Damien Hirst, unul dintre artiștii consacrați ai momentului, își provoacă audiența să se gândească la ideea de viață și moarte prin intermediul unor opere pe cât de deranjante, pe atât de intrigante.
Arta este subiectivă, personală, transmite atât cât fiecare dintre noi poate și își dorește să înțeleagă. Iar acum artă nu mai este un simplu tablou pe perete, ci orice ne face să simțim ceva: fericire, melancolie, iubire, furie, dezgust, tristețe.
Arta macrabă i-a adus recunoaștere internațională
Tocmai aceste elemente i-au adus lui Damien Hirst recunoaștere internațională. A speculat caracterul subiectiv al artei și a făcut lucruri la care nici nu te gândești. Tema abordată cel mai des de el este moartea, iar cele mai cunoscute lucrări ale sale includ animale conservate în formol.
„Imposibilitatea fizică a morții în mintea cuiva”, lucrare din 1991, este un rechin de patru metri cu gura deschisă, conservat în formol și expus într-o cutie de sticlă. Damien a căutat un rechin destul de mare ca să te poată devora dintr-o înghițitură. În 2004, lucrarea a fost vândută pentru 8 milioane de dolari.
În 2007, The New York Times a încercat să explice publicului arta lui Damien: „în conformitate cu titlul piesei, rechinul inspiră viață și moarte în același timp, întruchipate într-un fel pe care nu ai cum să-l înțelegi până ce nu-l vezi suspendat și tăcut în acvariu”.
Cu toate că aceasta este cea mai cunoscută lucrare a sa, cariera lui Damien a început de fapt cu... un miel, de asemenea conservat în formol. Opera - „Away from the Flock” - este evaluată de celebra casă de licitatii Christie la nu mai puțin de 4 milioane de dolari și este expusă din când în când la diverse expoziții de artă.
Hirst a vorbit o dată despre frumusețea tragică a acestui miel.
Vara acesta s-a pus pe ars lucrări
În cadrul unui nou proiect, numit „The Currency”, care include 10.000 de NFT-uri, fiecare corespunzând unei lucrări fizice, cumpărătorii au opțiunea de a păstra fie NFT-ul, fie lucrarea palpabilă, iar dacă aleg varianta digitală, artistul va arde pictura. Într-o postare pe Instagram, el a explicat că „o mulțime de oameni cred că ard milioane de dolari de artă, dar nu e așa, eu finalizez transformarea acestor opere de artă fizice în NFT- uri prin ardere”.
Deși este cel mai bogat artist din Marea Britanie, cu peste 380 de miliarde de dolari, s-a gândit și la noua generație și a lansat un concurs pe Instagram, iar premiul - o lucrare de-a sa. Participanții trebuiau doar să îi scrie o descriere la postare. A câștigat tânărul care a scris: “A durat ani de zile să pictezi. Cât îți va lua să îți scrii singur descrierile la postări?!”
Mai trebuie spus că artistul are și opere macabre, precum un cap de vacă mâncat de insecte, închis într-un borcan, lucrări pe care preferăm să nu le prezentăm, din motive lesne de înțeles.
Episodul HYPE a fost filmat la Art Safari