Sfârșitul liceului înseamnă pentru unii elevi de azi și desprinderea de România pentru că aleg să studieze la universități de peste graniță. Tinerii spun că fac aceste alegeri pentru că în România nu au găsit specializările pe care și le doresc, dar și pentru că speră să aibă mai multe oportunități de dezvoltare personală dacă ajung la o universitate de top. Aproximativ 40.000 de tineri români sunt plecați să studieze la universități din străinătate, potrivit ultimelor date UNESCO.
Olanda, una dintre cele mai căutate destinații de studiu
Rareș Medeleț a studiat matematică-informatică la Colegiul Național Carol I din Craiova. Încă nu a susținut bacalaureatul, dar a fost deja admis în Olanda, să studieze Inteligență Artificială la University of Groningen.
Rareș Medeleț, elev: ”Este un profil pe care nu îl găsim la noi în țară și e ceva care mi/a atras atenția foarte tare și care mi se pare că mi s-ar potrivi. Mi s-ar potrivi pentru că mă gândesc că își folosește foarte mult imaginația, foarte mult gândirea, modul de lucru. Admiterea a constat în niște serii de întrebări cu răspunsuri complexe, matematică, informatică, întrebări de IQ. Visul meu este să am firma mea proprie și acolo îmi doresc să învăț cât mai multe și cât mai bine și să rămân și cu amintiri nu doar cu informații.”
Și Teodora Stanca este elevă la Colegiul Național Carol I și a ales să studieze tot în Olanda, la University of Groningen. Vrea să se specializeze în informatică, pe partea de programare. Spune că a dat probe la care nu se aștepta.
Teodora Stanca: ”Admiterea a constat în două probe, una este o probă de logică și gândire pe stilul informatic care practic te ajută să te distingi ca informatician ulterior și o probă de matematică. Nu mi s-a părut neapărat foarte greu. A fost de un nivel destul de ok, aș spune că puțin peste nivelul de bac la matematică. Cealaltă probă a fost într-adevăr complet diferită decât orice am văzut vreodată până acum.”
Olanda este una dintre cele mai căutate destinații de studiu. Elevii români preferă să meargă acolo pentru programele practice și costurile scăzute de școlarizare. Acestea sunt între 2.000 și 5.000 de euro, dar pot fi reduse în primii ani de studii cu ajutor din partea guvernului olandez. Inițial Teodora a vrut în Anglia, având deja un model în familie, dar spune că a renunțat din cauza taxelor prea mari.
Teodora Stanca: ”Eu am avut și exemplul fratelui meu care a fost la fel, elev în Carol și ulterior la facultate el a mers în Anglia. Și eu am vrut inițial să merg în Anglia, doar că după Brexit nu s-a mai putut chestia asta deoarece taxele au crescut exponențial și nu puteam să fac această decizie. Așa că Olanda a fost cea mai bună opțiune pentru mine.”
Elevii spun că universitățile din străinătate le oferă mai multe oportunități
Patricia Tiugan a studiat la clasa de matematică-informatică tot la Colegiul Carol I din Craiova, dar pentru facultate a ales specializarea Studii Europene, la Universitatea din Amsterdam.
Patricia Tiugan: ”Eu am fost pe profilul mate-info bilingv engleză și o să merg pe total alt domeniu, pe studii europene, care conține drept, politică, relații internaționale, parte de comunicare în mare parte. Mi-am dorit să le studiez pe toate. Sunt o persoană foarte deschisă care vrea să învețe din cât mai multe domenii și de aceea am ales mate-info la liceu. Am vrut să văd dacă îmi place să studiez matematica, informatica. Nu a fost chiar pentru mine și mi-am dat seama că de fapt partea de limbi străine mă atrage mai mult așa că am decis să merg pe domeniul acesta.”
Patricia spune că a preferat o universitate de peste graniță pentru că are mai multe oportunități de dezvoltare personală.
Patricia Tiugan: ”În primul rând programa, activitățile, limbile străine ceea ce nu am văzut la nici o altă universitate, să poți să studiezi trei limbi străine, orice limbă vrei tu, de la arabă la chineză, la japoneză.”
Ministerul Educației nu are statistici despre numărul elevilor români care studiază în străinătate. Potrivit datelor UNESCO, însă, aproximativ 40.000 de elevi au plecat la studiu în altă țară. Dintre aceștia, 10.000 au ales Marea Britanie, în jur de 3.000 Olanda, peste 2.000 Germania și Franța. Sunt, însă, mulți elevi români și la facultățile din Danemarca, Spania, Italia sau Austria.