Un nou studiu arată că schimbările climatice cresc cu un procent semnificativ riscul incendiilor de pădure cu propagare rapidă.
Cercetarea oferă noi căi de prevenire în urma dezastrelor recente din Canada, Grecia și Hawaii, inclusiv arderea preventivă, potrivit AFP.
Acțiunile omului au crescut frecvența „incendiilor de pădure extreme” cu o medie de 25% față de era preindustrială, este concluzia studiului publicat în revista Nature de către Breakthrough Institute, un institut californian.
Cercetătorii au analizat efectul temperaturilor medii mai ridicate și al condițiilor mai uscate asupra incendiilor cu propagare foarte rapidă, adică cele care ard mai mult de 4.000 de hectare pe zi.
Efectul schimbărilor climatice variază: în condiții de secetă parțială, încălzirea a fost suficientă pentru a determina depășirea unor praguri cheie de umiditate în aer sau în vegetație, ceea ce face ca incendiile extreme să fie mult mai probabile.
Riscul ar putea crește în medie cu 59% de acum până la sfârșitul secolului într-un scenariu cu „emisii reduse” (încălzire de + 1,8°C față de clima preindustrială) și cu până la 172% într-un scenariu necontrolat cu emisii ridicate. Clima s-a încălzit deja cu 1,2°C.
Potrivit lui Brown, identificarea pragurilor cheie ale secetei ar putea facilita măsurile preventive, ajutând la selectarea zonelor prioritare pentru rărirea sau arderea controlată a vegetației, pentru a reduce combustibilul uscat cu care se hrănesc flăcările.