Exercițiile fizice înainte de a fi supus tuturor tipurilor de intervenții chirurgicale majore ar putea ajuta la evitarea complicațiilor după operație, potrivit cercetătorilor.
Dar nu orice fel de exercițiu fizic: un program scurt de antrenament cu intervale de intensitate ridicată - cunoscut și sub numele de HIIT - pare să fie cel care să dea rezultate.
Potrivit studiului lor, publicat în revista Surgery, pacienții care au urmat un antrenament HIIT înainte de a intra pe masa de operație au înregistrat o scădere de 56% a complicațiilor postoperatorii și au avut șederi mai scurte în spital. Acest tip de antrenament implică, în mod normal, repetarea exercițiilor aerobice de intensitate ridicată pentru o perioadă scurtă de timp, întreruptă de o perioadă de recuperare rapidă. În timpul acestui antrenament, bătăile inimii oamenilor ating 80 la sută din ritmul maxim.
"Am constatat că antrenamentul în intervale de intensitate ridicată (HIIT) este sigur și eficient pentru pacienții care au intervenții chirurgicale", a declarat cercetătorul principal, Dr. Kari Clifford.
"Un program HIIT poate îmbunătăți semnificativ condiția fizică a unui pacient în decurs de patru până la șase săptămâni, iar acest lucru reduce complicațiile postoperatorii și durata șederii."
Clifford și echipa sa au analizat și revizuit 12 studii existente, incluzând 832 de pacienți - a căror vârstă medie era cuprinsă între 66 și 67 de ani - care au urmat programe HIIT înainte de operație.
Toate tipurile de intervenții chirurgicale analizate urmau să dureze mai mult de 2 ore sau aveau o pierdere de sânge anticipată mai mare de 500 ml. Printre acestea s-au numărat operații hepatice, pulmonare, colorectale, urologice și intervenții chirurgicale abdominale majore mixte.
Cum ajută HIIT pacienții?
Există un motiv pentru care cercetătorii au analizat în mod special HIIT.
"Rezultatele reunite sugerează că HIIT crește capacitatea cardiorespiratorie cu 2,39 ml/min/kg. Acest lucru nu numai că este semnificativ diferit de îngrijirea chirurgicală standard, dar este, de asemenea, relevant din punct de vedere clinic: știm că acest nivel de creștere este asociat cu un risc mai mic de rezultate postoperatorii adverse", a spus Clifford.
În timp ce 30% dintre pacienții care sunt supuși unei intervenții chirurgicale majore - dintre care jumătate sunt considerați "fragili" - se confruntă, în general, cu complicații postoperatorii precum pneumonie, probleme intestinale și probleme cardiace, riscul de a avea astfel de complicații a scăzut cu 56% în rândul pacienților care au efectuat HIIT.
Clifford a declarat că rezultatele studiului "sugerează că o perioadă - chiar și scurtă, de patru săptămâni - de antrenament de intensitate ridicată înainte de operație poate îmbunătăți substanțial rezultatele pacienților și aduce beneficii solide pentru toți pacienții".
O altă problemă este modul de implementare a unor astfel de programe pentru pacienți. În timp ce mulți fac HIIT urmărind videoclipuri online pe YouTube, de exemplu, introducerea unui program de exerciții fizice supravegheat pentru pacienții din spitale ar putea fi costisitoare.
"Analizăm cât de eficient este să sprijinim persoanele care se antrenează acasă sau în comunitate", a spus Clifford. "Finanțarea acestor programe ar putea economisi bani pe termen lung prin reducerea costurilor de spitalizare și a complicațiilor chirurgicale".