ARTE
Maria Tănase – viața unui model al cântecului popular – de la idila cu sculptorul Constantin Brâncuși, până la urmărirea din partea serviciilor de informații
Odată cu dobândirea celebrității în lumea artistică, Maria Tănase a fost una dintre cele mai urmărite persoane publice din acele vremuri, mereu ținta serviciilor de informații, interzisă de legionari, apoi urmărită de comuniști.
Ce se află în muzeul secret al CIA, închis publicului și cu acces limitat
Colecția Agenției Centrale de Informații a SUA este închisă publicului și accesul este în general limitat la angajații și oaspeții agenției, ceea ce face din acest muzeu unul dintre cele mai exclusiviste și secrete din lume.
Expoziție cu cinci secole de istorie. Gravura lui Țepeș, pe același perete cu desenul lui Dracula
O gravură a lui Vlad Țepeș din anul 1491 și un Dracula desenat de Andy Warhol cinci secole mai târziu. Ambele sunt expuse pe același perete, într-o expoziție care arată ce înseamnă să fii colecționar pasionat.
Festivalul de Film de la Veneția: Documentarul „All the beauty and the bloodshed” a câștigat Leul de Aur
Un film documentar cu un subiect sensibil - criza opiaceelor - a câștigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția. Cea mai bună actriță a fost desemnată Cate Blanchett, iar premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Colin Farrell.
Festivalul de Film de la Veneția | Artizanul din spatele măștilor
Francesca Cecamore lucrează zilnic în atelierul ei din apropierea Pieței San Marco, din Veneția. Măștile nu sunt unele obișnuite. Ci sunt lucrate după o tradiție moștenită din familie. Diferența dintre o mască de serie și una lucrată cu meșteșug este vizibilă chiar și pentru un simplu turist.
Festivalul de Film de la Veneția | Film românesc nominalizat la categoria Orizzonti
La Veneția se desfășoară celebrul festival de film care se va încheia la sfârșitul acestei săptămâni. La una dintre categoriile competiției este nominalizată și o peliculă românească. Pe insula unde se desfășoară evenimentul, se află Alida Mocanu, jurnalist Euronews România.
FOTO | Cinema plutitor în Sibiu. Sute de oameni au urmărit, din bărci, filme proiectate pe lac
Sute de oameni au avut parte de o experiență unică în acest weekend: plutind în bărci, sub clar de lună, au văzut filme proiectate pe un ecran imens, amplasat între mori de vânt, în mijlocul Dumbrăvii Sibiului.
Festivalul de film de la Veneţia. Volodimir Zelenski a vorbit în deschiderea evenimentului
Cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia s-a deschis miercuri seară cu Catherine Deneuve ca invitată de onoare şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în calitate de invitat surpriză, informează AFP, potrivit Agerpres.
Artă din pungă cu pungi. Campanie de reciclare a 1.000.000 de pungi, în București
La Rezidența 9 din București este un covor din pungi de plastic, lucrarea artistei vizuale Lumi Mihai. L-a lucrat în cadrul unui atelier împreună cu participanți la un proiect inimos, venit din dorința de a-i responsabiliza pe oameni cu privire la grija față de planet - Proiectul „Punga cu pungi”.
Concert inedit în craterul de la Racoș
Premieră inedită la Racoș, unde filarmonica din Brașov a susținut un concert extraordinar, în craterul vulcanului stins. Spectatorii care s-au încumetat să coboare 400 de metri în craterul vulcanului au fost așteptați de localnici cu ateliere de meșteșuguri și preparate tradiționale.
Palatul Elisabeta, deschis pentru public în weekendul 13-14 august. Ce pot vedea vizitatorii
În acest weekend, Palatul Elisabeta este deschis pentru public, iar vizitatorii pot admira, printre altele, atât încăperile reședinței familiei regale, dar și un automobil special, primit de Regele Mihai în anul 1936.
Filmul independent câștigă noi premii. Andy Lupu și Ovidiu Georgescu, premiați la Londra
Doi regizori români au fost premiați la London Director Awards. Este vorba despre Ovidiu Georgescu și Andy Lupu, care ne vorbesc despre ce înseamnă experiența filmului independent și cum poveștile spuse de ei pot marca o schimbare a gustului criticilor din lumea occidentată.
Tehnologia și arta, interconectate la Art Safari
La Art Safari, la Palatul Dacia-România, artele, știința și tehnologia au fost interconectate. Motiv pentru care vizitatorii nu s-au mirat dacă, în apropierea lucrărilor lui Dali, au descoperit un velociped din anul 1900. Sau un costum spațial. Sau macheta navetei spațiale Columbia.
VIDEO | Istoria recentă a României, așa cum este văzută de tineri
„Pentru mine tu ești Ceaușescu” este numele unui documentar despre istoria recentă a României. Evenimentele din perioada comunismului sunt prezentate prin vocea unor tineri născuți după anul 1989. Filmul, regizat de Sebastian Mihăilescu, este și un portret al noii generații.
„Istorie vie” la Timișoara, la Festivalul Medieval al Castelului Huniade. Vizitatorii au luat parte la jocuri medievale
De-a lungul celei de-a patra ediții a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, artiștii participanți au încercat să recreeze adevărul istoric prin haine, instrumente sau momente de acum 500 de ani