GHIDUL ALEGĂTORULUI
Prezidențiale 2025. Diaspora va avea tot trei zile de vot, însă nu va mai putea vota după închiderea urnelor în România
Guvernul aprobă astăzi calendarul alegerilor prezidețiale 2025, care vor fi organizate pe 4 mai - primul tur și 18 mai - al doilea tur. Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, însă în ultima zi, duminică, ei nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România.
Cum arată lista posibililor candidați la alegerile prezidențiale 2025
Potrivit calendarului electoral, până la finalul lunii martie ar trebui să știm ce candidați se vor regăsi pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale. Cum arată lista posibililor candidați la alegerile prezidențiale 2025.
ALEGERI 2025
Câte buletine de vot vom primi duminică, la alegerile parlamentare 2024
Românii cu drept de vot sunt chemați la urne duminică pentru a alege noile liste de senatori și deputați care vor alcătui următorul Parlament al României. Alegătorii vor vota partidele/alianțele politice care propun lista de candidați sau pot vota pentru un candidat independent.
Nicușor Dan: Nu există garanția că renumărarea voturilor este corectă. Avem niște saci cu voturi de care nu știm cu exactitate unde au stat
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, susține că procesul de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale ridică multe semne de întrebare. El crede că decizia CCR este nejustificată.
Cu ce documente poți vota la alegerile parlamentare 2024 dacă ești student în străinătate
La alegerile parlamentare 2024 de duminică, 1 decembrie, pot vota atât alegătorii românii cu domiciliul în România, cât și stabiliți în străinătate. În cazul studenților români care urmează cursurile unei universități din afară, există o serie de documente cu care pot vota.
Cum votează românii din diaspora la alegerile parlamentare 2024. Procedura de vot
La alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 au drept de vot și românii stabiliți în străinătate. Aceștia vor vota pentru parlamentarii care îi vor reprezenta în circumscripția electorală nr. 43, pentru diaspora.
Cum votezi la alegerile parlamentare 2024. Procedura de vot, explicată pas cu pas
Alegerile parlamentare au loc pe 1 decembrie 2024, într-un context extrem de complicat în România, având în vedere decizia CCR de a cere renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024.
UPDATE: CCR amână pentru 2 decembrie validarea sau anularea primului tur al alegerilor prezidențiale
CCR amână pentru ziua de luni, 2 decembrie, ora 17, decizia privind primul tur al alegerilor prezidențiale 2024. Un anunț așteptat, în condițiile în care BEC încă renumără voturile, iar Curtea Constituțională nu poate lua o decizie fără să aibă rezultatele renumărării.
USR atacă la Curtea de Apel decizia BEC de renumărare a voturilor. Cele patru argumente pe care le invocă
USR a depus o contestație la Curtea de Apel București la decizia Biroului Electoral Central de renumărare a voturilor. Partidul invoca patru argumente prin care cere anularea deciziei BEC și suspendarea ei până la soluționarea cauzei.
Cum afli secția de votare pentru alegerile parlamentere din 1 decembrie 2024. Unde votezi dacă nu ești în localitatea de domiciliu
Alegerile parlamentare 2024 au loc pe 1 decembrie, când românii cu drept de vot se vor prezenta la urne pentru a alege componenta noului parlament. În țară sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, arondate în funcție de domiciliul și reședința alegătorului.
Expertă: Campania pe TikTok a lui Călin Georgescu a costat aproximativ 200.000 de euro. Nu este exclusă interferența Rusiei prin metoda „sună un prieten” - China
O expertă de talie mondială, implicată în contracararea celor mai grave atacuri cibernetice, a analizat pentru Euronews România campania electorală dusă de Călin Georgescu pe internet. Chris Kubecka nu exclude interferența Rusiei în alegerile din din țara noastră.
Șeful AEP: Dacă se va relua, primul tur al alegerilor prezidențiale va fi pe 15 decembrie. Turul doi, pe 29 decembrie
Primul tur al alegerilor prezidențiale ar urma să aibă loc pe 15 decembrie în cazul în care va fi reluat, în cazul în care Curtea Constituțională constată că rezultatul votului este „atât de grav viciat încât se schimbă ordinea competitorilor politici”
Voturi mutate de la Ludovic Orban la Călin Georgescu. Dovada: Un proces verbal final indică cel puțin 36 de voturi schimbate
Dovezile de fraudare a votului depuse la CCR de candidatul la președinție Cristian Terheș arată că voturile au fost mutate între candidați. Dar nu de la Ludovic Orban la Elena Lasconi.
USR: „Decizia BEC de a renumăra voturile este un abuz. Va fi contestată la Curtea de Apel”
Decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a renumăra voturile în alegerile prezidenţiale, luată la solicitarea Curţii Constituţionale a României, este "un abuz şi un atac direct la procesul electoral şi democraţia" din România.
Marcel Ciolacu spune că au fost două „lovituri de PR politic” care i-au adus costuri foarte mari în campanie
Premierul Marcel Ciolacu, candidat al PSD în turul I al alegerilor prezidenţiale de duminica trecută, a declarat, joi seara, că buna credinţă este cel mai mare defect al său şi a menţionat că au existat două lovituri de PR politic în campania electorală care au adus costuri foarte mari PSD şi lui.
EXCLUSIV. Ce măsuri propune Ilie Bolojan pentru reformarea PNL: „Avem nevoie de o schimbare profundă a clasei politice”
Într-un interviu pentru Euronews România, Ilie Bolojan, președintele interimar al Partidului Național Liberal (PNL), a detaliat viziunea sa pentru reforma statului și a lumii politice, subliniind că schimbările profunde sunt esențiale pentru a recâștiga încrederea românilor.
STS-ul contrazice una din deciziile CSAT: „Nu am primit informaţii privind derularea unor atacuri cibernetice”
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a declarat joi că nu a primit nicio informație privind atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice utilizate în procesul electoral din 24 noiembrie 2024.
Tratament preferențial al TikTok în cazul unui candidat și atacuri cibernetice. CSAT cere verificări, inclusiv penale, în regim de urgență
CSAT a concluzionat că au existat atacuri cibernetice care au influențat primul tur al alegerilor prezidențiale. Sunt indicate, tototdată, interesul ridicat al Rusiei față de contextul actual și tratamentul preferențial al TikTok pentru un candidat.
Cristian Terheș, după decizia CCR de a renumăra voturile: „Am avut noi alegeri corecte sau nu? Va rămâne să decidă CCR”
Cristian Terheș, candidatul Partidului Național Conservator Român (PNCR) la alegerile prezidențiale, a adus critici dure la adresa procesului electoral și a subliniat necesitatea unei democrații solide, bazate pe informare corectă și respectarea Constituției.
Reacții politice după decizia CCR de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale
Decizia a Curții Constituționale a României (CCR) de a dispune renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale a stârnit un val de reacții din partea liderilor politici, dar și controverse cu privire la impactul asupra procesului democratic.
Explicațiile unui fost procuror: Hotărârea CCR, executorie. „BEC nu are atribuții de a examina sau anula o hotărâre a Curții”
Fostul procuror Liviu Drăgănescu a explicat la Euronews România că BEC nu are atribuții să examineze sau să anuleze hotărârea CCR privind o eventuală renumărarea a voturilor.
DOCUMENT BEC a aprobat decizia privind procedura de renumărare a voturilor din turul întâi. Când va fi anunțat rezultatul
Alegerile prezidențiale sunt contestate la Curtea Constituțională. Doi candidați suveraniști au cerut anularea scrutinului prezidențial și au făcut solicitări la CCR în acest sens.
Selly îi îndeamnă pe tineri să voteze la alegeri: „Un vot informat e modul în care democrația rămâne în viață”
Vloggerul Selly a declarat că alegerile parlamentare și prezidențiale sunt extrem de importante și că este „datoria noastră” față de România „să ne documentăm și să ieșim la vot și să votăm informat”.