Un nou studiu arată că microplasticele ar putea fi la fel de răspândite în organism ca și în mediul înconjurător.
Cercetătorii au expus șoarecii la diferite niveluri de microplastice prin intermediul apei potabile și au studiat impactul plasticelor asupra organelor și comportamentului.
Microplasticele sunt particule mici de plastic care au o lungime mai mică de 5 mm și provin din plastic mai mare care s-a descompus, cum ar fi hainele, anvelopele și alte articole, potrivit Euronews Next.
În studiul publicat în International Journal of Molecular Science, autorii au descoperit că micile particule de plastic s-au acumulat în toate țesuturile pe care le-au examinat, inclusiv în profunzimea țesutului cerebral.
Microplasticele au fost deja detectate în țesuturile umane
Microplasticele au fost deja detectate la niveluri alarmante în mediul înconjurător pe măsură ce deșeurile de plastic au crescut în ultimele decenii.
Un studiu realizat în 2019 de oamenii de știință din Canada a estimat că oamenii consumă între 39.000 și 52.000 de particule microplastice pe an, în funcție de vârstă și sex.
Acest număr ar putea crește semnificativ în funcție de faptul dacă persoana respectivă bea apă de la robinet sau apă îmbuteliată (care o expune la mai multe microplastice).
Cercetările sugerează deja că aceste mici particule de plastic se pot acumula în organele umane.
Microplasticele au fost găsite anterior în sângele uman, în plămâni, în scaune și chiar în placente, dar cercetările privind impactul acestora asupra sănătății umane sunt limitate.
"În general, deoarece expunerea umană la (microplastice) este inevitabilă din cauza persistenței și omniprezenței lor în mediul înconjurător, este esențial să înțelegem mai bine toxicitatea lor pentru a limita impactul lor asupra sănătății umane", au scris autorii noului studiu.