La Muzeul Național de Istorie a României a fost inaugurată o expoziție dedicată colaborării dintre armata franceză și cea română, de-a lungul istoriei. Prima misiune militară franceză a ajuns în Principatele Române în urmă cu 160 de ani. A doua misiune, condusă de către celebrul general Berthelot, a sosit pe pământ românesc în toamna anului 1916. Misiunea militară a ajutat atunci la reorganizarea Armatei Române, iar misiunea sanitară franceză s-a ocupat de organizarea spitalelor de campanie din timpul Primului Război Mondial.
Numeroase obiecte prezentate publicului
Evenimentul celebrează și semnarea pe 11 noiembrie 1918 a Armistițiului de la Compiegne, cel care a pus capăt Primului Război Mondial pe Frontul de Vest. Însă miza expoziției este felul în care misiunile militare franceze au fost prezente pe teritoriul românesc în momente importante ale istoriei.
„Sărbătorim 160 de ani de cooperare în domeniul militar și sanitar, de bună înțelegere la nivel politic și strategic. Noi, francezii, trebuie să ne amintim că suntem prezenți în România de peste un secol,” a declarat Laurence Auer, ambasadorul republicii franceze în România.
Prima misiune militară franceză a ajuns în Principatele Unite în anul 1860. Până în 1869, ofițerii francezi erau consilieri tehnici și au participat la organizarea și unificarea Armatei Române, după model francez.
Printre obiectele prezentate publicului, bicornul, epoleţii şi revolverul generalului Henri Berthelot, ordine şi medalii franceze sau trusa de pistoale de duel primită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza de la împăratul Napoleon al III-lea.
„Relaţiile româno-franceze au fost şi vor fi un element esenţial în proiectarea destinului european al României,” a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale.
„Armata Română a fost creată cu ajutorul ofițerilor francezi. Timp de mai bine de câteva zeci de ani, înainte și după 1848, mulți dintre ofițerii din Valahia și din Moldova au fost școliți în Franța,” a declarat Cristina Păiuşan-Nuică, curatorul expoziției.
Generalul francez Henri Mathias Berthelot
„Suntem fructul identității noastre, dar suntem și rodul tuturor interacțiunilor pe care în decursul timpului poporul român la un moment le-a avut,” a declarat Sergiu Nistor, consilier prezidențial.
Curatorii expoziției au acordat o atenție deosebită celebrului general francez Henri Mathias Berthelot.
„În mod surprinzător pentru români, Generalul Berthelot este foarte puțin cunoscut în Franța. Pentru că francezii privesc spre Primul Război Mondial prin prisma tranșeelor din Franța și a bătăliei de la Verdun. Nu cunosc și celelalte conflicte care au fost în Rusia, în România, în Grecia,” a declarat colonel F. Garrigou Grandchamp, ataşat militar al Franţei în România.
„Generalul Berthelot este un mare european, așa cum și Principele Alexandru Ioan Cuza care și-a dorit o țară modernă a fost un om animat de măreția civilizației europene,” a declarat Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul general al MNIR.
Expoziția „Misiunile militare franceze în România” poate fi vizitată până pe data de 4 decembrie.