Unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume a fost declarat posibil cancerigen, de către Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, îndulcitorul utilizat în produse diverse precum băuturi dietetice sau în gume de mestecat și în nenumărate alte alimente, este o posibilă cauză a cancerului. În același timp, un alt grup de experți care a analizat aceleași probe a precizat că, în cantități limitate, îndulcitorul este sigur.
Rezultatele diferite provin de la Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, o divizie specială a OMS. Celălalt raport a fost întocmit de un grup de experți selectați de OMS, adică Organizația pentru Alimentație și Agricultură.
Dr. Mary Schubauer-Berigan, șef al programului Monografii IARC: ”Programul monografiilor IARC, care este cel mai vechi program din lume de identificare a pericolelor de cancer, a efectuat pentru prima dată o evaluare a potențialului cancerigen al aspartamului. Astfel, concluzia grupului de lucru a fost că acesta ar trebui clasificat în grupa 2B, care este intitulată „posibil cancerigenă” pentru oameni.”
Agenția de combatere a cancerului, cu sediul la Lyon, analizează periodic potențialele pericole de cancer. Totuși, ea nu stabilește cu certitudine cât de probabil este ca aceste substanțe să provoace cancer. În evaluările lor, specialiștii cataloghează substanțele de la posibil cancerigen la probabil cancerigen.
Dr. Emanuela Taioli, Mount Sinai: ”Ne gândim la o evaluare ca la un lucru static. Dar, pentru fiecare substanță chimică, evaluarea se repetă la fiecare 10-15 ani, deoarece apar noi date în urma noii evaluări științifice. Așadar, este bine să se facă o reevaluare, iar acest lucru se întâmplă pentru multe substanțe chimice.”
Aspartamul se alătură unei categorii cu peste 300 de alți posibili agenți cancerigeni, printre care extractul de aloe vera sau legumele murate în stil asiatic. Însă cuvântul de ordine rămâne moderația.
Dr. Francesco Branca, director, Departamentul de Nutriție și Siguranță Alimentară, OMS: ”Nu sfătuim companiile să retragă produsele și nici nu sfătuim consumatorii să înceteze complet consumul. Recomandăm doar o oarecare moderație. Totuși, recomandările privind utilizarea îndulcitorului rămân neschimbate pentru moment.”
Studii îndelungate asupra aspartamului: Siguranța și efectele sale asupra sănătății
Aspartamul a fost studiat mulţi ani. Anul trecut, un studiu observaţional realizat în Franţa pe 100.000 de adulţi a concluzionat că persoanele care au consumat cantităţi importante de îndulcitori artificiali - inclusiv aspartam - au prezentat un risc de cancer uşor mai mare. Cercetarea a venit după un studiu efectuat la Institutul Ramazzini din Italia, la începutul anilor 2000, care a constatat că unele tipuri de cancer la şoareci şi şobolani au fost asociate cu consumul de aspartam.
Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a cauzat riscul crescut de cancer. De asemenea, metodologia utilizată în cazul celui de-al doilea studiu a ridicat unele semne de întrebare, inclusiv din partea EFSA.
Aspartamul este autorizat pentru utilizare la nivel mondial de către autorităţile de reglementare care au revizuit toate dovezile disponibile, iar producătorii importanţi de alimente şi băuturi apără de zeci de ani utilizarea acestui ingredient. IARC a declarat că a analizat 1.300 de studii în cadrul evaluării sale din iunie.
Prin includerea aspartamului pe lista substanţelor posibil cancerigene se doreşte motivarea mai multor cercetări, au declarat surse apropiate IARC. Însă, probabil va reaprinde totodată dezbaterile asupra rolului IARC, precum şi a siguranţei îndulcitorilor în general.
Luna trecută, OMS a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr ca metodă pentru controlul greutăţii corporale. Recomandările au provocat furori în industria alimentară, care argumentează că aceste substanţe pot fi de ajutor consumatorilor care doresc să reducă cantitatea de zahăr consumat.