s-a întâmplat?”
Reprezentant firmă subcontractoare: ”Nu pot să vă dau eu detalii, trebuie să contactați antreprenorul general, noi suntem subcontractori. Nu putem să facem declarații despre acest subiect.”
Cazul nu este singular
Tot din cauza nerespectării termenului de execuție, Consiliul Județean a fost nevoit să mai rezilieze un contract pentru reabilitarea clădirii muzeului de Arheologie din inima centrul istoric din Constanța.
Probleme cu firmele câștigătoare a proiectelor finanțate din bani europeni întâmpină și Primăria Constanța. Sunt în joc 45 de milioane de euro, bani acordați de Uniunea Europeană pentru reabilitarea infrastructurii marilor bulevarde din oraș. Deocamdată, susțin edilii, sunt întârzieri doar pe anumite etape, însă, realitatea din teren arată că pe unele șantiere nu muncește nimeni, iar termenul de finalizare a proiectelor expiră la sfârșitul anului.
Felicia Ovanesian, city manager Primăria Municipiului Constanța: ”Noi trebuie să ne încadrăm într-un termen limită a cărui depășire ar putea genera pierdea fondurilor, adică un imens prejudiciu pentru municipiul Constanța.”
Autoritățile recunosc că, de cele mai multe ori, firmele care câștigă proiectele pe bani europeni nu iși fac temele înainte de începerea lucrărilor și astfel găsesc pe parcurs tot felul de piedici. În plus, lipsa forței de muncă duce la întârzieri în termenul de execuție iar asta înseamnă, în multe cazuri, bani aruncați pe fereastră care, dacă ar fi fost exploatați cu folos, ar fi schimbat la față multe dintre orașele României care par încremenite în timp din cauza lipsei investițiilor.