Bucureștiul este un oraș în care stilurile arhitecturale ne amintesc de cel puțin două epoci istorice diferite: pe de-o parte, de Micul Paris din Epoca Interbelică, iar pe de alta, de perioada comunistă.
Pentru cei care au curiozitatea să descopere Bucureștiul și casele sale mai puțin cunoscute, o simplă plimbare prin cartierele vechi le poate aduce surprize nebănuite, cum ar fi o casă cu elemente specifice faimosului Gaudi.
O stradă din centrul Capitalei și o casă altfel, pentru că arată diferit, de la gardul cu accente turcuoaz, până la ornamentele de pe fațadă: un blazon despre care s-au născocit povești stranii.
Există multe case cu o arhitectură surprinzătoare
Despre una dintre aceste case s-a tot scris în online, pe rețelele de socializare, dar și pe blogguri, nimeni însă nu știe care este cu adevărat povestea acestei case. Însă toți susțin că elementele ei de arhitectură le amintesc de celebrele construcții ale lui Gaudi.
Iulia Stanciu, OAR: „Dacă apare o casă stil Gaudi sau orice altceva, astăzi, în 2022, e un fenomen bizar.”
Bucureștiul este un oraș electric. Art Nouveau-ul conviețuiește bine merci cu clădirile în stil socialist. Casa de pe strada Dimitrie Racoviță este și ea parte din acest tablou pestriț. Are un „je ne sais quoi”, un mister pe care mulți s-au străduit să-l deslușească.
Pentru arhitecți, dar și pentru specialiștii în urbanism, problema nu este dacă o clădire e sau nu frumoasă. Ce contează este cum se înscrie ea în ansamblul architectural al unui oraș.
Iulia Stanciu, OAR: „Nu m-aș referi la această casă. Sunt foarte multe situații în care, din păcate, pentru că sunt în zone centrale, sunt proprietari care cumpără nu atât pentru valoarea casei, chiar dacă sunt zone protejate și monumente, cumpără pentru locul unde sunt poziționate, pentru că sunt centrale și au foarte multe idei de transformare. Or, dacă într-adevăr vrem să ne identificăm cu orașul în care suntem, primul lucru pe care trebuie să-l facă un proprietar al unei astfel de construcții, în primul rând să se gândească foarte bine dacă ceea ce vede este ceea ce-i place, ceea ce i se potrivește.”
În București, sunt multe imobile considerate monument istoric
Așa cum adesea spunem că tonul face muzica, în arhitectură am putea spune că detaliul face stilul unei case. În București, sunt multe imobile considerate monument istoric, care au fost restaurate. Se întâmplă totuși ca restaurarea să nu fie cea mai reușită, așa cum este cazul casei Argetoianu, de pe strada Henri Coandă.
Iulia Stanciu, OAR: „La operațiile de restaurare, întâi se începe prin a lua mulaje după ceea ce există. Se poate întâmpla, în timpul consolidării sau din diverse motive, poate că sunt foarte degradate, să fie nevoie de înlocuire. Și acest martor care rămâne, mulajul după care oricând poți să reproduci, nu s-a făcut, deci pur și simplu au fost date jos și s-a reinventat după aceea. Am chiar o poză foarte amuzantă, dacă putem vorbi de amuzament în direcția asta, în care muncitorii din șantier potrivesc pe fațadă, comparativ, mai multe modele.”
Până una alta, un arhitect e sfânt la casa omului, dacă vrei nu doar să-ți satisfaci capriciile arhitecturale, ci și să păstrezi, cât de cât, armonia unui oraș. În rest, gusturile nu se discută.