Curtea Constituțională a României a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Inițial, pe 29 noiembrie, judecătorii CCR au validat primul tur al alegerilor prezidențiale, după renumărarea voturilor.
Procesul electoral urmează să fie reluat de la zero, iar Guvernul va stabili o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, a mai decis CCR.
Toni Greblă, șeful AEP: Decizia CCR e foarte clară
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Centrale, a declarat că decizia CCR privind anularea primului tur al prezidențialelor este „foarte clară”, iar „întreg procesul electoral pentru alegerea președintelui a fost anulat”.
„Operațiunile electorale în secțiile de votare din străinătate s-au oprit. Aplicația informatică pusă la dispoziția BEC și-a încetat funcționarea. S-a stabilit o procedură de predare a materialelor.
Operațiunile electorale în secțiile de votare nu se vor mai desfășura”, a afirmat șeful AEP.
Cine va asigura interimatul la Cotroceni, până la alegerea noului președinte al României
CCR se va reuni într-o nouă ședință, la ora 17:00, pentru a redacta motivarea a deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale 2024 pe motiv că s-ar fi viciat votul prin fraudă, potrivit informațiilor Euronews România.
Judecătorii CCR, în această ședință informală de cinci ore, au analizat toate documentele transmise și desecretizate de CSAT și au ajuns la concluzia că procesul de vot a fost profund viciat. Anularea alegerilor devine efectivă în momentul publicării, în această seară cel mai probabil, motivarea deciziei Curții.
Procesul electoral se va relua de la zero. Actualul Guvern Ciolacu va trebui să vină și cu noul calendar pentru organizarea alegerilor prezidențiale.
Cel mai probabil, potrivit surselor Euronews România, calendarul va fi fixat pentru primăvara anului viitor. Până atunci, este nevoie și de alte clarificări: cine va fi la Palatul Cotroceni după expirarea mandatului actualului președinte? Mandatul acestuia expiră pe 22 decembrie, iar noii parlamentari își depun jurământul pe 21 decembrie.
S-a analizat în ședința CCR, potrivit surselor Euronews România, și dacă ar trebui prelungit mandatul lui Klau Iohannis, pentru că, potrivit Cosntituției (el poate rămâne președinte până la depunerea mandatului de ătre noul șef de stat) sau dacă se merge pe formula unui interimat asigurat de viitor șef al Senatului. După data de 21 decembrie, când Parlamnentul are prima zi de activitate, se aleg și noile conduceri la Camera Deputaților și la Senat.
Așadar, este posibil scenariul ca președintele Iohannis să nu mai continue mandatul după 22 decembrie și să asigure interimatul viitorul președinte al Senatului.
Scenariu: Alegeri prezidențiale în primăvară
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale 2024 implică și faptul că întregul proces electoral se reia de la zero, după cum a precizat și Curtea Constituțională.
Un scenariu probabil este ca alegerile prezidențiale să fie organizate în primăvară, dacă reluarea întregului proces electoral presupune și reluarea campaniei de strângere de semnături.
Lucian Romașcanu, PSD: „Eu vorbesc în calitatea mea de om politic la PSD, va trebuie să înțelegem exact ceea ce deducem acum, și anume că este vorba de reluarea procesului electoral integral. Dacă se confirmă, se va porni de la strângerea de semnături și mai departe, ceea ce înseamnă undeva la proces electoral de trei luni.
Dacă facem socoteala, ce înseamnă perioada de strângere de semnături, care va trebui în acest moment luată în calcul, după care urmează o lună de pre-campanie, apoi o lună de campanie, după care cele două săptămâni ale votului efectiv. Deja sunt două luni și jumătate-trei.
Dacă se ia de la început cu strângere de semntături, ne ducem înspre martie.
Acest lucru vine cu niște noutăți în ceea ce privește arhitectura statului, pentru că nu știu în ce măsură se poate situație excepțională, nefiind declarată ca atare ca domnul Iohannis să continue până la terminarea acestui proces electoral. Probabul va trebui să existe un președinte nou al Senatului nou constituit care să preia interimar funcție de președinte.”
Anularea alegerilor. Cum poate fi interpretată decizia CCR
Liviu Drăgănescu, fost procuror constituționalist: Noi am avut această discuție, atât săptămâna trecută, cât și astăzi. Am precizat că ni se pare just a se anula întreaga procedură. Nu numai primul tur al alegerilor prezidențiale întrucât din informațiile primite de la CSAT rezultă că au fost intervenții statale și non-statale în procesul electoral din România.
Am făcut referire la dispozițiile constituționale care reglementează votul. Votul trebuie să fie unul liber consimțit.
Aici m-aș lega de dispozițiile articolului 146, litera f din Constituția României și se precizează CCR veghează la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României și confirmă rezultatele sufragiului.
Eu consider că această atribuție a CCR se află în vigoare și trebuie exercitată. Așadar, pe întregul parcurs al procesului electoral.
Ce a anunțat oficial CCR
CCR a invocat, pentru anulare, articolul 146, litera f) din Constiuția României, care spune că CCR „veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului”.
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
În temeiul art. 146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului mt 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României în 2024;
Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând sã stabileascã o nouă datã pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.
Prezenta hotărâre este definitiva și general obligatorie, se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, și se aduce la cunoștință publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se precizează în comunicatul emis de CCR.
Precizăm că în diaspora votul a început deja.
CCR s-a reunit, vineri, în ședință informală, pentru a discuta ultimele sesizări primite pentru anularea alegerilor, în urma desecretizării documentelor din ședința CSAT. Joi, au fost depuse patru sesizări în acest sens, de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.
Au discutat pe baza conținutului documentelor desecretizate de CSAT, care ar demonstra intervenția Rusiei în procesul de desfășurare a campaniei prezidențiale a primului tur, dar și în ziua votului. S-a luat o decizie în unanimitate de anulare, în condițiile în care părea că nu mai există o bază prin care judecătorii CCR să se sesizeze cu privire la ceea ce s-a întâmplat
Iohannis a declasificat documentele din CSAT
Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea informațiilor prezentate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024. Potrivit raportului SRI, un român din Brașov a plătit influencerilor de pe TikTok, care l-au promovat pe Călin Georgescu în jur de un milion de euro. Potrivit SIE, Rusia ar fi încercat în România, o rețetă folosită înainte de începerea invaziei din Ucraina.
Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR) sunt cei doi candidați care se vor regăsi pe buletinul de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale 2024 de duminică.