Potrivit raportului anual al Organizației Meteorologice Mondiale și al rețelei europene Copernicus, temperatura medie în Europa este cu 2,3 grade mai ridicată decât la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Încălzirea a crescut vertiginos începând cu anii 1990, depășind în mai multe rânduri recordurile de temperatură. Încălzirea a fost inegală din punct de vedere geografic, atingând aproximativ 2 grade peste medie în mare parte din Europa de Vest și depășind chiar 3,5 grade în regiunile din apropierea Arcticii, potrivit Euronews Next.
Vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în multe țări europene. Potrivit raportului, evenimentele meteorologice extreme (furtuni, inundații, incendii, alunecări de teren și valuri de căldură) au făcut peste 16.000 de victime și au afectat direct 156.000 de persoane.
Temperaturi record ale mării
Temperaturile de la suprafața mării în jurul Europei au atins, de asemenea, noi maxime, însoțite de valuri de căldură marină. Topirea ghețarilor a fost fără precedent.
Cu toate acestea, raportul precizează că, pentru prima dată anul trecut, energia regenerabilă a generat mai multă electricitate decât combustibilii fosili poluanți - un semn de speranță pentru viitor.
Europa a înregistrat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată. Multe țări, printre care Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elveția și Regatul Unit, au avut cel mai cald an înregistrat vreodată.