UPDATE: CCR a anulat alegerile prezidențiale. Procesul electoral se reia de la zero. Acest lucru înseamnă că duminică, 8 decembrie 2024, nu va mai fi organizat turul doi al alegerilor prezidențiale, iar românii nu vor mai merge la vot.
Următorul Guvern al României urmează să stabilească un nou calendar electoral. Potrivit informațiilor Euronews România, cel mai probabil alegerile prezidențiale, primul și al doilea tur, vor fi organizate în primăvara anului viitor.
Știrea inițială (publicată înaintea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale)
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2024 este organizat duminică, 8 decembrie. Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne, pentru a alege următorul președinte al României.
Pe cine votezi pe 8 decembrie 2024. Cine sunt cei doi candidați
Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR) sunt cei doi candidați care au intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale 2024. Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce a obținut cele mai multe voturi atât în România, cât și în străinătate.
Per total, Georgescu a luat în primul tur cu aproape 348.000 de voturi peste Elena Lasconi.
Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale 2024:
- Călin Georgescu (independent): 22,94% (2.120.401 de voturi)
- Elena Lasconi (USR): 19,17% (1.772.500 de voturi)
Unde poți vota, în România și în străinătate
În România, vor fi organizate aproape 19.000 de secții de votare. Li se adaugă cele 950 de secții de votare din străinătate, pentru românii care în ziua votului nu se află pe teritoriul României și vor să-și exercite dreptul la vot.
Pe 8 decembrie, când este organizat al doilea tur al alegerilor prezidențiale, românii vor putea vota:
- la secția de votare la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, în cazul în care se află în localitatea de domiciliu în ziua votului;
- la orice secție de votare dintr-o altă localitate/unitate administativ-teritorială, în cazul în care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului;
- la orice secție de votare organizată în străinătate, dacă în ziua votului nu se află pe teritoriul României.
- dacă alegătorul are mobilitate redusă, va putea vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.
Lista secțiilor de votare din străinătate:
Programul secțiilor de vot pe 8 decembrie 2024
Secțiile de votare din România se vor deschide duminică, 8 decembrie, la ora 7:00 dimineața și se vor închide la ora 21:00. Programul de vot poate fi prelungit, dacă în incinta secției de votare sau în exteriorul sediului sunt oameni la coadă care așteaptă să voteze.
În străinătate, românii vor putea vota timp de trei zile, începând de vineri, 6 decembrie, ora locală 12:00.
Programul de vot al secțiilor de votare din străinătate este următorul:
- Vineri, 6 decembrie 2024, între orele 12-21;
- Sâmbătă, 7 decembrie 2024, între orele 7-21;
- Duminică, 8 decembrie 2024, între orele 7-21.
Programul de vot se poate prelungi, în situații excepționale, până cel târziu la ora 23:59, dacă în secție de votare mai sunt persoane la coadă care așteaptă să voteze.
Cum arată buletinul de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale 2024
După validarea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională a României, Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României a sabilit și machetele buletinelor de vot care vor fi utilizate în secțiile de votare din România și din străinătate.
În urma tragerii la sorți, candidatul independent Călin Georgescu va ocupa prima poziție pe buletinul de vot, iar Elena Lasconi, candidata USR, va fi pe poziția a doua.
Buletinul de vot pentru România:
Buletinul de vot pentru străinătate:
Cu ce acte poți vota în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2024
În România, la alegerile prezidențiale alegătorii vor putea vota cu unul din următoarele documente, valabile în ziua votului:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
La secțiile de votare din străinătate, alegătorii români pot vota cu unul din următoarele documente, valabile în ziua votului:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, la alegerile prezidențiale doar anumiți alegători vor putea vota cu pașaportul simplu.
„Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.”
Procedura de vot. Cum votezi efectiv pe 8 decembrie 2024, la alegerile prezidențiale
Odată ajuns în secție de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va prelua datele și le va introduce în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Alegătorul va semna apoi în lista electorală și va primi buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024 - turul doi și ștampila.
Votul se va desfășura în cabine închise. Alegătorul va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” pentru unul din cei 14 candidați la alegerile prezidențiale 2024.
Apoi, va ieși din cabina de vot, va introduce buletinul în urna de vot, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT.
În cabina de vot, alegătorului îi este interzis să filmeze și să fotografieze buletinul de vot sau alte persoane din secția de votare.
Cum pui corect ștampila pe buletinul de vot
Pentru ca votul să nu fie anulat, trebuie ca ștampila de vot să fie aplicată în așa fel încât opțiunea de vot să fie evidentă.
Astfel, este valabil votul:
- ștampila cu mențiunea „VOTAT’’ este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
- ștampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opțiunea alegătorului este evidentă;
- ştampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater;
- ştampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată de mai multe ori, atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater;
- ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletinul de vot).
În ce condiții este anulat votul
Este important să știți că voturile nule nu sunt luate în calcul atunci când sunt numărate voturile valabil exprimate, după închiderea urnelor.
Votul este anulat dacă:
- pe buletinul de vot nu a fost aplicată ștampila de control a biroului electoral al secției de votare, până la înmânarea acestuia către alegător;
- buletinele de vot au alt model decât cel legal aprobat;
- pe buletinele de vot nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ”VOTAT”;
- pe buletinele de vot ştampila cu menţiunea „VOTAT" este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora, inclusiv în situația în care una dintre impresiunile unei ștampile a fost tăiată olograf sau există înscrieri olografe numai cu privire la valabilitatea uneia dintre acestea;
- ștampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului și atinge un alt patrulater;
- pe buletinele de vot a fost aplicată o ștampilă cu mențiunea „VOTAT" care are alt model decât cel legal aprobat.