Mai periculoasă decât tutunul sau alcoolul, poluarea atmosferică este exacerbată în anumite regiuni ale lumii, inclusiv în Asia și Africa, potrivit unui nou studiu, relatează Euronews Green.
"Poluarea atmosferică cu particule rămâne cel mai mare risc extern la nivel mondial pentru sănătatea umană", se arată în raportul publicat de Institutul de Politici Energetice de la Universitatea din Chicago (EPIC).
În ciuda acestui fapt, fondurile alocate luptei împotriva poluării atmosferice reprezintă doar o mică parte din cele consacrate bolilor infecțioase, de exemplu.
Particulele fine sunt provocate de incendii, de activitatea industrială și de vehiculele motorizate. Acestea sunt cancerigene și cresc riscul de boli pulmonare, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.
Conform cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 36% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt legate de aceste emisii, la fel ca 34% dintre accidentele vasculare cerebrale și 27% dintre bolile de inimă.
Care sunt cele mai afectate regiuni?
Europa de Est este mai expusă la poluarea aerului decât vecinii săi occidentali.
"98,4 % din Europa încă nu respectă noile orientări ale OMS de 5 μg/m3", se arată în raport.
În general, calitatea aerului s-a îmbunătățit în ultimele decenii în Europa. Însă toate aceste eforturi sunt amenințate, printre altele, de numărul tot mai mare de incendii de vegetație din întreaga lume - cauzate de creșterea temperaturilor și de secetele mai frecvente, legate de schimbările climatice - care provoacă vârfuri ale poluării aerului.
Dar situația variază în Europa: "Locuitorii din Europa de Est trăiesc cu 7 luni mai puțin decât vecinii lor din vest din cauza aerului mai murdar", spun oamenii de știință de la EPIC.
Șase țări absorb trei sferturi din impactul poluării atmosferice la nivel mondial.
Bangladesh, India, Pakistan, China, Nigeria și Indonezia sunt țările cele mai afectate. Locuitorii acestora "își pierd între un an și mai mult de șase ani din viață din cauza aerului pe care îl respiră", explică raportul.
New Delhi rămâne cel mai poluat megaoraș din lume, cu o rată medie anuală a particulelor fine de peste 126,5 μg/m3. OMS recomandă menținerea calității aerului sub 5 μg/m3.