STUDIU
Studiu: Mersul pe jos poate îmbunătăți starea de sănătate și reduce riscul de a muri. Ai nevoie doar de 4.000 de pași pe zi
Mersul pe jos zi poate reduce riscul de deces al unei persoane. Avem nevoie doar de 4.000 de pași pe zi, iar puțin sub 2.500 de pași pe zi poate reduce riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
Studiu: Inteligența artificială îi ajută pe medici să detecteze cu 20% mai multe cazuri de cancer de sân în timpul screening-urilor
Oamenii de știință au descoperit că screeningul mamar asistat de inteligența artificială a detectat cu 20% mai multe cancere decât dubla citire a mamografiilor de către doi radiologi.
Raport: Românii au făcut cumpărături online de aproape 7 miliarde de euro, în 2022. Și-au luat haine și încălțăminte, în principal
Românii au cheltuit online în 2022 aproape 7 miliarde de euro, dintre care 2,6 miliarde de euro au fost date pe haine şi încălţăminte, arată un studiu de specialitate.
Un robot ar putea revoluționa medicina. Mecanismul ar putea detecta mult mai repede cancerul pulmonar
Cercetătorii din Marea Britanie au creat un braț robotizat suficient de mic pentru a ajunge în profunzimea plămânilor, unde ar putea detecta primele semne de cancer și ar putea distruge celulele acestuia, tratând în mod eficient pacienții cu această boală.
Un nou medicament pentru Alzheimer a trecut testul inițial de siguranță. Acesta ar putea încetini evoluția bolii pentru pacienții aflați în faza incipentă
Un medicament experimental pentru boala Alzheimer dezvoltat de Acumen Pharmaceuticals, care vizează o nouă formă a proteinei toxice beta-amiloide din creier, a trecut un test de siguranță și va trece la un studiu mai amplu, a anunțat duminică compania.
Ce produse conțin aspartamul considerat posibil cancerigen de OMS și cum îl putem identifica pe etichetă
Agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a considerat că aspartamul - îndulcitorul care se găsește în sucurile dietetice și în nenumărate alte alimente - ca fiind o "posibilă" cauză a cancerului.
Viaţa petrecută în proximitatea spaţiilor verzi îi întinereşte pe oameni cu doi ani şi jumătate
Potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Science Advances, persoanele care locuiesc în proximitatea unor "insule de verdeaţă" sunt, în medie, mai tinere decât celelalte din punct de vedere biologic cu doi ani şi jumătate.
Studiu: Inteligența artificială ar putea fi capabilă să prezică opiniile politice în funcție de cât de atractivi sunt politicienii
Un nou studiu spune că inteligența artificială ar putea fi capabilă să prezică opiniile politice în funcție de felul în care arată politicianul. Specialiștii spun că acest lucru ar putea cauza probleme pe viitor.
De ce elevii români aleg universitățile din străinătate
40.000 de tineri români sunt plecați să studieze la universități din străinătate, potrivit ultimelor date UNESCO. Tinerii spun că fac aceste alegeri pentru că în România nu au găsit specializările pe care și le doresc, dar și pentru că speră să aibă mai multe oportunități de dezvoltare personală.
Studiu: Cazurile de diabet s-ar putea dubla până în 2050, ceea ce va afecta 1,3 miliarde de persoane
Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet la nivel mondial va fi mai mult decât dublu până în 2050, potrivit unor estimări alarmante publicate împreună cu o nouă serie de studii în The Lancet.
Când devine dieta vegană un pericol și cum ne-ar putea afecta sănătatea înlocuitorii de carne pe bază de plante
Veganismul are potențialul de a promova o alimentație sănătoasă pe măsură ce oamenii renunță la carne - dar creșterea numărului de alimente ultraprocesate (UPF) ar putea împiedica efectele sale pozitive.
STUDIU: "Creștere mare" post-COVID a tulburărilor de alimentație și a automutilării în rândul adolescentelor
O analiză a dosarelor de sănătate din Marea Britanie a constatat o creștere semnificativă a tulburărilor de alimentație și a automutilației în rândul adolescentelor, ceea ce corespunde constatărilor similare din alte țări europene.
Studiu: Somnul prelungit este asociat cu un risc mai mare de obezitate
Sunt siestele o armă secretă pentru o sănătate mai bună? Întrebarea a stârnit opinii contradictorii în rândul oamenilor de știință timp de decenii, dar un lucru este sigur: somnul de la amiază afectează modul în care funcționează corpul nostru.
România, pe locul doi în UE la consumul de alcool. 35% dintre adulții din România au depășit măcar o dată pe lună limita de consum
Românii sunt pe locul doi în Uniunea Europeană când vine vorba de episoadele de băut intens. Mai mult, nouă din primele zece țări din lume în clasamentul băutorilor provin din uniunea Europeană, potrivit statisticilor obținute de Organizația Mondială a Sănătății.
Cercetătorii au dezvoltat un super-repelent care poate împiedica 99% dintre țânțari să se atingă de oameni
Vara a sosit, dar împreună cu soarele, serile mai lungi și temperaturile mai ridicate, sezonul cald aduce cu el și un inevitabil val de țânțari și neplăcerile provocate de înțepăturile lor.
Studiu: Consumul zilnic de Osimertinib ar putea reduce cu 51% numărul deceselor cauzate de cancerul pulmonar
Specialiștii în cancer tocmai au făcut un pas uriaș în tratarea uneia dintre cele mai mortale tulpini ale bolii. Cercetătorii au descoperit că administrarea medicamentului osimertinib o dată pe zi ar putea reduce cu 51% riscul de deces al pacienților cu cancer pulmonar.