Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, este convins că partidul său, dar și celelalte puteri de pe scena politică a României, trebuie să-și schimbe optica în vederea alegerilor prezidențiale.
Șocul anulării alegerilor din primul tur a fost un semnal extrem de grav pentru partide, susține Bolojan. În aceste condiții, el spune că marile partide din România ar trebui să facă o coaliție și să aibă un candidat comun. Însă ce calități ar trebui să întrunească el pentru a putea învinge iun extremist precum Călin Georgescu?
Măsurile urgente pe care trebuie să le ia clasa politică din România
"Gândiţi-vă ce s-a întâmplat în actuala coaliţie de guvernare când de dimineaţa miniştri lucrau ipotetic în şedinţa de Guvern şi după-amiaza candidaţii îşi lansau nişte atacuri reciproce destul de dure. Vă puteţi imagina, dacă asta continuă, cu cele patru partide în coaliţie şi fiecare cu un candidat sau cu doi-trei candidaţi, unde se va ajunge.
Asta înseamnă că din nou trebuie să renunţăm la ceea ce am făcut până acum. Hai să ne punem un candidat să vedem dacă el, la loteria voturilor, poate ia 200.000 în plus, 300.000 de voturi în plus şi poate intră în turul doi, ca să încercăm să jucăm noi această miză mică. Cred că trebuie găsită cea mai bună soluţie. Sigur, cu cât sunt mai puţini candidaţi, mai ales cei care sunt pro-occidentali, care îşi asumă aceste valori ale României moderne, cu atât este mai bine, cu atât certurile dintre partide sunt limitate", a spus Bolojan, la Digi 24.
În opinia lui Bolojan, ar trebui să existe „un candidat integrator".
"Dacă s-ar găsi un candidat integrator, care să integreze electoratele, care să reprezinte şi România tradiţională, şi România care susţine familiile, dar şi România urbană, cu siguranţă am da senzaţia că am înţeles şi ceea ce înseamnă votul la prezidenţiale, votul pe care l-au dat românii, şi cu siguranţă, coerenţa în acţiune ar fi mult mai mare. Nu în ultimul rând, şi şansele. Pentru că o pulverizare de voturi ne duce din nou către nişte dispute şi către un tur doi în care nu ştim cum vor arăta lucrurile.
Eu cred că şi aici trebuie să înţelegem şi, indiferent dacă au fost sau nu au fost candidaţi, dacă suntem preşedinţi de partide sau nu suntem, trebuie să ne facem o analiză personală, dacă suntem în măsură să integrăm electorate. Dacă nu, trebuie căutat un candidat. România are personalităţi, dar trebuie să le identificăm.
Şi când un om serios vede că există forţe care îi cer să facă un serviciu ţării noastre, eu nu cred că nu se poate găsi o formulă de genul acesta. Nu ştiu, cu un candidat, cu doi candidaţi. Fiecare trebuie să ne facem o analiză şi în discuţia pe care am avut-o astăzi cu colegii de la PNL, a fost clar: nu mai repetăm greşelile, ne-am învăţat lecţia şi vom căuta să găsim o formulă în care să existe un candidat care să aibă o coaliţie în spate", a spus Bolojan.
Bolojan spune că nu vizează vreo funcție
În ultima vreme, s-a discutat chiar despre numele lui Bolojan ca vector în lupta pentru cursa prezidențială. Și primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a fost vehiculat.
"Eu cred că nu trebuie să ne aruncăm să ne facem un profil, nu trebuie să ne punem panouri ca să apărem pe ele ca să ne cunoască lumea. Acum trebuie să lucrăm pentru a forma un guvern cât mai repede pentru ţara noastră şi, aşa cum am spus, trebuie găsită o persoană, două, făcute nişte studii cât se poate de reale, în aşa fel încât să existe un candidat care integrează aceste valori.
Nu este vorba de a fi o persoană sau alta şi a ne bate pe aceste chestiuni şi eu nu am venit aici să ocup o funcţie sau să candidez. M-am gândit că voi reprezenta din Senat judeţul Bihor, m-am trezit în două zile preşedinte interimar al PNL şi acum lucrăm ca să facem ceea ce trebuie pentru a arăta românilor că putem guverna responsabil, oamenilor de afaceri că se pot baza că este o ţară care a înţeles că nu trebuie să mai pună încă nişte greutăţi pe ei, ci trebuie să reducă cheltuielie de la stat şi să venim cu candidaţi care într-adevăr pot să genereze speranţă şi pot să reprezinte România reală.
Dacă nu vom căuta să dialogăm şi să unim toate Româniile prin candidatul sau prin candidaţii pe care îi propunem, nu am făcut nimic. Fiecare dintre cei care şi-au anunţat sau au fost propuşi trebuie să-şi facă o analiză personală", a spus Ilie Bolojan.
Liderul liberalilor recunoaște că evenimentele din ultima vreme fac ca politica să nu mai fie așa cum a fost până acum. El spune că partidele nu au înțeles nimic dacă se vor bate pentru funcții cu oameni incompetenți. Totodată, Bolojan susține că trebuie neapărat pusă în practică reducerea numărului de ministere, de comisii parlamentare și de posturi de secretari de stat, sau stoparea risipei, pentru că „oamenii au votat împotriva sinecurilor”.
Extremiștii își trag seva din starea de neîncredere dintr-o societate, conform specialiștilor. Așa prinde contur și propaganda.